1 DEEG VOOR GROENTETAART EN FRUITTAARTwat gaat er in het deeg?

 

 bakje deeg

Alle groente, alle fruit wordt extra lekker in een bakje van gebakken deeg.
Ik heb het nu al verschillende keren gemaakt: groentetaart als hoofdmaaltijd en taart-met-fruit-dat-er-is als toetje.
Superlekker, superfeestelijk en een werkje van niks.
Bijkomend 'voordeel': het deeg rondom de groente is al zo lekker, dat ik beide keren kaas/zure room etc achterwege heb gelaten.
Gewoon pure groente in gebakken deeg en gewoon pure fruitstukjes in een bakje van deeg.
We zeiden tegen elkaar: vijfsterren, zo puur, zo lekker, zo de onomwonden de smaak van de groenten.
En zo puur de smaak van - de eerste keer - de nectarineschijfjes en van pruimen; deze keer van peer en blauwe bes.

 

gistdeeg met boter en ei

Voor het deeg gebruik ik gebuild meel.
Gebuild meel is geen volkoren en geen bloem, iets er tussenin.
De luxe van wit en het smakelijke van volkoren.
Gist zorgt voor een luchtig - en smakelijk - deeg.deeg is klaar
Tijdens het rijzen ontstaan namelijk smaakstoffen.
Er is niet veel gist nodig; 1% is voldoende.
Het hoeft namelijk geen supergerezen brooddeegje te worden.
Het moet een gebakken bakje rondom de groenten en vruchten worden.
Verder gaat er 15% roomboter in het deeg.
Deze roomboter zorgt voor krokant deeg en voor een mooie goudbruine kleur.
Wie boter door het deeg doet, moet ook een eidooier toevoegen.
Eidooier bevat van nature lecithine, een emulgator.
Deze lecithine mengt botervet en water in het deeg.

 

wanneer deeg maken?

Maak het deeg minstens 2 uren voordat u de taarten in elkaar zet en bakt.
Het kan ook langer van tevoren gemaakt worden.
Ik maakte het deeg voordat ik naar het werk ging.
Het stond dus 10 uur in de keuken.
Dat kan het deeg prima hebben.
Het verkrijgt zelfs meer smaak. taarten in wording

 

ingrediënten (voor 1 hartige taart, doorsnee 23 cm en 2 fruittaartjes, doorsnee 18 cm)
voldoende voor een maaltijd voor drie personen; 1 fruittaartje is voor morgen

deeg

 

vulling groentetaart

 

vulling fruittaart

 

werkwijze

 

summary

Good food is something you 'invent.' My idea was to make a vegetable pie for dinner and I thought: well, when I have to 'heat the oven,' why not also put some fruit in the dough and have that for dessert. So thought, so done. I made a yeastdough of wheat flour (80%) - not white flour, not whole wheat flour but something in between; less yeast (1%), 15% butter , 1 egg yolk as natural emulsifier, a bit salt and water. That's it. Make the dough 2-12 hours before you need it. Just let it stand in the kitchen.
The added butter makes the dough so tasty, so golden brown, that you need no cheese or sour cream on the vegetables.
Dough and fruit make a ***** star dessert, so simple, so tasty. Use fruit that not is too juicy. On this page I used pears and blue berries; last time I used nectarines and prunes (see below.)

 

pruimen op plat stukje deegtwee nectarines en een stukje deeg voor dit heerlijke taartje

 

(nog meer fruittaarten: 1 met vijgen, 1 met pruimhelften plus nectarineschijfjes)

vijgentaartjepruimhelften