1 DEEG VOOR GROENTETAART EN FRUITTAART
bakje deeg
Alle groente, alle fruit wordt extra lekker in een bakje van gebakken deeg.
Ik heb het nu al verschillende keren gemaakt: groentetaart als hoofdmaaltijd en taart-met-fruit-dat-er-is als toetje.
Superlekker, superfeestelijk en een werkje van niks.
Bijkomend 'voordeel': het deeg rondom de groente is al zo lekker, dat ik beide keren kaas/zure room etc achterwege heb gelaten.
Gewoon pure groente in gebakken deeg en gewoon pure fruitstukjes in een bakje van deeg.
We zeiden tegen elkaar: vijfsterren, zo puur, zo lekker, zo de onomwonden de smaak van de groenten.
En zo puur de smaak van - de eerste keer - de nectarineschijfjes en van pruimen; deze keer van peer en blauwe bes.
gistdeeg met boter en ei
Voor het deeg gebruik ik gebuild meel.
Gebuild meel is geen volkoren en geen bloem, iets er tussenin.
De luxe van wit en het smakelijke van volkoren.
Gist zorgt voor een luchtig - en smakelijk - deeg.
Tijdens het rijzen ontstaan namelijk smaakstoffen.
Er is niet veel gist nodig; 1% is voldoende.
Het hoeft namelijk geen supergerezen brooddeegje te worden.
Het moet een gebakken bakje rondom de groenten en vruchten worden.
Verder gaat er 15% roomboter in het deeg.
Deze roomboter zorgt voor krokant deeg en voor een mooie goudbruine kleur.
Wie boter door het deeg doet, moet ook een eidooier toevoegen.
Eidooier bevat van nature lecithine, een emulgator.
Deze lecithine mengt botervet en water in het deeg.
wanneer deeg maken?
Maak het deeg minstens 2 uren voordat u de taarten in elkaar zet en bakt.
Het kan ook langer van tevoren gemaakt worden.
Ik maakte het deeg voordat ik naar het werk ging.
Het stond dus 10 uur in de keuken.
Dat kan het deeg prima hebben.
Het verkrijgt zelfs meer smaak.
ingrediënten (voor 1 hartige taart, doorsnee 23 cm en 2 fruittaartjes, doorsnee 18 cm)
voldoende voor een maaltijd voor drie personen; 1 fruittaartje is voor morgen
deeg
- 250 gram gebuild meel
- 2,5 gram gist
- 40 gram roomboter
- 4 gram zout
- 1 eidooier
- circa 120 ml lauw water
vulling groentetaart
- 250 gram champignons (in plakjes)
- stukje prei of enkele bosuitjes (in dunne ringen)
- 1 paprika (zaadlijsten verwijderd, in stukjes)
- enkele plakjes courgette
- verse blaadjes salie (fijngeknipt)
- (of andere groente en ander kruid naar keuze)
vulling fruittaart
- 2 nectarines of
- 2 peren en enkele blauwe bessen of
- 20 pruimen of
- welk ander fruit ook, dat niet superveel sap verliest
werkwijze
- zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn
- meng alle grondstoffen in een kom; kneed deze gedurende 5 minuten op het aanrecht tot een soepel deeg ( blijft plakkerig door de boter); doe het deeg terug in de kom, doe een doek over de kom en laat het geheel minstens 2 en hoogstens 12 uur rusten bij kamertemperatuur
- verdeel het deeg in 3 delen: 1 grootste, 2 kleine stukjes
- rol de stukjes deeg uit en bekleed drie ingevette bakblikken-met-opstaand-randje met het deeg
- voor de groentetaart: fruit alle groenten aan in een wok of in een koekenpan, bestrooi met een beetje zout; voeg op het laatst het fijngeknipte kruid toe
- stort de groente in het bakblik
- voor de fruittaart: snijd de nectarines in schijfjes en drapeer ze over het deeg (foto volgt) of snijd de peer in schijfjes en strooi de bessen over de perenstukjes
- bak de taarten in voorverwarmde oven van 220°(hetelucht oven 10% lager); zet de temperatuur na 10 minuten terug naar 200°; baktijd 20-25 minuten of tot het deeg mooi goudbruin geworden is
- laat de taarten een paar minuten afkoelen in het blik; 'wip' ze dan uit het ijzer; eet de groentetaart gelijk op; daarna het fruittaartje en laat het derde fruittaartje uitdampen op een rek; morgen weer een dag
summary
Good food is something you 'invent.' My idea was to make a vegetable pie for dinner and I thought: well, when I have to 'heat the oven,' why not also put some fruit in the dough and have that for dessert. So thought, so done. I made a yeastdough of wheat flour (80%) - not white flour, not whole wheat flour but something in between; less yeast (1%), 15% butter , 1 egg yolk as natural emulsifier, a bit salt and water. That's it. Make the dough 2-12 hours before you need it. Just let it stand in the kitchen.
The added butter makes the dough so tasty, so golden brown, that you need no cheese or sour cream on the vegetables.
Dough and fruit make a ***** star dessert, so simple, so tasty. Use fruit that not is too juicy. On this page I used pears and blue berries; last time I used nectarines and prunes
(see below.)
(nog meer fruittaarten: 1 met vijgen, 1 met pruimhelften plus nectarineschijfjes)