Altalmura brood van durum meel en zuurdesem

 

NBCdiverse verpakkingen

Het begon op 12 mei: het Nederlandse Bakkerij Centrum in Wageningen organiseerde een studiedag over oude granen en zuurdesem. Precies mijn twee onderwerpen, dus ik had me ingeschreven als deelnemer. Even kijken of ergens een overzicht staat van die dag. Ja, hier op het groenkennisnet is een verslagje. De studiedag was georganiseerd in het kader van het Europese Healthgrain project. Het project wil het traditionele gezonde graan weer in de picture zetten. De organisatie die dit uitvoert heet Trafoon (Traditional Food Network). De laatste twee lezingen kon ik niet bijwonen; ik moest broodbakles geven in Oud-Zevenaar. Gelukkig kregen alle deelnemers een geweldig verslag toegestuurd van de organisator, Martijn Kesteloo. En zo kon ik alsnog lezen wat Joel Abecassis heeft gezegd over: Durum, wat is het? Valt er brood mee te bakken?

 

durum

Mijn eerste kennismaking met durum was ongeveer 20 jaar geleden. Ik was postbode in Nijmegen, had elke dag Zwanenveld 1 en 2 voor te bereiden en te bezorgen. Op de dinsdagen werden de trappenhuizen van de 20ste, 21ste en 22ste straat schoongehouden door Rachida El Ayadi. We kwamen al heel snel op het onderwerp 'brood' terecht en het duurde niet lang of ze nodigde me uit bij haar thuis. Zij zou een Marokkaans brood voor mij bakken. Super. Ze vertelde dat ze in Nederland helemaal depri werd van ons vaderlandse zachte brood. En hoe ze op slag weer vrolijk werd, toen ze eenmaal een eigen fraan had aangeschaft en haar eigen brood kon bakken. Het deeg hiervoor bevat half tarwebloem, half smida. Smida is (weet ik nu) meel van harde tarwe. Wat Rachida zei: eindelijk had ik weer iets om in te bijten, om op te kauwen. Haar khobz daar (brood van thuis) staat in het archief van wiebaktmee. Rachida heeft voor mijn boek 'Brood van ver & dichtbij' ook dit brood gebakken; het prijkt op de omslag als prachtig geel rond brood. Inderdaad, om in te bijten.
In het archief van wiebaktmee staat ook een brood van kamut, eveneens behorend tot de tweekoornen en eveneens voorzien van die mooie gele kleurstof. Zie hier voor het kamutbrood. We gaan verder met durum. Wat is durum eigenlijk?

 

tarwe chronologie

Het begon een jaar of 10.000 geleden met het uit wilde grassen opkweken van cultuurgewas eenkoorn, Triticum monococcum, diploïd, 14 chromosomen.
Uit kruising van de diploïde grassoorten Aegilops Monococcum met Aegilops Speltoïdes is de tweekoorn, emmer, durumtarwe ofwel Triticum dioccum ontstaan, tetraploïde, 28 chromosomen. Tussen haakjes, kamut behoort ook tot deze tweekoorn.
Uit de tweekoornsoort Triticum Turgidum en de grassoort Aegilops Tauschi is weer de gewone tarwe en de spelt ontstaan, Triticum aestivum en Triticum spelta, hexaploïde, 42 chromosomen.
Zo, dat weten we dan.

moederdeegbrooddeeg van semolina en zuurdesemdoorslag geven

 

durum als prachtige grondstof voor brood, en niet alleen voor pasta

Joel Abecassis zegt dat de oude mediterrane graansoort durum een bron kan zijn voor nieuwe producten. Tot op heden wordt het graan vermalen tot semolina en dit wordt - na toevoeging van circa 25% water - verwerkt tot couscous, pasta, verse pasta. Dat is de hoofdtoepassing.
Als de gemalen durumtarwe nog een keer gemalen wordt, krijg je durummeel. Onder toevoeging van 60% water worden hiervan platte, maar ook gevormde (gerezen) broden gemaakt.
Wat Joel Abecassis en Anaïs Bernabé van de Franse organisaties Inra en Les Moulins Pyréneens graag zouden zien, is dat durumtarwe toegepast gaat worden in meerdere soorten brood. Het heeft volgens hen veel voordelen, zoals de mooie gele kleur, goede wateropname, vermindering nodig van broodverbeteraars, minder zout nodig omdat het graan van zichzelf al veel smaak heeft. En tenslotte geeft volkoren durummeel veel vezels, vitaminen, mineralen. Haha, ik kan wel in dienst treden van het Inra of van Les Moulins. Om te beginnen dus maar eens een brood maken van pure durumtarwe.

 

smida of semoule of semolina of durummeel

Durumtarwe kan vermalen worden tot grove semolina, dat veelal voor pasta wordt gebruikt.
Het kan opnieuw vermalen worden tot fijne semolina, dat zowel voor pasta als voor brood gebruikt wordt.
In de buitenlandse winkels heet het ook wel smida of semoule. Kies de fijne variant, voor het bakken van brood.
In de natuurvoedingswinkel is durummeel te koop. Hier ga ik volgende week een keer mee bakken.
Zie ook nog even op khobz daar, voor een link naar het Marokkaanse filmpje.

 

vormen van Altamura brood

Bekijk maar het midden van dit youtube filmpje. Wat is die bakker aan het doen? Om te beginnen had hij ronde broden gevormd. Die hebben een narijs gehad. Juist voor het in-ovenen pakt hij deze zachte ronde deegstukken, legt dan de ene 'helft' over de andere 'helft', zo'n beetje zoals bij een kerststol. De onderste helft houdt een soort 'lip' vrij. Vervolgens, op de schieter, duwt de bakker het gevouwen deel nog een stukje terug. Dan gaat het in de houtoven. (in mijn geval op de steen).
Grappig is, dat door deze manier van vormen, er meer deegstukken op de ovenvloer passen. Wat een slimmerik, die dit voor het eerst heeft toegepast.
In het boek van Paul Lay, la cucina tipica, staat een prachtig hoofdstuk over de broden en de granen van Altamura. Het boek is een uitgave van Uitgeverij Elmar b.v., Rijswijk. ISBN 90 5947 094 X NUR 442.

ronde brodenmooi nagerezenonderkant van de gebakken altamura broden

 

officiële site

Ha, wacht, hier is de officiële site van dit beschermde brood.

 

bakkenop tegelvloer gebakken

Het brood moet een korst hebben van minimaal 3 mm. Dit bereik je door op lage temperatuur lang te bakken. (logica: zachte broodjes bak je op hoge temperatuur in korte tijd; harde broodjes bak je bij lagere temperatuur gedurende langere tijd). Maar om de ovenrijs te bewerkstelligen (zeer belangijk onderdeel van het bakken van brood), begin je wel bij zo hoog mogelijke temperatuur. Dus daarom: hoog beginnen (230-250°) en na circa 10 minuten - als het deegstuk mooi gerezen is - de oven terugzetten naar circa 190°, Dan kan het verder gaar worden en een dikke korst krijgen.
Momenteel zijn mijn broden aan het narijzen. Ik dacht dat ik na een uur al wel zou kunnen bakken, nee dus. Ze staan nu al 90 minuten na te rijzen en ze voelen nog steeds heel veerkrachtig aan. Dus ik wacht nog maar even met inschieten.

 

 

ingrediënten, voor 2 broden van circa 800 gram

doorsnee van het altamura brood

 

werkwijze

 

 

 

 

summaryis de korst 3 mm dik?

Old grains are hot. I am happy about it. Away with the monotone wheatfields without flowers. Away with the use to want ´much food for less money.´In bakery land the old grains are in the picture. Durum wheat is re discovered as bread grain, in the south of France. Joel Abecassis came talking about it in Holland, in Wageningen, on the 12th of may. Today I make a sourdough semolina bread, 100% durum. I smell it from downstairs, where the two breads are baked in the oven. Try also. If only for the bright yellow colour.