Brabantse worstenbroodjes met bio gehakt of met bio vega gehakt

 

Boonaerts

Eén dag in het jaar huurden ze de bakkerij weer terug van ons: de zonen van bakker Boonaerts.
Dan bakten ze voor al hun gezinnen een voorraad worstenbroodjes.
Ik spreek over dertig jaar geleden.grondstoffen
Mijn schoonzoon is ook Brabander. Zijn vriend Erik ook.
Samen kwamen ze hier zaterdag worstenbroodjes bakken.
Deze vegetarische bakker heeft vrolijk geholpen om rolletjes te maken van het gehakt.
Erik heeft zijn gezin al vaak verblijd met deze broodjes; hij kan het eigenlijk al heel goed.
Maar hij wilde meer weten van het deeg. Hoe nat of hoe droog? Hoelang kneden? Hoelang rijzen?
Dat was leuk. We hebben met ons drieën vijftig worstebroodjes gemaakt.
Alles ging mee naar de respectievelijke huisgezinnen; ik hoef geen gehakt.
Maar ik had zelf wel de smaak te pakken gekregen; de broodjes werden namelijk erg mooi.
Dus vandaag: Brabantse worstebroodjes. Een deel met bio gehakt van AH. En een deel met vegetarisch gehakt van de EKO winkel.

 

deeg van verschillende soorten meel

In het nieuwe boek Nachtbrood staan worstenbroodjes van bakkerij van Gerwen, Eindhoven.
De broodjes worden gemaakt van volkorenmeel van Zeeuwse tarwe.
Even wachten tot 23 februari, dan komt het boek uit.
Zaterdag hadden we twee degen: een deeg van bloem en een deeg van bruin meel of gebuild meel.
Vandaag gebruiken we gebuild meel. En, zoals ik de mannen uitlegde: je kunt ze van allerlei meel maken, ook van andere granen.
Als je maar zorgt dat 50% meel is van tarwe. Anders krijg je geen gerezen huisje voor het rolletjes gehakt.
Met 10% boter wordt het deeg extra lekker. Iets krokanter, iets mooier bruin.narijs
In oude recepten wordt reuzel vermeld als vetstof.

 

soepel deeg door voldoende water

Het is altijd interessant om deeg te maken met thuisbakkers, die al vele degen hebben gemaakt.
Ze kneden meestal - wat ik noem - betondegen.
Mijn deeg was veel soepeler, zei Erik. En het rollen van de bolletjes ging veel gemakkelijker.
En tijdens het bakken scheurde er niks; prachtige ronde hulsjes rondom de rolletjes gehakt.
Reken voor bloem 60-65% vocht, voor gebuild meel 65-70%.

 

rijstijden deeg

Ik had het deeg voor de mannen in de vroege ochtend gemaakt, voordat ik naar mijn werk ging. Ongeveer 05.00 uur.
We gingen rond 10 uur aan het werk met dit deeg. Het heeft dus een voorrijs (bulkrijs) van 5 uur gehad.
Het gistpercentage was 2%.
Het deeg voor de worstenbroodjes van wiebaktmee maak ik vanavond; morgenvroeg ga ik de broodjes maken.
Dat deeg staat dus een hele nacht. Ik houd het bij 1% gist.
Of het deeg nu 5 uur staat of een hele nacht: dat rustig de tijd krijgt om te rijzen, ontwikkelt meer smaak.

 

evaluatie

De worstenbroodjes van vorige zaterdag kwamen tamelijk perfect uit de oven.
De vega en niet vega worstenbroodjes van deze pagina kwamen niet allemaal zo perfect uit de oven.klaar voor kerstavond
Er was 1 exemplaar opengescheurd. (in de vega worstenbroodjes staat de afdruk van een vork; zo voorkom je inscheuren en zo kon ik ze onderscheiden; ik vind ze mooier als ze glad zijn).
Vermoedelijk heb ik ze iets te snel gevormd vanaf bolletje naar uitrollen. Het deeg 'kromp' steeds weer in elkaar bij het uitrollen. Dus ik had iets langer moeten wachten.
Andere mogelijkheid: iets te korte narijs, waardoor de gluten nog iets te strak zijn en daardoor 'scheuren' tijdens de ovenrijs. Kortom: het gevoel voor worstenbroodjes moet zich nog ontwikkelen bij deze niet-katholiek.

 

ingrediënten (voor 18 stuks)

vulling

aanmaken met

garnering

 

werkwijze

vega gehakt

summary

So what do you make for christmas night?
We, the protestant part of Holland, we make nothing. We are sleeping.
The catholic part of Holland goes to the church, comes home and starts eating.
Worstebroodjes. A tradition in the catholic families.
It used to be a cheap treat. Minced meat from a pig.
Lard as leftover.
Flour and a bit yeast.
Milk or plain water.
The worstenbroodjes were made in large quantities.
The bakery that we used to hire from a retired bakery, was once a year hired by the sons of the baker.
They came on a sunday and they had fun making worstebroodjes for the whole family.
I made two versions. A pig meat version. And a vega version.
As you can see on the picture, the vega minced 'meat' isn't so easy to roll out.
But the taste is great.
Have a nice christmasnight. In bed or at the table.