Happy Walking in the Grain, Doornik Natuurakkers, foto's
(van vers naar oud)

 

(link naar Happy Walking informatief)

5 augustus 2015, achtste en laatste Happy Walking
Terwijl ik naar Doornik Natuurakkers fietste, dacht ik: er zal wel niemand komen. Dat viel mee. Alweer acht mensen, die zomaar zin hadden om wijzer te worden over wat hier allemaal aan graan staat. De laatste eenkoornaren; ai, ook vogels houden blijkbaar van dit oudste graan ter wereld. Daarna het veld met al die banen graan: eerst de Spelt van Hoosterhuus (en kamille), dan Wilhelmina en haar dochter, daarna de Goldblume. We hebben ook het weideklokje bewonderd, zeldzaam tegenwoordig. En daarna zijn we naar het proefveldje gewandeld. Ai, de mussen hebben al meegenoten van de Limburgse risweit (die is blijkbaar lekkerder dan de Sint Jansrogge, die daar pal naast staat. Louis is na de Happy Walking gelijk thuis en sikkel gaan halen, en heeft nog tot ruim in het donker de Limburgse risweit 'gered' van vogelverspreiding. De wandelingen hebben 130 euro opgebracht. Dit gaat Louis vandaag overmaken naar de Stichting Zaadgoed. En tenslotte heeft Louis met de hand op zijn hart beloofd, dat het voedselbos-in-aanleg niet ten koste zal gaan van de graanakkers. Haha, inmiddels vindt hij graan bijna net zo leuk als vogels. Volgend jaar opnieuw Happy Walking in the Grain. Bij leven en welzijn.
p.s. een vraagje aan de deelnemer, meneer 'Syngenta'. Zou u Louis of mij even willen mailen. Louis zou u namelijk een uitnodiging willen sturen voor een conferentie in november.

weideklokjeLouis legt uit over rogge


29 juli 2015, zevende Happy Walking.
Louis was afwezig in verband met 190 mails in de mailbox, toen hij terugkwam van vakantie. Jammer, maar we konden het ook zonder hem. Het had de hele dag geplensd, maar werkelijk, we hadden de zonnigste avond van alle woensdagavonden tot op heden. De gloed over de Ebner Rotkorn. De gloed over die rode tarwesoorten Gelderse risweit en Goldblume. Schitterend.
Vandaag heb ik Louis even gebeld om de stand van zaken door te nemen. De Ebner Rotkorn gaat binnenkort geoogst worden. De 'banen' tarwe op het grote veld (Gelderse risweit, Wilhelmina, Juliana, Goldblume) blijven op het land staan tot de oogstdag, die Louis zal gaan organiseren op 15 of 22 augustus. Dus de volgende week woensdag, 5 augustus, gaan we nog gewoon wandelen. Ook de granen op het proefveldje staan er nog, evenals de eenkoorn, de emmersoorten. Dus tot volgende week woensdag, wie dan mee wil. En... bye bye Ebner Rotkorn (hieronder).

bye bye Ebner Rotkorn

22 juli 2015, zesde Happy Walking.
Eerst passeerden we de rode Ebner Rotkorn; eet rustig een korreltje. Zoals de Duitsers zeggen: 'Wer Dinkel kaut sein Fleisch recht baut.' Daarna arriveerden we bij de eenkoorn van vorig jaar, die dit jaar in volle glorie staat. We deelden een aar. Wie wilde een korreltje proeven? 'Korte beet,' werd gezegd. Minimalistischer dan spelt. Smaken, daar filosofeerden we deze avond over. Louis Dolmans en Edgar Grunder van de Biobakker gaan daadwerkelijk op zoek naar tarwe, die het goed doet op biologische akkers EN waarvan het meel lekker brood maakt. Zou je kunnen proeven dat er allemaal bloemen in de akkerranden staan? Interessant om van de bulk naar het eigene, het lekkere, heb bijzondere te gaan. Dat zien we hier op de akker van Louis. De rogge stond hoog (en is inmiddels, de volgende dag, geoogst). Joop heeft ons de putter gewezen, de 'huppelende' manier van vliegen. Het was een mooie avond met ons tienen.

eenkoorn 23 juliroggevanproefveldgoldblume aan het rijpen

(eenkoorn, rogge en goldblume)

 

15 juli 2015, vijfde Happy Walking
't Regende en het regende. Maar granenwandelaars zijn niet van suiker. De Ebner rotkorn stond er mooi bij. Duidelijk aan het rijpen. Ik had juist gelezen, dat de speltaar nog weleens wil knikken (en dan sneller valt; brosse spil heet dat in vaktermen: de aar laat snel los; in het algemeen een kernmerk van de 'weinig doorgeteelde' rassen). Deelneemster Ineke Fienig vertelde dat ze in Duitsland weleens vroegtijdig oogsten (om uitval te voorkomen). Eigenlijk oogsten ze groene spelt. Dit wordt verwerkt tot de zogeheten Grünkern. Zie de link onderaan de pagina van Ineke om deze verwerking (en de prachtige oude entourage) te bekijken: Hoe wordt grunkern gemaakt?. We hadden ook Noortje Bas in ons midden. Ze werkt bij de 'zadenbank' van de Wageningse Universiteit en ze heeft absoluut verstand van voortplanting bij granen. Mijn vraag: hoe bestaat het dat in een massaal tarweveld toch elke aar zo ongeveer zichzelf bestuift? Dat komt omdat meeldraden en stamper op hetzelfde moment 'klaar' zijn en zich superdicht bij elkaar bevinden, sterker nog, zoals Noortje zei: 'De stamper duwt zich zo ongeveer naar buiten door de meeldraden heen.' Hoe bestaat het dan dat rogge een kruisbestuiver is? Wel. Bij rogge zijn de meeldraden bijvoorbeeld allang klaar en dan moet de stamper nog rijp worden. Of andersom. Dan ziet langsvliegend stuifmeel van een andere roggeplant zijn (haar) kans schoon om 'vreemd' te gaan op de eerste de beste stamper die al wel rijp is. Zo gaat dat dus bij rogge (kruisbestuiver) en andere granen (zelfbestuiver). Okee. Pure romantiek. Intussen regende het maar door. Maar dat belette Louis niet om ons wederom het verhaal van de 'afschrikwekkende' verschijning van rijpe Limburgse risweit weer beeldend voor te doen. De vogels en de insecten die dat zaad zouden willen verorberen, die laten dat wel. Noortje voegde toe: die rare wijduitstaande haren aan elke rijpe korrel dienen ook om het zaad in de grond op de plaats te houden tot het weer voorjaar is en het korreltje bij vocht en warmte kan ontkiemen. Slim, onze natuur. Louis schat dat we dat 'afschrikschouwspel' over ongeveer drie weken zullen zien bij de Limburgse risweit. Komt dat zien.
Hieronder wat foto's van Liesbeth Sluiter. Ik was zondag 12 juli met haar bij de graanakkers.


Ebner Rotkorn (spelt)Goldblume (tarwe)Eenkoorn (tarwe)

(Ebner Rotkorn spelt, Goldblume tarwe, Eenkoorn tarwe. Foto's van Liesbeth Sluiter)

 

8 juli 2015, vierde Happy Walking
Stromende regen de hele middag, stromende regen om 18 uur nog. Maar... vanaf dat we aan het wandelen waren: DROOG. Wat een cadeau voor ons, wandelaars en verslaggeefster Lisette Wouters van De Gelderlander. Fotograaf Bert liep mee tot en met de eenkoorn en moest toen naar de volgende klus. Er was nog geen enkel gewas tegen de grond geslagen de afgelopen week. Geweldig, wat een sterke planten daar bij Louis.

Louis verteltrijpende rogge

 

1 juli 2015, derde Happy Walking
Snikheet. Zeven mensen geven daar niks om, Louis en ik ook niet. We gaan op weg, langs de Ebner Rotkorn (spelt), dan de Heliaros (mengsel van landrassen tarwe uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk), dan naar het 'banen'veld van Louis met eerst de Spelt van Hoosterhuus (aangemoedigd door de kamille), dan de Gelderse risweit, dan de Wilhelmina (lage tarwesoort, forse aren), de Juliana en dan de Goldblume. Deze tarwesoort begint al iets richting Gold te verkleuren. Heel mooie akker. Daarna zijn we naar de Sint Jansrogge gewandeld (heeft het al voor het derde jaar zonder bemesting gedaan; dit jaar staat de rogge dan ook iets minder fors dan vorig jaar). Dan de rode en witte emmer, ineens in de aar (vorige week nog niet). En dan het hoge veldje Sint Jansrogge met daarachter de Limburgse risweit.
O ja, en niet te vergeten: er is een rijtje eenkoorn opgekomen, dat vorig jaar totaal in de verdrukking kwam door de werkzaamheden aan het pad. Geeft niks, dachten die eenkoorn zaden, onze tijd komt nog wel. Inderdaad.

de pomp kwam goed van pas met de hitteaaibare eenkoornklaproos in Limburgse risweit

24 juni 2015, tweede Happy Walking
Louis is nog helemaal beduusd, omdat ALLE granen zo enorm gegroeid zijn, na de buien van de afgelopen week. Kijk de Goldblume staan. Zie, zelfs nog witte emmer opgekomen waar het vorig jaar in de verdrukking heeft gezeten. Ook de rijen rode en witte emmer in het smalle veld schieten de lucht in. De Ebner Spelt lijkt supergezonde aren te hebben, al zit er enige roest op de bladeren. Enzovoort enzovoort. Gelukkig had Louis toch nog spraakwater. Bijvoorbeeld over die broodproevery, georganiseerd door de BioBakker voor de boeren die allemaal meedoen aan het ontwikkelen van Heliaros, een mengsel van Duitse en Oostenrijkse landrassen die uiteindelijk een dusdanige mengeling moet worden, dat er zowel technisch als qua smaak een goed brood van gebakken kan worden. Okee, de conseqente BioBakker had van tien mengelingen op dezelfde manier brood gemaakt. De boeren moesten proeven en punten geven op: geur, mondgevoel, eetbaarheid (zoiets). Wat bleek: de drie beste 'mengelingen' werden ook door alle proefnemers als drie besten beoordeeld. En nummer 2 bleek naderhand de mengeling van Heliaros van Doornik Natuurakkers te zijn. Is het de grondsoort, is het iets in de lucht, is het het tijdstip van zaaien? Is het?
Kom een keer meewandelen en raak overtuigd van de 'sfeer' die in elk geval mee helpt.
Ik ben heel benieuwd welke foto's Theo Rombout gemaakt heeft. Super, hij was er ook weer.

Hier enkele foto's van mij met mijn oude toestelletje: Theo Rombout, dan Limburse risweit, dan Louis bij de hoge rogge, dan: huiswaarts langs de Sint Jansrogge.

 

Theo kijkt en kijktLimburgse risweit

Louis Dolmans doceerthuiswaarts

 

 

17 juni 2015, eerste Happy Walking in the Grain 2015
Best moeilijk te vinden voor de nieuwelingen, vanaf de tipi's. Ik zal proberen de beschrijving duidelijker te maken.
We waren heel aangenaam met ons zessen. De granen stonden hoog en groen, de spelt bloeide. De akkerranden prijkten met margrieten, bolderik, klavers, blaassilene. Een oase, die akkers van Louis. Zijn proefveldjes hadden enkele rijen rogge, die een wedstrijd deden: wie komt het hoogste en wie staat met de stevigste stengels? Louis z'n persoonlijke selectie van de aren Sint Jansrogge, die vorig seizoen het meest gevuld waren, bleek een juiste selectie: van hoger naar minder hoog (maar evengoed nog hoger dan de meesten van ons). Louis verheugt zich op de risweit met de weerhaken (die nu nog tastbare 'haren' zijn); zelf verheug ik me op de witte en rode emmer. En natuurlijk op de Goldblume. En trouwens ook op de speltakkers. En vooralsnog kan ik mijn hart helemaal ophalen bij de roggevelden, geweldig wat een hoge wuivende aren. Volgende week woensdag tweede wandeling.

baan rogge in het triticaleveldSint Jans rogge

Louis Dolmans verteltHeliaros en akkerrand

 

6 augustus: laatste graanwandeling van dit seizoen.
We liepen dapper in de motregen langs de - voornamelijk lege - velden. Natuurlijk was er nog zwarte gerst, witte emmer, verstopte spelt en Louis z'n proefveldje. Dus we hebben weer heel wat opgestoken tijdens deze laatste graanwandeling. Leuk, drie kinderen erbij die een vader hebben die elke dag bijna brood bakt. De laars van Martin moesten we wel even gaan zoeken in de risweit.

limburgse riweit met naaldenen spelt van hoosterhuus

 

martin en papagelderse risweit

 

schikleeg heliaros veld

 

 

 

 

30 juli was niet iedereen op vakantie. Jo kwam uit Heeswijk-Dinther en Susanne uit Kleef. We hebben Heliaros korrels geproefd. Jo - molenaar - wilde wel eens weten of je nu kon proeven wanneer een graan rijp was. Bij het veldje Gelderse risweit besefte Susanne, dat vroeger de tarwevelden inderdaad zo hoog waren.
Het grote speltveld is geoogst, zodat nu geoogst zijn: triticale, rogge en spelt. Waarschijnlijk gaat de Heliaros ook binnenkort de combine in. Er blijven dan nog de kleinere (proef) veldjes met zwarte gerst, witte emmer, eenkoorn, pirona naaktgerst, spelt van Ebner en spelt van Hoosterhuus en de diverse tarwerassen. Dus volgende week, 6 augustus, is er nog gewoon een Happy Walking in the Grain.

Heliaros rijp?eenkoorn in de zon
wat is nou wat?Limburgse risweit en spelt van Hoosterhuus doen het geweldig
Heliaros korrels in de hand van Louis; daarnaast eenkoorn, onder links in de handen van Susanne: witte emmer en eenkoorn en Pirona naaktgerst. Laatste foto: een rijtje Limburgse risweit en dan het veldje spelt van Hoosterhuus.

````````````````````````````````````````````````````````````````````

`

23 juli was een zeldzame Happy Walking. Er heerste iets heel relax-ts. Kwam het door de mensen? Kwam het door het licht? Kwam het door iets onkenbaars? Theo was er ook weer en hij heeft schitterende foto's gemaakt. Wie iets met deze foto's zou willen: mail naar mij: berentschot@kpnplanet.nl. Dan neem ik contact op met Theo.

heliaros1heliaros2heliaros 3

heliaros (mengsel van drie Duitse landrassen), toekomstige inlandse broodtarwe

 

zwarte gerst 1zwarte gerst 2

zwarte gerst

 

waaiende witte emmerwitte emmer in de windwitte emmer vangt zon

witte emmer buigt in de wind en vangt zon (wordt tot kiezelzuur, voegt Ineke Fienieg toe)

 

spelt van ebner 1spelt van Ebner 2

spelt van Ebner (zal de volgende dag worden geoogst)

 

leeg roggeveldrogge is geoogst in afgelopen week

Ook op een leeg roggeveld valt te Happy Talken

 

juliana of wilhelminajuliana of wilhelmina in close-up

forse dikke aren van de Wilhelmina of Juliana tarwe

 

Limburgse riseitvangt zonstrakblauw en goudgeel

Limburgse risweit en strakblauwe lucht

 

Louis Dolmans in de naaldloze risweit risteit zonder naaldenstrakblauw en risweit

Gelderse risweit? Althans de risweit zonder naalden. Bijzonder roodachtige aar.

 

spelt van hoosterhuusspelt van Hoosterhuus, wilh en jul tarwe en risweit

spelt van Hoosterhuus en daarachter de Juliana en Wilhelmina tarwe en daarachter de Gelderse risweit.

 

eenkoorn of emmer?eenkoorn of emmer?

eenkoorn

 

Ha, hier een herhaling van alle graansoorten.
Of, liever gezegd: ik heb zin om de foto's toch iets groter te laten zien, dus hier komen ze nog in het groot.

zwart gerstwitte emmer is een sprookje
zwarte gerst en witte emmer

spelt van hoosterhuusspelt van ebner 25
spelt van hoosterhuus en spelt van ebner

limburgse risweit met naalden naar alle kantengelderse risweit met donkere aren
limburgse risweit en daarnaast de gelderse risweit, oude tarwerassen

 

eenkoorn 25
en dit is tenslotte de eenkoorn

ALLE FOTO'S ZIJN DOOR THEO ROMBOUT GEMAAKT

``````````````````````````````````````````````````````````````````

Op 16 juli hadden we prachtig weer. De rogge had zich gelukkig weer wat opgericht na de stormen van de week tevoren. De triticale is geoogst, dus de eerste velden zijn leeg. Maar er staat nog genoeg groens, dus voorlopig kunnen we wel wandelen. Middelste foto is van eenkoorn. Is dat mijn lievelingsgraan of is dat spelt?

 

verzamelpuntspelt en uitleg

 

eenkoorn, pracht gewasrogge richt zich weer op na storm

 

Louis geeft uitleg bij de roggelarfjes en insectjes in de Risweit

 

````````````````````````````````````````````````````````````

9 juli 2014, triticale op de achtergrond, daarvoor het proefveldje met spelt van Hoosterhuus en Juliana tarwe. Tweede foto is van spelt van Ebner, binnen een week zo rood geworden.

triticale, Wilhelmina en Juliana tarwespelt van Ebner, in 1 week rood geworden

``````````````````````````````````````````````````````````````````

Op 2 juli 2014 is de spelt van Hoosterhuus nog groen, komt de eenkoorn ook de stengel te boven en maakt Louis ons ook wegwijs in de zelf gevlochten heggen.

eenkoorn komt opLouis vertelt

heggen zijn ook leukspelt, nog groen

 

````````````````````````````````````````````````````````

11 juni 2014, tweede Happy Walking in the Grain

heliosveldhelios aren
tarwesoort Helios, 11 juni 2014 (Theo Rombout)

 

triticalehoge triticale
triticale (kruising van tarwe en rogge), 11 juni 2014 (Theo Rombout)

 

we luisteren naar Joop Koopmanakkerrand bekijken
super, zo'n bioloog erbij als Joop Koopman, 11 juni 2014 (Theo Rombout)

 

wilhelmina of julianakomt net kijken
tarwesoorten op proefveld van Louis, Wilhelmina, Juliana en nog meer, 11 juni 2014 (Theo Rombout)

 

spelt van Hoosterhuusproefveld
spelt van Hoosterhuus, proefveld, 11 juni 2014 (Theo Rombout)

 

Sint Jans roggeSt Jansrogge
rogge, 11 juni 2014 (Theo Rombout)

 

heg gevlochtenDoornik Natuurakker
huiswaarts langs de gevlochten heg, 11 juni 2014 (Theo Rombout)

``````````````````````````````````````````````````````````````

De eerste Happy Walking moet nog plaatsvinden. Ineke en Yolande wandelen vast proef

 

gerst of tarwelaarzen zijn soms handig

triticale 29 mei 2014 & Yolande en Ineke,... laarzen zijn soms handig

 

````````````````````````````````````````````````````````````

rogge14529mei
rogge, op 14 mei en op 29 mei 2014 (Ineke)

 

``````````````````````````````````````````


HIER NOG RIJPE GRANEN VAN 2013 (foto's Ineke)

zwarte gerstzwarte gerst 2013

 

spelt verkleind
spelt 2013

 

rogge
rogge 2013

 

eenkoorn
eenkoorn 2013

 


granenveld
eenkoorn en zwarte gerst 2013