Happy Walking in the Grain 2015
(elke woensdagavond vanaf 17 juni tot de oogst. NB 5 augustus laatste wandeling)

Oogsten op 15 augustus 2015, meekijken of meedoen? Lees even hier de mail die Louis mij gisteren stuurde. Ik ga in elk geval 's morgens. Wie heel graag mee wil doen, geef je snel op bij Louis. Geen idee of er nog plaats is.

 

BEKIJK DE FOTOverslagen van de wandelingen van vorig jaar - 2014 - en van dit jaar. Gisteren - 5 augustus - was de laatste wandeling. Louis heeft ons verzekerd, dat hij de granenakkers niet op zal offeren aan het voedselbos. Zoals hij zelf zegt: 'Inmiddels ben ik heel erg gaan houden van granen.' Volgend jaar gaan Louis en ik bij leven en welzijn opnieuw de wandelingen organiseren. En last but not least: alle 'rijksdaalders' tesamen hebben 130 euro opgeleverd. Dit zal Louis overmaken naar de Stichting Zaadgoed. Bedankt, alle deelnemers, voor jullie leergierigheid.

GRANEN
Onze nomadische voorouders kenden dit gewas al. Granen zijn zaden van eetbare gewassen.
De overgang van rondtrekkende mensheid naar het ‘boeren’ bestaan moet heel geleidelijk hebben plaats gevonden, ergens vanaf 10.000 jaar geleden. Wilde gerst en wilde tarwe werden op een akker gezaaid; later ook de andere graansoorten. De grootste zaden werden geselecteerd en opnieuw ingezaaid en zo zorgde de mens voor steeds rijkere oogsten. Om pap van  te koken. Om brood van te bakken. Graan akkers bestaan nog steeds; wij – inwoners van Nijmegen en omgeving – zijn gezegend met prachtige akkers vlakbij.

 

OP EEN STEENWORP VAN NIJMEGEN
Aan de overkant van Nijmegen, iets verder dan het ‘Fort van Lent’ liggen Doornik Natuurakkers'. Louis Dolmans teelt hier op biologisch-dynamische manier granen en lupinen. Hij legt houtwallen aan, vlecht heggen, zaait wilde bloemenmengsels en zo wordt ‘Doornik Natuurakkers’ een lust voor mens en dier. Het gebied is vrij toegankelijk, met in achtneming van enkele spelregels - honden aan de lijn, alleen op de  paden en geen bloemen plukken - alles met als doel de schoonheid van het landschap te behouden.


WANDELEN met boer en bakker
Ineke Berentschot – bakker, schrijver, boerendochter – ontdekte deze graanakkers een jaar geleden en nam reeds een hele vriendenschare ermee naar toe. Vorig jaar - 2014 - organiseerde ze Happy Walking in the Grain: dit jaar weer. Elke woensdagavond vanaf 17 juni, juli en augustus (tot het laatste graan geoogst is) wordt er vanaf 19.00 uur gewandeld in het graan. Louis Dolmans loopt zo vaak mogelijk mee. Hij weet wat hij allemaal waar gezaaid heeft: Ebner Spelt, Spelt van Hoosterhuis, Eenkoorn, Rode Emmer, Gelderse risweit, Limburgse risweit, Wilhelmina tarwe, Zeeuwse witte, Sint Jans rogge, Triticale, Heliaros. Ineke weet veel over graan en brood, zie hier haar website. Een prachtige plek plus twee graandeskundigen; wie gaat er mee?

 

witte emmer in de windLimburgse risweitna afloop
(foto's van Theo Rombout)

 

PRAKTISCHE INFORMATIE
Wanneer? Elke woensdagavond vanaf 17 juni tot de oogst in augustus. Eerste wandeling: 17 juni. Laatste wandeling op 5 of 12 augustus. Houd na 5 augustus deze site in de gaten. WEER OF GEEN WEER, OM 19 UUR STAAN LOUIS EN INEKE KLAAR OM TE WANDELEN.
Hoe laat? We starten om 19.00 uur met de wandeling. Graag op tijd aanwezig zijn.
Duur van de wandeling? Circa 90 minuten.
Waar? Startplaats is bij het Natuurleslokaal, midden op het terrein, aan de kant van de Waaldijk. Er staat een pomp met fris water.
Hoe daar te komen?  Wie met de fiets vanuit Nijmegen komt kan het beste over de Waaldijk rijden. Het Leslokaal is te herkennen aan een stalen geraamte van een huis. Als u dit ziet, kunt u even verderop de dijk affietsen.
Uw auto kunt u kwijt op de Parkeerplaats van Park Lingezegen (onderdeel De Woerdt), hoek Vossenpelsestraat (nummer 43, 6663 KG) en de Doornik (bordje: de Doornik en bordje: zencentrum). Als  u dan richting huize Doornik loopt - te herkennen aan de tipi's - en, daar aangekomen linksaf slaat, (over het witte verharde pad; dus niet rechtdoor de dijk op) dan ziet u na een paar minuten lopen (als u eenmaal de struikenrand voorbij bent), aan uw rechterhand het Natuurleslokaal. Ga daar naar toe via het pad, rechts van het weiland met de Lakenvelder koeien, of loop even door en ga dan over het verharde pad naar rechts. Plusminus 20 minuten lopen; dus zorg dat u op tijd arriveert met de auto.
Problemen? Bel 06 50667900 (Louis) of 06 22579886 (Ineke).  
Hoe duur? De wandelingen kosten 2,50. Dit betaal je één keer; loop je vaker mee, dan hoef je geen duit meer in het zakje te doen (mag wel). De opbrengst gaat in z’n geheel naar het project: Toekomst zaaien.
Opgeven? Hoeft niet.
Granenfoto’s? Vrij te gebruiken. Hier een link naar de foto's
Mooie site van deelnemer Theo Rombout: graanenbrood
Informatie? Ineke tel. 0243237907, email i.berentschot@kpnplanet.nl  of Louis, email l.dolmans@wxs.nl

p.s. Laarzen zijn erg handig, als de grond een beetje nat (en glibberig) is.