Iers sodabrood, Irish sodabread

 

eerste poging: mislukt

Een mens kan al decennia lang desembroden en gistbroden gebakken hebben; dat wil niet zeggen dat het allereerste Ierse sodabrood lukt.
Mislukte dus. En ik had nog wel zo'n zin om rode bessen in dat brood mee te bakken, die rode bessen die me toelachten aan de struik in de boomgaard van mijn geliefde.
Het werd een ongaar baksel. Iets als een ronde glanzend bruine baksteen.
Reden (waarschijnlijk): te weinig bakpoeder toegevoegd. In mijn eigenste broodbakboek staat namelijk: 5 gram baking soda.
Dat had ik gedaan. Maar je moet nooit een recept geloven over de hoeveelheid bakpoeder, je moet de verpakking er op nalezen.
In dit geval had ik kunnen lezen dat het bakpoeder vermengd was met maïszetmeel en dat het hele zakje - 16 gram - nodig was voor 500 gram meel.
Tot overmaat van ramp had ik zout vergeten toe te voegen, dus de sneetjes die ik toch nog manmoedig opat, waren erg flauw...
De bessen kleurden prachtig in het deeg, dat wel.
Helaas heb ik hier in mijn appartement geen bessenstruik voorhanden, dus de tweede poging wordt een Iers sodabrood zonder rode vruchtjes.

vers gepluktbrood4doorgesnedenniet goed Ineke

 

 

 

kom ronddraaien

In mijn eerste broodboek 'Brood van ver & dichtbij' staan Karin en Bernie O'Donoghue met hun Irish sodabread.
Karin - Nederlandse - heeft het recept van haar schoonmoeder. De mooiste zin uit het recept is: 'Maak een draaiende beweging met de beslagkom, tot zich een deegbal heeft gevormd. Als de mix nog te vochtig is, strooi er dan wat meel overheen. Blijven draaien; de bal vormt zich vanzelf.'
En zo was het. Ai, wat spannend, dat draaien met de kom (pan in mijn geval).draaien en draaien

 

citroen

Nog zo iets lekkers aan het recept van schoonmoeder O'Donoghue: voeg een klein beetje citroenraspel toe aan het deeg.
Ik ben nu mijn eerste snee aan het eten. Mmmh. Net zo'n vleugje citroensmaak in het brood.

 

Ierland en sodabrood

Was er geen gist te krijgen in Ierland?
Indianen kenden vroeger al een soort bakpoeder: potas. Hebben Ierse immigranten dit naar hun moederland gebracht?
Is het omdat Ierland alleen maar zachte tarwe kende en geen harde broodtarwe zoals de Amerikanen die telen.
Brood van zachte tarwe is minder hoog dan brood van harde tarwe; hebben de Ieren daarom het bakpoeder ontwikkeld als rijsmiddel?
Er is niets Ierser dan het sodabrood. Waarom is dat zo. Waarom kennen ze bijvoorbeeld geen traditie van desembroden?
Desem is namelijk eveneens een rijsmiddel dat in afgelegen gebieden - hoog in de Zwitserse bergen bijvoorbeeld - traditioneel is omdat:
1. daar geen gist te koop is
2. daar vooral rogge groeit en rogge ook arm aan gluten is, maar met desem is daar nog prima brood van te maken
Voer voor voedselhistorici dus. Hier alvast een link naar een mooie Ierse site.
Overigens is daar op een plaatje mooi te zien hoe vroeger dit brood in een gietijzeren pan gebakken werd.

 

bakpoeder, wat is het?

Wat zegt wikipedia?
Bakpoeder is, zoals we lezen, dus een base en meestal ook een zuur.
Bakpoeder werkt pas in een deeg - meel plus water plus bakpoeder - als aan het bakken is.
De basische stof zorgt voor het vrijkomen van koolzuurgas en dus voor de luchtigheid.heilig of baktechnisch of allebei?
Bij deze reactie ontstaat niet alleen koolzuurgas maar ook een soort 'zeep'.
Om dit te neutraliseren wordt er een zuur aan het deeg toegevoegd: ofwel al in het bakpoeder zelf (samengesteld bakpoeder) ofwel in de vorm van karnemelk of yoghurt die in plaats van water aan het deeg toegevoegd wordt.
Karnemelk was vroeger op het platteland een overblijfsel van de boterbereiding, dus dat kon prachtig in het brooddeeg.
Voor de hoeveelheid: kijk dus altijd op de verpakking.

 

bakpoeders en zelfrijzend bakmeel

Zelf heb ik voor koekjes, cake - en nu dus ook voor Iers sodabrood - altijd wijnsteenbakpoeder in huis.
Het is te koop bij natuurvoedingswinkels, zit in een handig glazen potje, is goedkoop (ergens tussen de 1 en 2 euro) en het is samengesteld bakpoeder, zie ook vaktermen.
In de supermarkt zijn zakjes Backin te koop, van dr. Oetker.
Zelfrijzend bakmeel is bloem, waar bakpoeder aan toegevoegd is.
Ook hiervan kan Iers sodabrood gemaakt worden, alleen heb je dan bloem in plaats van bruin meel of volkorenmeel.
En het lekkere aan Iers sodabrood is nu juist, dat het van een deel volkorenmeel is gemaakt.


meelsoort

De O'Donoghue's gebruiken per brood 400 gram volkorenmeel en 100 gram bloem.
500 gram gebuild meel kan ook.
Maar een ieder is vrij om zelf te bepalen waar dit meel uit bestaat: uit meer of minder volkoren, meer of minder bloem.
Of zelfs uit alleen maar volkoren of alleen maar uit bloem.
Zelf heb ik 4/5 volkorenmeel en 1/5 bloem gebruikt, beiden van de molen.

 

hoeft niet te rijzengebakken

Bakpoeder werkt onmiddellijk als het deegstuk in de oven staat. Het deeg hoeft niet te rijzen.
Heel handig dus, voor wie dit echte Ierse brood wil proeven.
Heel handig ook voor wie snel een brood wil bakken.
Heel handig wie bed-and-breakfast gasten heeft en hen vers brood wil voorzetten.
De andere kant is: bakpoederbrood moet vers gegeten worden. Het droogt sneller uit dan brood, dat lange tijd gerezen heeft. (haha, alweer een aanname omver gekegeld: dit Ierse sodabrood is twee dagen na het bakken nog prima te eten; de smaak lijkt zich zelfs te verdiepen... dus weg met de vorige regel.)

 

ingrediënten (voor 1 brood van 800 gram)

 

werkwijze

 

summary

Irish sodabread; what should this Dutch woman tell the American and English and Irish woman on this?
Nothing. But whispering that the first Irish sodabread she baked turned out to become a round bread with the inside of a stone.
Just not read the amount of baking powder that told the package.
Moreover, she forgot the salt.
Today here is my second Irish sodabread.
Not too bad. Braun. Well-done. And nice tasting with this very little bit of pieces of lemon peel.
Karin - Dutch woman - got the recipe of her mother-in-law, miss O'Donoghue and she made the Irish immigrants in Holland glad by baking them every weekend for the pub. The most nice thing about making this Irish sodabread is: after having all ingredients stirred together, you start turning the bowl, turn and turn till a ball of dough forms itself. Try yourself.
By the way: why invented the Irish the baking powder as rising agent in their breads and why invented other isolated regions, such as mountaininhabitants in Switserland the sourdough? Both have to do with not being able to buy yeast. Both have to do with the 'not strong'  wheat (and rye, in Switserland).
Why didn't I study history on food?