Lawasja en naan, gerezen met khamier torsj, zuurdesem

 

 

De Afghaanse keuken

Helen Saberi en Noesje Djaan hebben een schitterend boek geschreven: De Afghaanse keuken. Toen ik een keer deze week niet in slaap kon komen, ben ik gaan bedenken wat mijn volgende brood zou zijn voor wiebaktmee. Ik kwam via de Koerden op mijn kookboek van Afghanistan en zo gauw ik daar het woord khamier torsj lees, zuurdesemzetsel, dan ben ik verkocht. Dat wordt mijn volgende brood. Een Afghaans zuurdesem platbrood. Het wordt gemaakt met hetzelfde meel als de chapati's: bruin meel, iets uitgezeefd meel. Nog wel bruin, maar niet zo donker als volkoren. Ik heb vorig jaar de loftrompet ook al gestoken over dit boek; toen ook al naanbroden gebakken, met gist, zie naan.

meelsoort: gebuildzuurdesem en meeldeeg is klaar

 

tandoer-oven

Ooit heb ik een Russische Lena geinterviewd over haar poolish broden. Er was een bezoeker en toen hij eenmaal begreep dat ik bakker was, zei hij: heb je ooit naan gegeten, het alleraller lekkerste brood van de hele wereld? Nee, nooit. Evenmin begreep ik ook maar iets van de tandoer-oven die hij me met handen en voeten uit begon te leggen. rijskastje
Naanbrood krijgt een speciaal aroma, doordat het bij zeer hoge temperatuur in een tandoer-oven gebakken wordt. Dit is een klei oven in de aarde. Onderin wordt gestookt. Als er alleen nog gloed in de oven is, worden de broden tegen de wand 'geplakt' (met de hand in de oven in de aarde). Als de broden gaar zijn, laten ze gemakkelijk los (hetzelfde als bij de stenen ovenvloer). Ik heb foto's gezien van een soort lange prikker, maar ook foto's dat ze het brood met de hand eruit halen.
Thuis ga ik de platte broden op de terra cotta tegels bakken.

 

 

drie soorten platte broden

Naan is een tamelijk groot, ovaal brood (4 stuks uit 700 gram meel), al dan niet bestrooid met siyah dana (nigellazaadjes) of maanzaad of sesamzaad. Zie de sneeuwschoenen van vorig jaar. Ik maak vandaag kleinere ovalen.
Lawasja wordt gemaakt van een kleinere hoeveelheid deeg (6-8 stuks uit 700 gram meel) en veel dunner uitgerold deeg; het wordt bovendien niet ingedrukt of ingesneden en ook niet versierd.
De Naan-e Oezbeki is een rond plat brood dat je tegenkomt in het noorden van Afghanistan. Het is ronder en dikker dan gewone naan. Het wordt bestreken met melk of ei om het glanzend te maken. Er staat een speciale stempel op (van houten stempels met spijkers; gebruik thuis een vork). Zowel strijksel als zadenversiering verklaren de iets dikkere rand; dan valt er niks af in de oven (althans als het op een platte ovenvloer gebakken wordt). verdelen en vormen
Het opmaken is een kunst apart. De Oezbeekse naan ging helemaal mis bij mij: ik duwde de rand van de pollepel helemaal door het deeg; dit is lastig overbrengen op de ovenvloer maar bovendien komt er melk of eistrijksel tegen de tegels terecht, niet de bedoeling.

 

 

werkschema zuurdesem platte broden

gerezen zuurdesemdeegverdelen en vormenmotieven

 

ingrediënten (voor 4 - 20 broden, afhankelijk van gewenste grootte)

 

 

werkwijze

sneeuwschoenentwee naans klaardrie naans klaar

 

summarywanneer gaan we eten?

Nosje Djan: Afghan Food & Cookery is a beautifull, encyclopedic book. It tells me for instance the word for sourdough ( khamier torsj lees). I like the idea that everywhere people had their own rising agent for the breads, before the yeast was available. Well, the tandoor is missing but what I have is a relaxed sunday, sourdough ready, sourdoughdough standing half a day, pleasure in finding out how to form the breads, stones to bake on in the oven, nigella seeds, sesam seeds, a camera.
It is such a fun to in fact have just a piece of sourdoughdough, to roll it out, to bake it and... the bread is ready.