opruimtaart, torta spiccia (taart van oud brood en ricotta)

 

pain perdumen neme

Michel Boulanger van Ma Boulangerie heeft tegenwoordig een blog.
Vorige week kregen we van hem een recept om oud brood te verwerken.
Te verstoppen zelfs: le pain perdu.
In Nederland maken we er wentelteefjes van.
En nog veel meer trouwens, zie ook bij vaktermen: oud brood, wat nu?
In Italië, liever gezegd in Ristorante Selvatico, Pivanazzano, Pavia, Lombardije, verstoppen ze de boterhammen onder een laagje ricotta.
Het recept van deze opruimtaart komt uit het Slow Food boek 'Nagerechten en gebak van Italiaanse osteria's.'(zie 'boeken')

 

ricotta

Ricotta betekent letterlijk: opnieuw gekookt.
De wei - die vloeistof die overblijft na de kaasbereiding - wordt nog een keer gekookt.
Hierbij klontert het restant albumine.
Nadat zoveel mogelijk vocht is uitgelekt, blijft de ricotta over.
Vetarm, zoutarm.
In Italië is het grondstof voor de lekkerste taartjes, hartig, zoet.
Sicilië maakt er o.a. cannoli di ricotta: knapperige rolletjes, gevuld met ricotta, suiker, kaneel, chocolade.
Ricotta is dus al een bijproduct; oud brood is 'over', eieren heeft iedereen in huis, een beetje suiker en boter kan er ook wel af en...
binnen een half uur is de opruimtaart klaar.

 

smaak

De opruimtaart smaakt vagelijk naar kwarktaart.
Sober, basaal.
Een stukje van deze taart vraagt om vruchten erbij: verse zoals aardbeien, druiven, bessen.
Waarschijnlijk ook superlekker om het samen met rabarber, abrikozen of pruimencompôte te eten.
Of om iets mee te bakken, bv stukjes rabarber door het ricottamengsel.
Genoeg om uit te proberen dus.

 

bekleed de bodem met sneetjesricottageklopt eiwitklaar

 

ingrediënten

 

werkwijze

summary

This tidy-up pie comes from the Slow Food book: 'Ricette di Osterie d'Italia i dolci.'
Not that I understand the Italian language; the book is translated in Dutch.
Recipes from all parts of the land; proved recipes.
Made with ingredients that grow in the region.
A book as I like it.
A book, also fun for just reading in it.
As ricotta is a rest-product (made from the liquid that is left at cheese making; this liquid is cooked again; the albumine coagulates and that becomes ricotta) and old bread is a rest-product, this pie is a real tidy-up pie.
Is must even taste better combined with fresh fruit or with cooked fruit.
Next time I'll  mingle the ricottamixture with pieces of  rhubarb.
Now I am going to eat a part of this torta spiccia with strawberries...