aardappel/rozemarijnbrood van Jane Mason

 

Engelsaardappels

balen. Er zijn al zulke mooie Engelstalige broodboeken, daar zitten ze echt niet te springen om een vertaling van Nachtbrood (hoewel, misschien vinden ze Nachtbrood wel een wonderful boek met bright theory en met al deze real cude Dutch (op twee na) bakkers. We zullen zien. In elk geval broeit en gist er van alles op broodgebied in Engeland. Ze hebben The Real Bread Campain, opgezet door Andrew Whitley. En verder hebben ze Bread Angels - Bread Angels are part of a large and growing community of supportive, like minded souls. They don't think it is weird or dull to have long conversations about bread ovens, mixers, or sourdough and they all take pictures of bread and think that visiting a flour mill is a great day out. - in 2011 opgericht door Jane Mason. Ze heeft ook een prachtig boek geschreven: All you knead is bread. Ik ga vandaag het 'potato rosemary bread' hieruit bakken.

 

aardappels, nog niet uitverkocht

Waarom zou je brood met het schaarse spelt of met het nog schaarsere quinoa willen maken, als je ook gewoon brood met betaalbare en verkrijgbare aardappels kunt maken? Niks nieuws onder de zon. India kent de aloo paratha (platte broodjes van tarwemeel en aardappels/groente). Majorca kent de Majorcan potato buns (half aardappel, half bloem, suiker en melk). Goran Soderin maakt zuurdesem van aardappels. Ierland kent aardappelbrood. Paul Hollywood beschrijft in zijn boek een soort focaccia, gegarneerd met stukjes gebakken aardappel, knoflook en dille.

 

Jane Mason

heeft een mooie definitie: 'Goed brood is het resultaat van verantwoord boeren, zacht malen, een element van handmatig bakken en levering in minimale verpakking. Het is een zicht op de cultuur: bevestigt zowel onze individualiteit als onze humaniteit'.
Ze legt uit, dat aardappels in Ierland vaak in brooddeeg gestopt werden, omdat dit een dubbel zo groot brood opleverde terwijl de aardappel goedkoper is dan tarwe.
De aardappel kan overigens vervangen worden door andere zetmeelrijke knollen: yam, cassave, zoete aardappel en ook door pompoenen.


liefst onbespotenrozemarijn van eigen balcondeeg onder doek

 

Puree of stukjes

Als aardappels meerijzen met het deeg, dan wordt altijd aardappelpuree gebruikt.
Als ze op brooddeeg geduwd worden, voordat dit in de oven gaat (zoals bij Paul Hollywood) dan gebruik je stukjes.
Ik ben ongehoorzaam geweest: ik heb stukjes in het deeg gebruikt. Het kan, maar achteraf was het beter om de gekookte aardappels eerst goed te prakken. De smaak is prima, daar niet van, maar zo'n stukje aardappel in een snee brood ziet er lichtelijk 'glazig' om niet te zeggen 'snotterig' uit. Verder niks dan goeds over dit sobere brood. De geur als het uit de oven komt. De rozemarijn!!!

 

ingrediënten (voor 2 kleinere broden)

 

deeg na voorrijsgerezen deegstukkenonderkant tegelbrood

 

werkwijzebroden klaar

 

 

brood met aardappelstukjes

 

summary

Beautifull book of Jane Mason: All you knead is Bread. She takes you by the hand as a real bread angel. With words like: begin baking your bread in a pan, instead of on the floor of the oven. The pan will hold the bread, no matter how weakly formed, no matter how wet the dough is. And so on.
This bread is showing us, that - if the basic ingredient is wheat - you can add all sort of other ingredients in it. In this bread: potatoes. (In my bread pieces of cooked potatoes; better to mash them before adding, well: nicer. The pieces do'n t look that nice.)
Quinoa is very expensive right now in Holland. Spelt is almost sold out. But these simple potatoes (or cassave or pumpkins or what starchy fruits there might be). Cook them, mash them and add them.