archief, in chronologische volgorde

stenen vloer 10

desemvloerbrood, op terracottategels gebakken

Wie brood op tegels bakt, krijgt nog meer smaak aan het brood. Maak zelf een ovenvloer van vierkante tegels.

desem 10

desembrood: van moederdeeg tot rijp desem

Hoe krijg je een ingedroogd klontje desem zover dat het krachtig genoeg is om brooddeeg te laten rijzen?

desem 10

desembrood: van moederdeeg tot rijp desem

Hoe krijg je een ingedroogd klontje desem zover dat het krachtig genoeg is om brooddeeg te laten rijzen?

desem 10

zelf starter maken voor desembrood

Hoe maak je zelf je eigen desem? Volg de vier desems gedurende twee weken.

gelige kruim van kamutbrood

kamutbrood met desem als rijsmiddel

Kamut is een oude tarwesoort. Het geeft een mooi goudgeel brood, in dit geval met desem als rijsmiddel.

   
chapati 10

chapati

Oervorm van brood: mengsel van meel en water bakken op een dikke ijzeren plaat.

chapati in pan

chapati (2)

Laat het deegje een nacht staan voor betere verteerbaarheid.

       

bagel 1  10

bagel (1)

zoektocht naar de beste bagel

bagels pocheren 10

bagel (2)

een bagel wordt gepocheerd en dan gebakken

bagel 10

bagel (3)

laat de deegstukken een nacht koel staan

bagel 4 10

bagel (4)

beste bagel, kan zich meten met die bij Bagels & Beans...

walnotenbrood 10

walnotenbrood

Simpel gistbrood met walnoten

vijgenwalnoot 10

mislukte walnotenvijgen koek

plaatkoek van tarwemeel, walnoot en gekookte vijgen

panum 10

panun, roggebrood met rozijnen, walnoten en vijgen

roggedeeg, rijk gevuld met vijgen, rozijnen, walnoten 

strukji 10

strukji

Overlevingskoeken van simpel deeg (meel en water) als half maantje rondom een vulling
van walnoten, rozijnen, wijn en …. cacao.

pan de muerto 10

pan de muerto, dodenbrood uit Mexico

Nou ja, feestbrood?
Rond brood, gedecoreerd met stukjes deeg in de vorm van botten.

hotcrosbunns10

hot cross buns

Ook al aardig ingeburgerd in Nederland: deze ‘kruisbroodjes’ uit Engeland.
Speciaal voor de afternoon tea in de paastijd.

haasjes en haantjes en paashaas met drie oren

paashaas met drie oren

maak een deegje, maak stukjes deeg, maak slierten en vorm tot....

lekker paasbrood

tsouréki

Grieks paasbrood met sinaasappel, kardemon; feestelijk gevormd als ronde vlecht.

panettone rijst in bloempot

panettone (1)

van krentewegge panettone

luxe deeg met mango

panettone (2)

via mangopanettone van heerlijk nattig deeg

kerstpanetone 15

panettone (3)

naar de mooie echte kerstpanettone, compleet met zelfgemaakte sinassnippers

   
luciabroodjes aan het rijzen

lussekats (1)

saffraanbroodjes uit Zweden

lucia 10

lussekats (2)

bak ze nooit hoger dan 200°, anders worden de broodjes te donker

vdbroodje 10

vijgen-dadelbroodje

Maak een worst van het vruchtendeeg, snijd plakjes, druk een vijg op een plakje. Simpel te maken, prachtig broodje.

veel rozijnenbrood 10

veel rozijnenbrood

Broden en broodjes van twee kilo meel en twee kilo vruchten.
Genoeg sneetjes en broodjes voor alle collega’s.

ciabatta 10

ciabatta van de heilige Antonius

Deze ‘pantoffel’ van de heilige Antonius: feestbrood in Italië. Luxe wittebrood deeg in de vorm van een versierde pantoffel.

   
       
kort gekneed brood 10

weinig-kneden brood

Voor wie kneden moeilijk vindt: meng meel en water en gist en zout, geeft een mengrust en ... u hoeft nog maar kort te kneden.

bien et vite 10

bien et vite brood

Maak in de avond een deel van het deeg, voeg dit de volgende morgen toe.
Bien et vite. Een goed alternatief voor lange rijstijden van het gehele deeg.

tibetaan 10

Tibetaans gerstebrood

Gerstemeel en water ‘broeien’ een nachtlang, dit geeft enige ‘rijpheid’ aan het deeg.

   
focaccia met olijven en met rozemarijn

focaccia

brood van bloem en veel water, vervaardigd middels een lang rijsproces

   
stokbrood 1 in mandje

stokbrood 1

voordeeg stond in te koude nacht

 

stokbrood 2

stokbrood 2

lange rijs voordeeg, korte deegrijs

stokbrood3

stokbrood 3

half etmaal rijs voordeeg, half etmaal deegrijs

hoe vorm je een stokbrood?

stokbrood 4

hoe vorm je een stokbrood?

stokbrood van hele deeg langgerezen

stokbrood 5

simply the best, Marjoleine de Vos, gewoon het hele deeg laten rijzen

   
tast toe, pizza met veel groente

pizza

deeg met een klein deel 'harde tarwe' voor een stevige beet

pizzatjes, wie lust?

steenoven pizza

pizzaatjes, gebakken op stenen in de nieuwe Bosch elektrische oven

maisbrood klaar

Amerikaans maisbrood


polenta, bakpoeder en pruimen

Italiaanse maiskoek met verse pruimen

Italiaans maïsbrood met pruimen

brood/koek van gegaarde polenta, verse pruimen en verse walnoten

doorsnee polentabrood

brood van half polenta, half gebuild meel

busbrood van polenta en gebuild meel, half etmaal gerezen, lekkere smaak, mooi geel brood

twee vloerbroden op de vloer

vloer brood op stenen gebakken

gebuild vloerbrood, op stenen gebakken in de nieuwe Bosch elektrische oven.

doorgesneden maisbrood

prosenik

vloerbrood van half polenta, half tarwebloem. In Bulgarije eet men prosenik bij bonenschotels.

sneetjes rogge-tarwebrood

rogge-tarwebrood met zonnepitten

roggemeel geeft een lekker kleffige binnenkant aan dit rogge-tarwebrood

hartige taart van pannekoek en ...

pannenkoekentaart met wortel en tahin

hartige taart van oerhollandse pannenkoeken en geraspte wortel, gekiemde boontjes, tahin en noten

doorsnee van rogge-tarwebrood

rogge-tarwebrood met zonnepitten 2

roggemeel zorgt altijd voor een vochtige binnenkant; deze tweede keer is het brood minder klef geworden dan vorige keer

drie marokkaanse broden

khobz daar

dagelijks brood in Marokko, gemaakt met een deel smida oftewel griezige harde tarwe

stokbrood kijkt uit over de polder

volkoren gistbrood met weinig fytinezuur

wie een volkorendeeg lang laat rijzen - minstens 5 uren - die krijgt een brood met meer opneembare mineralen uit de tarwekorrel

pannenkoeken met veel fytinezuur en pannenkoeken met weinig fytinezuur

pannenkoeken met veel fytinezuur en pannenkoeken met weinig fytinezuur

oftewel: onmiddellijk bakken of het beslag een etmaal laten staan en dan bakken

kerstbroden klaar

kerststol

kerstbrood in de bekende stol vorm; met of zonder amandelspijs

zemelbrood in zemelen

zemeldesembrood van boekweit- tarwe- gerst- en maïsmeel

soms wil je weleens af van al die bijna lege zakken meel

slakjes

ensaimadas menoquinas

slakvormige broodjes van luxe deeg, dat drie dagen van tevoren al gemaakt wordt; zeer veel smaak

pollepel in meel

niet-kneden brood

van roerdeeg tot brood. Uitvinder: Jim Lahey.

brood, gebakken in een aardewerken schaal

brood uit de Romertopf

snel naar de tweedehands winkel voor een romertopf; bak hier kleddernat brood in

plaatcake met pruimen

pruimencake uit Slowakije

geweldig recept, opgetekend door Janny de Moor

krentenbollen die vierkant zijn

krentenvierkanten

rol een stuk krentendeeg plat, laat dit narijzen, snijd alvast voor in vierkantjes en schuif de plaat in de oven

Grieks Orthodox Pasen is grootste feest van het jaar, hierbij hoort een mooi en lekker brood

tsouréki 2011

paasbrood waarbij het hele deeg een nachtlang heeft gerezen: gemakkelijke manier om nog meer smaak te geven aan dit paasbrood met mahlep en masticha en sinaasappelraspel

lange vlecht, rond brood en andere werkwijze van tsoureki

tsouréki twee

Grieks Paasbrood met gestampte masticha en mahlep in plaats van in water gekookte kruiden. Ook de vorm is anders.

X en B

koelitsj

paasbrood uit Rusland, met of zonder voordeeg; heerlijk met stukjes abrikoos

lekker veel broodjes

mootjes vruchtenbrood

maak deeg rozijnendeeg van 500 gram bloem of bruin meel; rol uit tot plak, snijd in vierkanten; laat de mootjes tegen elkaar 'op'rijzen.

twee gebakken broden

Pain à la levure of Pain au levain of Pain au levain de pâte

oftewel gistbrood, desembrood of desem/gistbrood

maaltijdstokbroodjes

maaltijd stokbroden

Wie Parijs overleeft met de gevulde stokbroden van Boulangerie de Papa, nabij de Rue de San Michel, die wil ze zelf thuis ook gaan maken.

blikje met twee kneedhaakjes

broodbak machine brood

gebruik al uw broodbakverstand
en zet de machine naar uw eigen hand

   
volkorenbrood, lekker en gezond

volkoren tarwe desembrood

lees over het European HealthGrain project en bak... vol koren

gerezen vloer volkorenbroden

Duits vollkorn (met 10% toegestaan bloem) en Nederlands volkoren (100% volkoren)

oftewel: van 100% volkorenmeel is - zonder enig verbetermiddel - prima brood te bakken

Odin

(volkoren)brood met en zonder verbetermiddel

Een broodbakmix wordt vergeleken met hetzelfde proces bij PUUR volkorenmeel; molenmeel met verbetermiddel wordt vergeleken met molenmeel zonder

zomerfruit op brooddeeg smaakmakend kardemonbrood met zomerfruit

Zweeds brood van Ulrika Gustafsson, geïnspireerd door haar recept in Smaakmakend.

lang gerezen brood

vezelwekenbrood met weinig fytinezuur

vezels zijn gezond, zeker. Maar kan het niet met wat minder fytinezuur? Dat kan. Laat het deeg een nacht voorrijzen; mineralen uit het graan worden hierdoor beter opgenomen in ons lichaam.

rond brood met extra zemelen, zonnepitten en vlokken

quellstückbrood, met extra vezels

volkorenbrood met 1/4 extra vezels in de vorm van zemelen, zonnepitten en viergranenvlokken. Deze zijn als quellstück behandeld; een gangbare Duitse methode voor 'schrotbrot.'

lekker eten vanavond

1 deeg voor 2 taarten: een groentetaart en een fruittaart

kneed een deegje van gebuild meel, kneed 10% boter mee en het wordt een goudbruine omhulling voor groente en voor vruchten

vier taarten uit een pond meel

broodbaret met fruit en kardemon

en met de vraag: is dit fruitbrood in te vriezen?

stil leven

autolyse brood van Djibril Bodian

Djibril Bodian is Parijs kampioen stokbrood 2010. Saisonnier zocht hem op; autolyse en veel water, twee van de geheimen van het stokbrood voor Sarkozy, 2010

als het waait dan draaien de wieken

Kriemhild molenbrood met tarwe van bio boer Herbert Stempel

Yes, brood van graan dat stond in de uiterwaarden van de Nederrijn, dat gemalen is tussen de basaltstenen van de Kriemhild molen te Xanten

lekker geslapen?

Kriemhild gistbrood, op stenen vloer gebakken

Is eko volkorenmeel uit het Rijnland sterk genoeg - qua glutengehalte en glutenkwaliteit - om er een vloerbrood van te bakken?

luchtig wit desembrood

ongehoorzame natuurdesem broden

Mooi zo, Stichting Natuurdesembrood Nederland heeft haar brochures online beschikbaar gesteld.

zonnige Lucia broodjes

lussekats met abrikozen

In Zweden eten de mensen op 13 december de St Luciabroodjes, oftewel de lussekats. Luxe witte broodjes met saffraan of .... deze keer, met zonnige abrikozen.

schaal met pufferkes

pufferkes van moeder Mina

traditionele oliekoeken (ipv oliebollen) zoals mijn moeder ze elke oudjaarsdag bakte: in de koekenpan

pannenkoek van boontjes en rijstemeel

dosa van groene mungbonen en volkoren rijstemeel

Mijn eerste dosa van groene mungbonen, omdat ik geen urud dal kon vinden. De Z-Indiase dosa's worden gemaakt van een gefermenteerd beslag.

zwarte gespleten boontjes

dosa van urud dal en rijstemeel

De tweede dosa is gemaakt van de originele grondstof: urud dal. Er valt nog veel te oefenen aan het bakken van een flinterdunne dosa.

bakplaat vol krentenbroodvierkanten

bakplaat vol krentenbrood

voor een verjaardag: maak een paar bakplaten vol vruchtencake en krentenbrood en stop dit in de vriezer; komt er als vers uit.

soeplepel vol deeg

dosa 3 van urud dal zonder zwarte schil

Yes, echte witte urud dal gevonden in toko Par'bo in Nijmegen

geklaarde boter

ghee

hoe maken we ghee?

bakken met poolish

poolishbrood van Ma Boulangerie, Vialas

Dankzij het poolish excellente baguettes met slechts 0,15% gist...

neemt, breek en eet

paaskrans (Russisch recept, Allerhande)

Orthodoxe Pasen is Het Feest van Het Jaar. Iedereen bakt een brood thuis.

vier fougasses

fougasse

Ma Boulangerie maakt fougasse aux grattons; hier de vegetarische versie met tofu en shitake

neem, breek en eet

fougasse des olives

tweede les in fougasse maken: dunner uitrollen, heel heet bakken. Ook de vorm is anders.

twee slierten deeg ineen gedraaid

obwarzanek 2

De echte obwarzanek is beschermd door de EU en wordt gebakken in en rondom Krakau, Polen

Er zijn ook krakelingen uit Krakau en soepstengels, van hetzelfde deeg.

stoer iers brood

Iers sodabrood of Irish sodabread

Snel klaar brood maar gemakkelijk te maken? Mij lukte het de tweede keer. Maar ms. O'Donoghue kan het vast blindelings.

desembroden onder de korenbloemen

ode aan desembrood

Wie een potje desem in huis heeft een een zak meel, die kan ten allen tijde ... een brood gaan maken.

 

het is rond en het is bruin en het kan opgegeten worden

natuurdesem vloerbrood, gebakken op tegels

Natuurdesem is desem, dat zelf gemaakt is. Goedkoop en origineel.

tiri=kaas, psomi=brood

tiropsomo me diosmos

Grieks brood met fêta en verse munt.
Het brood is met poolish bereid.

pide, neem, breek en eet

pide

met extra lekker maanzaad en zaadjes van de juffertjes-in-het-groen

viervlecht

Zopf

Zwitsers zondags ontbijtbroodje; gemaakt van deeg dat een nachtlang heeft gerezen

zonnige zondagochtend ontbijt

pistolet

met voordeeg bereid, voor een zijdezachte binnenkant; zet een schaal water in de oven voor een knapperige korst

gevuld met stukjes ui

uien-roggebrood

Stevig Duits brood van tarwemeel, roggemeel, desem, flinter gist, poolish en... enkele uien

walnootbrood

walnoot-volkorenbrood, met autolyse bereid

auto lyse, natuurlijke verbeteraar bij het bakken van een brood

stilleven van meel/water mengsel en herfstblad

volkoren autolysebroden, gist en desem

er kan nog veel geexperimenteerd worden met autolyse bij volkorenmeel

wie lust er een sneetje melk wit knip?

melk wit knip

Wittebrood zoals die vroeger voor de zondag werd gemaakt: met melk in plaats van water

bestrijk de vlecht met ei

vete brod

witbrood uit Zweden met geurige kardemon

vlecht

saffraanbrood

luxe deeg met saffraan, gevormd als vlecht en in een broodblik gebakken

feestbrood met krenten, rozijnen en vers gemalen kardemon

terug naar de basis brood

kardemon feestbrood en een simpel vloerbrood; is het zo moeilijk, bakkers van Nederland?

deeg na een nachtlang rijs

nachtbrood

Het eerste brood van 2013: brood van meel, water, zout en gist. Nachtlang gerezen deeg, nachtbrood.

naan oftewel winterse sneeuwschoenen

naan oftewel sneeuwschoenen

soort pide maar dan langgerekter, dunner

sneetjes boule

boule

ongevormde 'hompen' deeg worden lieflijke tafelbroodjes

balkjes brij

balkenbrij (vegetarisch)

boekweitmeel en gebakken sojagehakt en...

 

torentje vijgen/hazelnotenbrood

zuurdesembrood met vijgen en hazelnoten

Uit het boek van Zweedse broodblogger - kunt u het uitspreken? - Martin Johansson

kaneelbroodjes in het gelid

kaneelbroodjes

uit het schitterende boek The Bread Revolution

sneetje volkoren

gezond 2 AP-loos volkorenbrood

Witbrood heeft, 2 AP, volkorenbrood niet.
En hoe gezond is volkorenbrood eigenlijk?

geplette haver

havervlokken brood

half tarwemeel, half grove havervlokken, heerlijk brood

ricottataartje

opruimtaart uit Lombardije

weggooien hoeft niet: verstop oude sneetjes brood onder een ricottamengsel

rozemarijnbrood

desembrood met veel rozemarijn (gefruit in olie), anijs en rozijnen; een smaaksensatie

vruchtenvulling

maritozzi

luxe broodjes uit Italië, met olijfolie, zuidvruchten en - traditioneel - met desem als rijsmiddel

zuringblaadjes

la fouace aux herbes

taart uit de Franse boerenkeuken: met zuring en ander groen groeisel

biscotti voor bij de wijn of bij de espresso

biscotti met cranberries en pijnboomitten

biscotti, tweemaal gebakken; traditioneel koekje uit Italië

 

potje desem

ritme van desem

dat vragen mensen dan: hoe doe je dat precies; hoeveel desem houd je achter enz?

zonnig geel

zonnig vloerbrood van bloem en bulghur

neem sterke bloem (kleurt mooi geel) en semola of couscous of bulghur

tarweaar

broodbuik

Moeten we allemaal onmiddellijk met tarwe stoppen? Ik niet. Lees maar mee.

korst als tijgervelletje

tijgerbrood

met een papje van rijstemeel, suiker, water

sneetjes bij het diner

restaurantbrood

hoe kan een kok eenvoudige lekkere broden maken?

pH papiertje

pH van zuurdesembrood

met links naar diverse zuurdesembroden van wiebaktmee

broodbaklesresultaat

brioches

hoeft niet met zoveel boter als in Normandië

knip rondom in

kroon

simpele vorm van simpel deeg

bomvol vruchten/noten

Kletzenbrot

Verhouding meel: vulling is 1:2.

kerststol2

kerst 2013

kerststol en panettone met poolish bereid

klaar voor de kerstnacht

Brabantse worstenbroodjes

Een hele kunst: lekker deeg rondom een rolletje gehakt of vega gehakt.

ster van bloem

driekoningenbrood

Luxe deeg, ingeknipt als kroon, bestoven met bloem en... ergens in het brood zit een boon verstopt.

haverkoeken

haverkoeken

Gezonde koeken uit de goede oude macrobiotiek: suikervrij en zuivelvrij, heel lekker.

beetje bol, die bovenste

knäckebröd met zuurdesem

Brood uit prachtboek uit Zweden: Baka Surdegsbröd

romertopf en tawa

Chad Robertson:

zuurdesembrood van speltbloem en volkorenmeel, gebakken in Romertopf en op tawa

mooi brood, mooi boek

nachtbroodviering: fougasse

yes, nachtbrood is uit

roggebrood met karwij en koriander

borodinsky brood

gemaakt met brühteig (roggemeel en kokend water), voor hele zachte kruim

paasstol

Paasbrood 2014

variant op het paasbrood van bakkerij gebroeders Niemeijer en Tim van Dalen.

amarant gekocht

amarantkiemen in brood

uit het boek Tartine 3 van Chad Robertson
met een roodachtige kleur

Riga brood

uit het boek Bread Matters, van Andrew Whitley

aardappels, graag bio

aardappel/rozemarijnbrood

uit All you knead is bread, van Jane Mason

drie centimeter dikke steen

vuursteenbrood Eddepet

brood uit boek van Edwin Claassen, gebakken op een dikke Vuurmeesters steen

5 broden

Andrew/Jennifer brood

wit gistbrood met olijfolie en tarwe/rogge zuurdesembrood met karwij

ingeblikte krentenwegges

krentenwegge

100% vulling van krenten en een deel rozijnen, hemels subliem brood.

pompoenpitten

pompoenpitten zuurdesem vloerbrood

Goed idee van Edwin Klaasen, om de pompoenpitten te weken.

fins boerenbrood

Fins boerenbrood deel 2

Wat groeit op de boerderij? Gerst en rogge. Dan maken we daar brood van.

zwaar compact brood

Ahvenanmaan mustaleipa

Brood, vrij naar een vaderlands recept van de Loes Glimmerveen's man's. (Finland).

spelt van Odin

twee speltvolkorenbroden

Eentje met zuurdesem en eentje met gist bereid.

met deksel of zonder?

gesloten potje of open potje?

Hoe bewaren we het moederdeeg in de koelkast?

veel brood

familieweekendbroden

Hoe plan je het bakken van veel brood voor een familieweekend?

om van te smullen

pirogi

Doosje met vulling, oer Russisch, hier met kool en ei en dille.

brood voor in de vriezer

volkorenzuurdesemvloerbrood

simpel, lekker en heel goed voor de spijsvertering

lawasja

lawasja en naan broden

Afghaanse broden met zuurdesem als rijsmiddel

drie taartjes en drie broden

spelt/havermout speculaas en speltbrood

gebakken in de houtoven van De Refter

met twee kaarsjes voor de tweede druk

lussekats 4 in kransvorm

Feestbrood van aaneen gebakken lussekats

to bio or not to bio

biogist en niet biogist worden vergeleken in Lussekats voor zestigjarige

parten

panettone met biogist en poolish en koelkast rijs

Smaakt naar de lekkerste brioche, zonder dat er veel boter in zit.

resultaat van de broodbakles

fermentatie in zuurdesembrood

Fermentatie is gebruik maken van eerbiedwaardige oude eencelligen.

      artikel in TNY

What is so bad about gluten?

En ook maar een rogge/tarwebrood gebakken.

paastakje

paasbroden 2015

Men neme twee kilo meel en men ...

tourte de seigle

tourte de seigle

Traditioneel zuurdesembrood van volkorenroggemeel, van Ma Boulangerie

             XR

paasbrood 2015

luxe brooddeeg van nachtlang gerezen (hele) deeg; X R, de Heer is waarlijk opgestaan.

sneetjes cramique

cramique van Ma Boulangerie

Met een kwart roomboter, eenvijfde suikerchips en met kaneel, Luikse variant.

kan voor vloeibaar zuurdesem

vloeibaar bloemzuurdesem of vast volkorenzuurdesem?

Ik kan nog niet helemaal aan de mode wennen van vloeibaar zuurdesem.

winston vorm

Winston vorm

gegeven aan een bruin brood via de sponge methode.

drie broden van emmer meel

Emmer brood

Met zuurdesem of met gist? Of kun je dit graan met beide rijsmiddelen bakken?

goudgeel durumbrood

Altamura brood

gemaakt van harde durumtarwe, prachtig zonnig brood met veel water.

veldkeukenkookboek

noten/specerijenbrood uit het Veldkeukenkookboek

Heerlijk brood van poolish en met noten en specerijen.

pH lab

Tijdloos zuurdesembrood

Neem de tijd en meet de pH eens op.

broodbaklesvragen

allerlei broodbakvragen

Naar aanleiding van de broodbaklessen.

pepernoten

Pepernotenbrood en meer

Bak pepernoten mee in het brooddeeg, lekkerr.

sinaasappelschillen

kerst 2015

Voeg geconfijte sinaasappelschil snippers toe (in agavestroop).

spijspil invouwen en toevouwen

Kerststol van zuurdesem

Kan net zo goed met zuurdesem als met gist.

lussekats met durummeel

lussekats 6

Maak ze met een deel durummeel, voor extra gele kleur.

droetkerdrie

Hoe slap je spijs af?

Je koopt een bonkje en dan?