archief, in chronologische volgorde
![]() |
desemvloerbrood, op terracottategels gebakken Wie brood op tegels bakt, krijgt nog meer smaak aan het brood. Maak zelf een ovenvloer van vierkante tegels. |
![]() |
desembrood: van moederdeeg tot rijp desem Hoe krijg je een ingedroogd klontje desem zover dat het krachtig genoeg is om brooddeeg te laten rijzen? |
![]() |
desembrood: van moederdeeg tot rijp desem Hoe krijg je een ingedroogd klontje desem zover dat het krachtig genoeg is om brooddeeg te laten rijzen? |
![]() |
zelf starter maken voor desembrood Hoe maak je zelf je eigen desem? Volg de vier desems gedurende twee weken. |
![]() |
kamutbrood met desem als rijsmiddel Kamut is een oude tarwesoort. Het geeft een mooi goudgeel brood, in dit geval met desem als rijsmiddel. |
||
![]() |
Oervorm van brood: mengsel van meel en water bakken op een dikke ijzeren plaat. |
![]() |
Laat het deegje een nacht staan voor betere verteerbaarheid. |
zoektocht naar de beste bagel |
![]() |
een bagel wordt gepocheerd en dan gebakken |
|
![]() |
laat de deegstukken een nacht koel staan |
![]() |
beste bagel, kan zich meten met die bij Bagels & Beans... |
![]() |
Simpel gistbrood met walnoten |
![]() |
plaatkoek van tarwemeel, walnoot en gekookte vijgen |
![]() |
panun, roggebrood met rozijnen, walnoten en vijgen roggedeeg, rijk gevuld met vijgen, rozijnen, walnoten |
![]() |
Overlevingskoeken van simpel deeg (meel en water) als half maantje rondom een vulling |
![]() |
pan de muerto, dodenbrood uit Mexico Nou ja, feestbrood? |
![]() |
Ook al aardig ingeburgerd in Nederland: deze ‘kruisbroodjes’ uit Engeland. |
![]() |
maak een deegje, maak stukjes deeg, maak slierten en vorm tot.... |
![]() |
Grieks paasbrood met sinaasappel, kardemon; feestelijk gevormd als ronde vlecht. |
![]() |
van krentewegge panettone |
![]() |
via mangopanettone van heerlijk nattig deeg |
![]() |
naar de mooie echte kerstpanettone, compleet met zelfgemaakte sinassnippers |
||
![]() |
saffraanbroodjes uit Zweden |
![]() |
bak ze nooit hoger dan 200°, anders worden de broodjes te donker |
![]() |
Maak een worst van het vruchtendeeg, snijd plakjes, druk een vijg op een plakje. Simpel te maken, prachtig broodje. |
![]() |
Broden en broodjes van twee kilo meel en twee kilo vruchten. |
![]() |
ciabatta van de heilige Antonius Deze ‘pantoffel’ van de heilige Antonius: feestbrood in Italië. Luxe wittebrood deeg in de vorm van een versierde pantoffel. |
||
![]() |
Voor wie kneden moeilijk vindt: meng meel en water en gist en zout, geeft een mengrust en ... u hoeft nog maar kort te kneden. |
![]() |
Maak in de avond een deel van het deeg, voeg dit de volgende morgen toe. |
![]() |
Gerstemeel en water ‘broeien’ een nachtlang, dit geeft enige ‘rijpheid’ aan het deeg. |
||
![]() |
brood van bloem en veel water, vervaardigd middels een lang rijsproces |
||
![]() |
voordeeg stond in te koude nacht
|
![]() |
lange rijs voordeeg, korte deegrijs |
![]() |
half etmaal rijs voordeeg, half etmaal deegrijs |
![]() |
hoe vorm je een stokbrood? |
![]() |
simply the best, Marjoleine de Vos, gewoon het hele deeg laten rijzen |
||
![]() |
deeg met een klein deel 'harde tarwe' voor een stevige beet |
![]() |
pizzaatjes, gebakken op stenen in de nieuwe Bosch elektrische oven |
![]() |
|
![]() |
Italiaans maïsbrood met pruimen brood/koek van gegaarde polenta, verse pruimen en verse walnoten |
![]() |
brood van half polenta, half gebuild meel busbrood van polenta en gebuild meel, half etmaal gerezen, lekkere smaak, mooi geel brood |
![]() |
vloer brood op stenen gebakken gebuild vloerbrood, op stenen gebakken in de nieuwe Bosch elektrische oven. |
![]() |
vloerbrood van half polenta, half tarwebloem. In Bulgarije eet men prosenik bij bonenschotels. |
![]() |
rogge-tarwebrood met zonnepitten roggemeel geeft een lekker kleffige binnenkant aan dit rogge-tarwebrood |
![]() |
pannenkoekentaart met wortel en tahin hartige taart van oerhollandse pannenkoeken en geraspte wortel, gekiemde boontjes, tahin en noten |
![]() |
rogge-tarwebrood met zonnepitten 2 roggemeel zorgt altijd voor een vochtige binnenkant; deze tweede keer is het brood minder klef geworden dan vorige keer |
![]() |
dagelijks brood in Marokko, gemaakt met een deel smida oftewel griezige harde tarwe |
![]() |
volkoren gistbrood met weinig fytinezuur wie een volkorendeeg lang laat rijzen - minstens 5 uren - die krijgt een brood met meer opneembare mineralen uit de tarwekorrel |
![]() |
pannenkoeken met veel fytinezuur en pannenkoeken met weinig fytinezuur oftewel: onmiddellijk bakken of het beslag een etmaal laten staan en dan bakken |
![]() |
kerstbrood in de bekende stol vorm; met of zonder amandelspijs |
![]() |
zemeldesembrood van boekweit- tarwe- gerst- en maïsmeel soms wil je weleens af van al die bijna lege zakken meel |
![]() |
slakvormige broodjes van luxe deeg, dat drie dagen van tevoren al gemaakt wordt; zeer veel smaak |
![]() |
van roerdeeg tot brood. Uitvinder: Jim Lahey. |
![]() |
snel naar de tweedehands winkel voor een romertopf; bak hier kleddernat brood in |
![]() |
geweldig recept, opgetekend door Janny de Moor |
![]() |
rol een stuk krentendeeg plat, laat dit narijzen, snijd alvast voor in vierkantjes en schuif de plaat in de oven |
![]() |
paasbrood waarbij het hele deeg een nachtlang heeft gerezen: gemakkelijke manier om nog meer smaak te geven aan dit paasbrood met mahlep en masticha en sinaasappelraspel |
![]() |
Grieks Paasbrood met gestampte masticha en mahlep in plaats van in water gekookte kruiden. Ook de vorm is anders. |
![]() |
paasbrood uit Rusland, met of zonder voordeeg; heerlijk met stukjes abrikoos |
![]() |
maak deeg rozijnendeeg van 500 gram bloem of bruin meel; rol uit tot plak, snijd in vierkanten; laat de mootjes tegen elkaar 'op'rijzen. |
![]() |
Pain à la levure of Pain au levain of Pain au levain de pâte oftewel gistbrood, desembrood of desem/gistbrood |
![]() |
Wie Parijs overleeft met de gevulde stokbroden van Boulangerie de Papa, nabij de Rue de San Michel, die wil ze zelf thuis ook gaan maken. |
![]() |
gebruik al uw broodbakverstand |
||
![]() |
lees over het European HealthGrain project en bak... vol koren |
![]() |
Duits vollkorn (met 10% toegestaan bloem) en Nederlands volkoren (100% volkoren) oftewel: van 100% volkorenmeel is - zonder enig verbetermiddel - prima brood te bakken |
![]() |
(volkoren)brood met en zonder verbetermiddel Een broodbakmix wordt vergeleken met hetzelfde proces bij PUUR volkorenmeel; molenmeel met verbetermiddel wordt vergeleken met molenmeel zonder |
![]() |
smaakmakend kardemonbrood met zomerfruit Zweeds brood van Ulrika Gustafsson, geïnspireerd door haar recept in Smaakmakend. |
![]() |
vezelwekenbrood met weinig fytinezuur vezels zijn gezond, zeker. Maar kan het niet met wat minder fytinezuur? Dat kan. Laat het deeg een nacht voorrijzen; mineralen uit het graan worden hierdoor beter opgenomen in ons lichaam. |
![]() |
quellstückbrood, met extra vezels volkorenbrood met 1/4 extra vezels in de vorm van zemelen, zonnepitten en viergranenvlokken. Deze zijn als quellstück behandeld; een gangbare Duitse methode voor 'schrotbrot.' |
![]() |
1 deeg voor 2 taarten: een groentetaart en een fruittaart kneed een deegje van gebuild meel, kneed 10% boter mee en het wordt een goudbruine omhulling voor groente en voor vruchten |
![]() |
broodbaret met fruit en kardemon en met de vraag: is dit fruitbrood in te vriezen? |
![]() |
autolyse brood van Djibril Bodian Djibril Bodian is Parijs kampioen stokbrood 2010. Saisonnier zocht hem op; autolyse en veel water, twee van de geheimen van het stokbrood voor Sarkozy, 2010 |
![]() |
Kriemhild molenbrood met tarwe van bio boer Herbert Stempel Yes, brood van graan dat stond in de uiterwaarden van de Nederrijn, dat gemalen is tussen de basaltstenen van de Kriemhild molen te Xanten |
![]() |
Kriemhild gistbrood, op stenen vloer gebakken Is eko volkorenmeel uit het Rijnland sterk genoeg - qua glutengehalte en glutenkwaliteit - om er een vloerbrood van te bakken? |
![]() |
ongehoorzame natuurdesem broden Mooi zo, Stichting Natuurdesembrood Nederland heeft haar brochures online beschikbaar gesteld. |
![]() |
In Zweden eten de mensen op 13 december de St Luciabroodjes, oftewel de lussekats. Luxe witte broodjes met saffraan of .... deze keer, met zonnige abrikozen. |
![]() |
traditionele oliekoeken (ipv oliebollen) zoals mijn moeder ze elke oudjaarsdag bakte: in de koekenpan |
![]() |
dosa van groene mungbonen en volkoren rijstemeel Mijn eerste dosa van groene mungbonen, omdat ik geen urud dal kon vinden. De Z-Indiase dosa's worden gemaakt van een gefermenteerd beslag. |
![]() |
dosa van urud dal en rijstemeel De tweede dosa is gemaakt van de originele grondstof: urud dal. Er valt nog veel te oefenen aan het bakken van een flinterdunne dosa. |
![]() |
voor een verjaardag: maak een paar bakplaten vol vruchtencake en krentenbrood en stop dit in de vriezer; komt er als vers uit. |
![]() |
dosa 3 van urud dal zonder zwarte schil Yes, echte witte urud dal gevonden in toko Par'bo in Nijmegen |
![]() |
hoe maken we ghee? |
![]() |
poolishbrood van Ma Boulangerie, Vialas Dankzij het poolish excellente baguettes met slechts 0,15% gist... |
![]() |
paaskrans (Russisch recept, Allerhande) Orthodoxe Pasen is Het Feest van Het Jaar. Iedereen bakt een brood thuis. |
![]() |
Ma Boulangerie maakt fougasse aux grattons; hier de vegetarische versie met tofu en shitake |
![]() |
tweede les in fougasse maken: dunner uitrollen, heel heet bakken. Ook de vorm is anders. |
![]() |
De echte obwarzanek is beschermd door de EU en wordt gebakken in en rondom Krakau, Polen Er zijn ook krakelingen uit Krakau en soepstengels, van hetzelfde deeg. |
![]() |
Iers sodabrood of Irish sodabread Snel klaar brood maar gemakkelijk te maken? Mij lukte het de tweede keer. Maar ms. O'Donoghue kan het vast blindelings. |
![]() |
Wie een potje desem in huis heeft een een zak meel, die kan ten allen tijde ... een brood gaan maken.
|
![]() |
natuurdesem vloerbrood, gebakken op tegels Natuurdesem is desem, dat zelf gemaakt is. Goedkoop en origineel. |
![]() |
Grieks brood met fêta en verse munt. |
![]() |
met extra lekker maanzaad en zaadjes van de juffertjes-in-het-groen |
![]() |
Zwitsers zondags ontbijtbroodje; gemaakt van deeg dat een nachtlang heeft gerezen |
![]() |
met voordeeg bereid, voor een zijdezachte binnenkant; zet een schaal water in de oven voor een knapperige korst |
![]() |
Stevig Duits brood van tarwemeel, roggemeel, desem, flinter gist, poolish en... enkele uien |
![]() |
walnoot-volkorenbrood, met autolyse bereid auto lyse, natuurlijke verbeteraar bij het bakken van een brood |
![]() |
volkoren autolysebroden, gist en desem er kan nog veel geexperimenteerd worden met autolyse bij volkorenmeel |
![]() |
Wittebrood zoals die vroeger voor de zondag werd gemaakt: met melk in plaats van water |
![]() |
witbrood uit Zweden met geurige kardemon |
![]() |
luxe deeg met saffraan, gevormd als vlecht en in een broodblik gebakken |
![]() |
kardemon feestbrood en een simpel vloerbrood; is het zo moeilijk, bakkers van Nederland? |
![]() |
Het eerste brood van 2013: brood van meel, water, zout en gist. Nachtlang gerezen deeg, nachtbrood. |
![]() |
soort pide maar dan langgerekter, dunner |
![]() |
ongevormde 'hompen' deeg worden lieflijke tafelbroodjes |
![]() |
boekweitmeel en gebakken sojagehakt en...
|
![]() |
zuurdesembrood met vijgen en hazelnoten Uit het boek van Zweedse broodblogger - kunt u het uitspreken? - Martin Johansson |
![]() |
uit het schitterende boek The Bread Revolution |
![]() |
gezond 2 AP-loos volkorenbrood Witbrood heeft, 2 AP, volkorenbrood niet. |
![]() |
half tarwemeel, half grove havervlokken, heerlijk brood |
![]() |
weggooien hoeft niet: verstop oude sneetjes brood onder een ricottamengsel |
![]() |
desembrood met veel rozemarijn (gefruit in olie), anijs en rozijnen; een smaaksensatie |
![]() |
luxe broodjes uit Italië, met olijfolie, zuidvruchten en - traditioneel - met desem als rijsmiddel |
![]() |
taart uit de Franse boerenkeuken: met zuring en ander groen groeisel |
![]() |
biscotti met cranberries en pijnboomitten biscotti, tweemaal gebakken; traditioneel koekje uit Italië
|
![]() |
dat vragen mensen dan: hoe doe je dat precies; hoeveel desem houd je achter enz? |
![]() |
zonnig vloerbrood van bloem en bulghur neem sterke bloem (kleurt mooi geel) en semola of couscous of bulghur |
![]() |
Moeten we allemaal onmiddellijk met tarwe stoppen? Ik niet. Lees maar mee. |
![]() |
met een papje van rijstemeel, suiker, water |
![]() |
hoe kan een kok eenvoudige lekkere broden maken? |
![]() |
met links naar diverse zuurdesembroden van wiebaktmee |
![]() |
hoeft niet met zoveel boter als in Normandië |
![]() |
simpele vorm van simpel deeg |
![]() |
Verhouding meel: vulling is 1:2. |
![]() |
kerststol en panettone met poolish bereid |
![]() |
Een hele kunst: lekker deeg rondom een rolletje gehakt of vega gehakt. |
![]() |
Luxe deeg, ingeknipt als kroon, bestoven met bloem en... ergens in het brood zit een boon verstopt. |
![]() |
Gezonde koeken uit de goede oude macrobiotiek: suikervrij en zuivelvrij, heel lekker. |
![]() |
Brood uit prachtboek uit Zweden: Baka Surdegsbröd |
![]() |
zuurdesembrood van speltbloem en volkorenmeel, gebakken in Romertopf en op tawa |
![]() |
yes, nachtbrood is uit |
![]() |
gemaakt met brühteig (roggemeel en kokend water), voor hele zachte kruim |
![]() |
variant op het paasbrood van bakkerij gebroeders Niemeijer en Tim van Dalen. |
![]() |
uit het boek Tartine 3 van Chad Robertson |
![]() |
uit het boek Bread Matters, van Andrew Whitley |
![]() |
uit All you knead is bread, van Jane Mason |
![]() |
brood uit boek van Edwin Claassen, gebakken op een dikke Vuurmeesters steen |
![]() |
wit gistbrood met olijfolie en tarwe/rogge zuurdesembrood met karwij |
![]() |
100% vulling van krenten en een deel rozijnen, hemels subliem brood. |
![]() |
pompoenpitten zuurdesem vloerbrood Goed idee van Edwin Klaasen, om de pompoenpitten te weken. |
![]() |
Wat groeit op de boerderij? Gerst en rogge. Dan maken we daar brood van. |
Brood, vrij naar een vaderlands recept van de Loes Glimmerveen's man's. (Finland). |
|
![]() |
Eentje met zuurdesem en eentje met gist bereid. |
![]() |
Hoe bewaren we het moederdeeg in de koelkast? |
![]() |
Hoe plan je het bakken van veel brood voor een familieweekend? |
![]() |
Doosje met vulling, oer Russisch, hier met kool en ei en dille. |
![]() |
simpel, lekker en heel goed voor de spijsvertering |
![]() |
Afghaanse broden met zuurdesem als rijsmiddel |
![]() |
spelt/havermout speculaas en speltbrood gebakken in de houtoven van De Refter |
![]() |
Feestbrood van aaneen gebakken lussekats |
![]() |
biogist en niet biogist worden vergeleken in Lussekats voor zestigjarige |
![]() |
panettone met biogist en poolish en koelkast rijs Smaakt naar de lekkerste brioche, zonder dat er veel boter in zit. |
![]() |
Fermentatie is gebruik maken van eerbiedwaardige oude eencelligen. |
artikel in TNY |
En ook maar een rogge/tarwebrood gebakken. |
![]() |
Men neme twee kilo meel en men ... |
![]() |
Traditioneel zuurdesembrood van volkorenroggemeel, van Ma Boulangerie |
XR |
luxe brooddeeg van nachtlang gerezen (hele) deeg; X R, de Heer is waarlijk opgestaan. |
![]() |
Met een kwart roomboter, eenvijfde suikerchips en met kaneel, Luikse variant. |
![]() |
vloeibaar bloemzuurdesem of vast volkorenzuurdesem? Ik kan nog niet helemaal aan de mode wennen van vloeibaar zuurdesem. |
![]() |
gegeven aan een bruin brood via de sponge methode. |
![]() |
Met zuurdesem of met gist? Of kun je dit graan met beide rijsmiddelen bakken? |
![]() |
gemaakt van harde durumtarwe, prachtig zonnig brood met veel water. |
![]() |
noten/specerijenbrood uit het Veldkeukenkookboek Heerlijk brood van poolish en met noten en specerijen. |
![]() |
Neem de tijd en meet de pH eens op. |
![]() |
Naar aanleiding van de broodbaklessen. |
![]() |
Bak pepernoten mee in het brooddeeg, lekkerr. |
![]() |
Voeg geconfijte sinaasappelschil snippers toe (in agavestroop). |
![]() |
Kan net zo goed met zuurdesem als met gist. |
![]() |
Maak ze met een deel durummeel, voor extra gele kleur. |
![]() |
Je koopt een bonkje en dan? |