bagel 4

 

Vandaag heb ik bagel (4) uitgeprobeerd, met gebuild meel van de Witte Molen. Builen betekent zeven. Gebuild meel wil dus zeggen: uitgezeefd meel. Iets van de zemel en kiem is uit het tarwemeel gezeefd. Vanmorgen vroeg heb ik het deeg gemaakt, om 06.00. Twee uur later heb ik de bagels gevormd en deze om 10.00 in de koelkast gezet. Om 16.30 heb ik ze uit de koelkast gehaald en in een herfstige woonkamer gezet, balkondeuren open. Aangezien ik het ook zelf frisjes begon te krijgen, heb ik om 19.00 de verwarming aangezet. De plank met bagels kreeg een plek op de verwarming. Dit is goed voor het laatste ‘zetje’ rijzen, dit zou te warm zijn om ze gelijk al hier op te zetten. Het rijzen gaat dan wel sneller, maar de smaakvorming is meer gebaat bij rustige rijs.

Om 19.30 gingen de bagels in de pan met kokend water. Ze waren prachtig gerezen, dus ze kwamen ook gelijk bovendrijven. Ik had ook een trucje bedacht om ze even te laten uitlekken: een roostertje op mijn broodplank (rooster direct op aanrecht had eigenlijk net zo goed gekund, nu ik erover nadenk.) De bagels hebben 20 minuten in de oven gezeten. En nu… ga ik ze proeven. Prachtige soepele binnenkant. Licht zoete smaak. Eigenlijk nog te vers om iets over de ‘beet’ te zeggen, maar ik mag geloof ik wel zeggen dat ze goed gelukt zijn. Dus: ook van gebuild meel zijn prima bagels te maken. Misschien ietsje minder robuust rond, maar zeker zo lekker.

De goede lezer merkt op, dat deze bagels niet een hele nacht in de koelkast hebben gelegen. Inderdaad, ik heb de bereiding aangepast aan mijn andere bezigheden en dat kan dus ook. Maar waarschijnlijk waren ze nog lekkerder (en was de narijs sneller verlopen) na een etmaal koelkast.

olieplattegrondje in meel

ingrediënten (12 stuks)

 

  • 500 gram gebuild meel
  • 7,5 gram zout
  • 5 gram verse gist of 2 gram droge gist
  • 250 ml water
  • 50 ml olie
  • uitlekken gepocheerde bagels 30 gram suiker
  • 10 gram honing
  • eventueel sesam- of maanzaad om te garneren

 

werkwijze

- kneed een deeg van alle ingrediënten

- verdeel het deeg in 12 stukjes

- rol elk stukje uit tot een sliert met spitse uiteinden

- doe de sliert om de vier vingers, rol over het aanrecht de sliert dicht

- leg de deegstukken op een plaat of plank, met bloem bestrooid

- doe plastic over de deegstukken, laat ze 2 uur rijzen

ring van bagels - doe de plank of plaat in de koelkast gedurende 12 – 24 uur

- haal de deegstukjes uit de koelkast

- laat de bagels bijkomen gedurende 1 – 2 uur tot ze zacht aanvoelen

- verwarm de oven voor op 230˚, kook water.

- pocheer de bagels per 2 of 3, tot ze boven komen drijven.

- haal ze met een schuimspaan uit het water, laat ze even uitlekken op een rek

- haal ze eventueel door het zaad

- leg ze op de bakplaat

- bak de bagels gedurende 15 - 20 minuten (lichtbruin of bruin)