biscotti met cranberries en pijnboompitten

 

straatfeest

'Wie veel reist, zal ervaren dat hij het waarlijk interessante aan de mensen ook in zijn eigen straat had kunnen opmerken.'
(citaat van Godfried Bomans).ei/suiker mengsel
Dat zal ik dan vandaag meemaken. Feest in onze straat. Stijl: Italiaans.
En of iedereen koek, taart of wat ook mee wil nemen.
Dat wil ik wel. Maar wat?
Een echte ricottataart, goed voor twaalf personen; nee, onze straat bevat meer monden.
Weet je wat, ik maak biscotti.
Italianen zijn meester in 'maken van wat voorhanden is.'
(alle traditionele keukens trouwens).
Italianen zijn meester in 'maken in grote hoeveelheid.'
Om op zondag de hele grootfamilie te kunnen voeden.
En trouwens: wie biscotti maakt, maakt nooit te veel.
Mocht er wat overblijven; ze zijn weken houdbaar en de smaak van kruiden en vruchten wordt alleen maar lekkerder.

 

biscotti, etymologisch

Biscotti betekent letterlijk: tweemaal gebakken.
Vergelijk met het Duitse zwie back.
Met het Engelse bis cuit.
Van oudsher is dit een manier om het baksel lang te kunnen bewaren.

 

biscotti, gebruik

Biscotti (met amandelen) worden in Italië soms bij dessertwijn gegeten.
Ze kunnen ook in de espresso gedoopt worden.alle ingredienten
De droge textuur maakt het een ideaal 'sop'koekje.

 

biscotti, receptuur

Basisrecept is: 2 delen meel, 1 deel suiker en voldoende eieren om een deeg te maken.
Tegenwoordig wordt bakpoeder toegevoegd. Vroeger waarschijnlijk vaak een vorm van desem.
Dat ga ik nog nazoeken in het slow food boek.
Er zijn streken waar anijs in de biscotti gaat.
Soms stukjes chocola.
Soms gedroogd fruit en/of noten.
Mijn recept komt uit 'Stap voor stap bakken,', van Love Food, Australië (zie: boeken)
Het piment uit hun recept heb ik vervangen door een mengsel van nootmuskaat, kaneel, kruidnagel.
Verder heb ik kardemon toegevoegd, vers gekregen van een Griekse collega.
Als vulling heb ik cranberries van AH (gezoet met ananasstroop) en pijnboompitten (plus een versie met zonnepitten).

 

biscotti, werkwijze

Het principe is: deeg maken; hier 1 of meerdere rollen ('worsten') van maken en deze gedurende 25 minuten bakken bij lage oventemperatuur.
De rollen even af laten koelen, dan in plakken snijden en deze opnieuw in de oven doen zodat ze gedurende korte of langere tijd indrogen en verder bruinen. Hoe droger, hoe langer houdbaar. Zorg dat de oventemperatuur lager dan 180° is.


ingrediënten (voor circa 50 koekjes)gebakken rolletje, doorsnijden

 

werkwijze

knabbel maar lekker op

summary

Partytime in the street where I live. Theme: Italy.
Who wants to bake some sweet?
I want.
I choose the biscotti: easy to make, easy to make many cookies.
And: real Italian.
Two parts of flour, one part of sugar, enough eggs to make a dough.
A bit rising agent.
Herbs like cinnamon, cloves, nutmeg.
And the cardemon that I still have from my Greek colleague.
Fruits and seeds - almost same weight as has the flour - to put in the dough.
Make at first the dough, make two rolls out of the dough, bake the rolls in oven with medium temperature, take the dough out, make slices and bake these slices one more time, indeed, bis cuits.
Let's hope the sun will stay today.