broodbaklessen

In september 2014 ben ik begonnen met thuis les te geven. Elke eerste maandag van de maand. Van 16 uur tot 20 uur.
Maximaal 4 deelnemers. Ene maand gistbroden. Andere maand zuurdesembroden. Derde maand: iets nieuws.
Tot nu toe zorgde ik voor de eerste twee degen, zodat we konden beginnen met de broden te vormen; na de pauze kneedden we dan nog een deeg en dat nam iedereen mee naar huis. Maar eigenlijk bevalt dat niet zo goed: beter om het proces van het begin tot het einde in logische volgorde na te bootsen. Dus vanaf nu doe ik het anders.
We maken twee degen. Ik zorg voor goed rijp zuurdesem (bij de zuurdesemlessen) en we gebruiken de helft van het meelgewicht aan zuurdesem; zo zorgen we dat het brooddeeg iets sneller dan gemiddeld voor- en narijst. Bij de gistlessen zorg ik voor een vorm van voordeeg. Zo kunnen we in een broodbakles van vier uren beginnen met kneden en eindigen met de gebakken broden. Allicht gaan die mee naar huis. Tussen kneden en vormen, maken we haverkoeken. Ook deze neemt u mee naar huis.
Ik zorg voor koffie/thee/sap en een pan soep.

zie hier een impressie van de lessen die geweest zijn

Lessen seizoen 2015/2016

7 september 2015
basis zuurdesembrood (vol)

5 oktober 2015
basis gistbrood (vol)

2 november 2015
zuurdesembrood: durumbrood en brood van emmer(nog 1 plaats)

7 december 2015
basis gistbrood; KERSTSPECIAL: werken met poolish. Panettone en een heel sober volkorenbrood (vol)

4 januari 2016
basis zuurdesembrood (vol)

1 februari 2016
gistbroodles: Altamura brood (van durummeel) en de geheimen van lekker krenten(rozijnen) brood. Dit maken we van emmermeel (vol)

7 maart 2016
basis gistbrood (vol)

4 april 2016
basis zuurdesembrood (vol)

2 mei 2016
zuurdesembrood. We maken een Altamurabrood en een krenten/rozijnenbrood van emmermeel(vol)

maandag 6 juni 2016
basis gistbrood (nog 3 plaatsen)

Plaats: Sterreschansweg 27, 6522 GH Nijmegen, telefoon 0243237907
Parkeren: op het plein bij ons appartementengebouw (= ook voor bezoekers)
Kosten: 30 euro per persoon (25 euro voor de les; 5 euro voor de grondstoffen, voor soep/koffie). Te betalen tijdens de les.
Wie in eigen klein verband een avond wil 'bezetten', dat kan ook. Als het aantal deelnemers minder is dan 4, dan reken ik toch 100 euro lesgeld plus 5 euro per deelnemer aan onkosten.
Zelf meebrengen: een mengkom/pan. En nog iets: pantoffels of sokken, dit in verband met de houten vloer in dit appartement.
Opgeven
kan door een mailtje te sturen naar Ineke Berentschot

 

Broodbaklessen van anderen

De eerste die mij te binnen schiet is Wim van Gerwen van Bakker Meelmuts. Ik ken hem van mijn bakkerij tijd, dertig jaar geleden.
En hij en zijn zonen en dochter hebben meegedaan met Nachtbrood. Het lijkt me een hele prettige tijd daar met Wim aan de werkbank.

De tweede, en dan ook nog in een echte houtoven: Ton IJsseldijk van Sallands Houtovenbrood.
Geen woord teveel van Ton. Wel de handen aan het deeg en echt zuurdesembrood leren bakken.

Ten vierde: Jan Pijnappel van molen De Hoop in Oud Zevenaar. Ook al zo'n oudgediende molenaar, bakkerszoon, broodbakker. En trouwens, onder de molenwieken wordt ook geregeld muziek gemaakt. Aha, zelfs al 40 jaar molenaar. Hier zit hij tussen de raderen.
(Jan laat weten: tijdelijk geeft hij geen broodbaklessen). (Inmiddels geef ik ze daar, samen met Jan en Frits Botter, de nieuwe molenaar.)

Hier kun je niet echt les nemen; wel kun je hun prachtige site volgen en al volgende het broodbakken oefenen: de Weekendbakery.

Maar je kunt natuurlijk ook gelijk je aanmelden bij Robert van Beckhoven. Bekend van t.v. In het echt vooral aardig (en) gedreven. Goes for the best. Wie daar niet zenuwachtig van wordt: social cooking, brood

Mijn cursisten verbazen zich er steeds weer over hoe weinig ingrediënten een lekker brood eigenlijk nodig heeft’, zegt Evi Rothenburg, die workshops broodbakken geeft in het dorp Reijmerstok in Limburg. ‘Meel, gist, zout en water, dat is alles!’ Ik ken haar niet, maar heb alle vertrouwen in de bakster

Annelies Emmen woont in Nijmegen, werkt parttime bij de Witte Molen, is inmiddels doordesemd van zelf brood bakken (mede door de verschillende lessen die ze bij mij gevolgd heeft) en geeft haar kennis graag door. Ze geeft broodbaklessen bij haar thuis, dus wie in kleine kring les wil, mail naar annelies.emmen@hccnet.nl.