broodbaret met fruit en kardemon (breadcap with fruit and kardemon)

 

tussenvorm: niet te dik en niet te dunalles op een rijtje

Het zomerbrood uit Smaakmakend laat me niet los.
De Zweedse versie heeft een dikke plak brooddeeg, die als een baret om de vruchten valt.
In het brooddeeg is kardemon verwerkt.
De versies die ik daarna gemaakt heb, bestonden uit juist een hele dunne plak deeg, belegd met vruchten.
(zie: 1 deeg voor 2 soorten taart).
Vandaag experimenteer ik verder met een tussenvorm:
geen dikke plak brooddeeg, geen dunne plak maar iets daar tussenin.
Hiertoe ga ik uit van 500 gram meel.

 

invriezen

Tweede doel: hoe houdt de broodbaret zich bij invriezen?
Invriezen zou superhandig zijn; even ontdooien en daar is die feestelijke broodbaret.
Bovendien: als je toch deeg maakt, en als die oven toch aan moet: eentje is wel erg weinig.
Blijven de vruchten stevig bij ontdooien, blijft het deeg knapperig?vorm ze losjes tot bol

 

ingrediënten (voor 1 achtpersoons en 3 zespersoons broodbaretten)

 

deeg

 

vullinglees de krant terwijl het deeg rijst

 

garnering

 

werkwijze

 

(ik maakte de broodbaretten op een huiselijke dag; dus hier volgen uur en tijd)

vorige avond

volgende dag

 

evaluatiestop ze in een plastic zak

 

summary

The breadcap with fruit and kardemon (Elettaria cardamomum) is a synthesis of the summerbread and the '1 dough 2 pies' of last time. The dough is neither as thick as in the Swedish summerbread nor as thin as in the fruitpies. I made 4 breadcaps out of 500 gram flour (white flour or sieved flour). Besides, I wanted to find out whether these fruitbreads are 'fridge-able'. Do they come out as firm fruitpieces and does it taste as fresh bread?
They sure do, if you fridge them in the right way: take the pie out of the thin; let it cool down on a wire cooling rack till they are almost cold (about 30 minutes); than wrap them in a plastic bag and put in the fridge. Take it out 3 hours before using; let it unfreeze in the plastic bag and: you eat a piece of this breadcap as if it was freshly baked; the bread tasts soft and crispy; the fruitpieces are still firm.

 

hier de foto's van het ontdooien

uit de vriezereven kijkensmullen maar