broodbaret met fruit en kardemon (breadcap with fruit and kardemon)
tussenvorm: niet te dik en niet te dun
Het zomerbrood uit Smaakmakend laat me niet los.
De Zweedse versie heeft een dikke plak brooddeeg, die als een baret om de vruchten valt.
In het brooddeeg is kardemon verwerkt.
De versies die ik daarna gemaakt heb, bestonden uit juist een hele dunne plak deeg, belegd met vruchten.
(zie: 1 deeg voor 2 soorten taart).
Vandaag experimenteer ik verder met een tussenvorm:
geen dikke plak brooddeeg, geen dunne plak maar iets daar tussenin.
Hiertoe ga ik uit van 500 gram meel.
invriezen
Tweede doel: hoe houdt de broodbaret zich bij invriezen?
Invriezen zou superhandig zijn; even ontdooien en daar is die feestelijke broodbaret.
Bovendien: als je toch deeg maakt, en als die oven toch aan moet: eentje is wel erg weinig.
Blijven de vruchten stevig bij ontdooien, blijft het deeg knapperig?
ingrediënten (voor 1 achtpersoons en 3 zespersoons broodbaretten)
deeg
- 500 gram bloem (of gebuild meel)
- 50 gram roomboter
- 1 eidooier
- 7,5 gram zout
- 7,5 gram verse gist
- handje kardemonpeulen (gekookt, gezeefd) of
- 2 theelepels gemalen kardemon
- circa 250 ml lauw water
vulling
- 2 nectarines (ontpit, in stukjes)
- 2 perzikken (ontpit, in stukjes)
- 10 pruimen (ontpit, in stukjes)
- handje granaatappelpitten
- en/of ander fruit naar wens
garnering
- 1 ei (losgeklopt)
werkwijze
(ik maakte de broodbaretten op een huiselijke dag; dus hier volgen uur en tijd)
vorige avond
- doe meel, zout, gist, eidooier, stukje boter alvast in een kom; zo is alles op kamertemperatuur
volgende dag
- 08.00 doe de kardemonpeulen in een steelpannetje met water, breng ze aan de kook, laat even pruttelen, zeef het water en laat het afkoelen tot lauw
- 08.15 giet het kardemonwater op het deeg, vul dit aan met lauw water, meng tot alle meel bevochtigd is, doe dan alles op het aanrecht en kneed in vijf tot tien minuten een soepel deeg; voeg eventueel nog wat water of meel toe; doe dan het deeg terug in de kom, leg een doek over de kom en laat het staan op kamertemperatuur
- 11.30 doe boter of olie in de vier bakvormen; verdeel het deeg in een groter en drie kleinere stukjes; maak ze losjes op tot bol; rol ze om beurten uit tot plak die ruim in de bakvorm past (maak ze met licht opstaande kant; dan kan het eventuele vruchtenvocht er niet overheen tijdens het bakken); snijd de vruchten in schijfjes en stukjes en beleg 2/3 van elk deegstukje hiermee (pruimen met de binnenkant omhoog leggen); bestrijk de 1/3 rand die overgebleven is met ei; laat de vier broodbaretten staan bij kamertemperatuur voor een narijs
- 14.00 (of als de degen duidelijk gerezen zijn, zacht aanvoelen); bak de taarten in voorverwarmde oven van 220° (hetelucht oven 10% lager); zet na 15 minuten de oven terug naar 200°; geef een totale baktijd van 25 tot 35 minuten; laat ze even afkoelen in het blik, wurm ze dan los en wip ze uit het blik; laat op rooster uitdampen
- 15.00 stop 2 broodbaretten apart in een plastic zak en doe ze in de diepvries (ze moeten dus net afgekoeld zijn, meer niet)
evaluatie
- de voorrijs (de rijs van het hele deeg) mag rustig langer duren (bij het smaakmakende zomerfruit brood had het een hele nacht gerezen)
- inderdaad: die lichtelijk omhoog staande rand is belangrijk als u de deegplak in het blik doet; ik had dat deze keer niet gedaan en het pruimensap kwam tussen deeg en blik terecht
- ontdooi de broodbaretten als volgt: haal ze uit de vriezer; laat ze drie uren ontdooien in de plastic zak; resultaat: de vruchten worden op geen enkele manier papperig of zacht; het deeg proeft als bij vers brood; dus: prima in te vriezen
summary
The breadcap with fruit and kardemon (Elettaria cardamomum) is a synthesis of the summerbread and the '1 dough 2 pies' of last time. The dough is neither as thick as in the Swedish summerbread nor as thin as in the fruitpies. I made 4 breadcaps out of 500 gram flour (white flour or sieved flour). Besides, I wanted to find out whether these fruitbreads are 'fridge-able'. Do they come out as firm fruitpieces and does it taste as fresh bread?
They sure do, if you fridge them in the right way: take the pie out of the thin; let it cool down on a wire cooling rack till they are almost cold (about 30 minutes); than wrap them in a plastic bag and put in the fridge. Take it out 3 hours before using; let it unfreeze in the plastic bag and: you eat a piece of this breadcap as if it was freshly baked; the bread tasts soft and crispy; the fruitpieces are still firm.
hier de foto's van het ontdooien