chapati

 

Een chapati is het eenvoudigste broodje, dat bestaat. Meng wat tarwemeel, water en zout. Neem een plukje van het deeg, rol dit losjes uit. Bak het op een dikke ijzeren plaat. Klaar is het broodje.
Het is mijn favoriete ontbijt als ik – postbode van beroep – niet heeel vroeg op hoef. Ik maak het deegje de vorige avond. Dit zorgt ervoor dat de mineralen uit het volkoren meel beter opneembaar zijn. Bovendien is het plukje deeg gemakkelijker uit te rollen.

In India worden chapati’s gemaakt van atta. Atta is gebuild tarwemeel, d.w.z. volkoren meel waar een deel van de zemelen uitgezeefd is (gebuild).

In Indiase winkels is een tawa of ijzeren bakplaat te koop. Zelf heb ik een soort platte gietijzeren pan, geweldig om chapati’s op te bakken.

Hoe ik dit broodje dan opeet? Kaal? Nee. Ik doe er ghee op. Deze maak ik zelf. Ghee is geklaarde boter. Boter klaren wil zeggen: boter zachtjes laten pruttelen gedurende een half uur, waarbij de vaste (eiwit)delen naar de bodem zakken. Wat overblijft is klaar goudgeel botervet. Deze ghee staat bij mij altijd in een potje in de koelkast.

Koffie met veel warme melk erbij en.. het Indiase ontbijt is compleet.ghee, zelfgemaakt

ingrediënten (10 stuks)

  • 250 gram atta (gebuild tarwemeel)
  • snuf zout
  • 150-200 ml lauw water

 chapati met ghee

werkwijze

- meng meel, zout en water in een kom. Maak hier (met de hand of met een lepel) een soepel deegje van. Dit deeg kan gelijk tot chapati’s verwerkt worden. Het kan ook in enkele uren tot een etmaal in de kom rusten op een koele plek.

-zet de tawa op de gaspit (grote pit, laagste stand). Het duurt bij mij vijf minuten voordat de plaat goed heet is. Pak intussen een plukje deeg, draai dit tot een bolletje, rol dit op een lichtbestrooide plank uit tot iets duns. Gebruik hiervoor een houten rolstokje (doe het zelf zaak); een deegroller is te zwaar. Deponeer de chapati op de ijzeren plaat. U zíet het deeg gaar worden. Draai het na enkele minuten om (gewoon met de vingers oppakken). Nog even wachten tot de onderkant begint te bruinen. Klaar.

-strijk een beetje ghee of roomboter over de warme chapati, vouw deze enigszins op en eet of laat eten.
Supervers is superlekker. Bak intussen verder.