chapati 2      
                                       

Gisteren was Bertie Rougoor hier. Ze is mijn nicht en ze is in het bezit van een vier keer zo duur fototoestel - een Canon Power Shot G9 - als ik.
Ze heeft nieuwe achtergrondfoto's voor deze broodbaksite gemaakt. En we hebben de broodmandjes gefotografeerd. En de stenen ovenvloer.
Deze dienst was natuurlijk een wederdienst waard.
Ik had Indiase linzensoep gemaakt, een mangochutney, verse ghee en chapati's.                                                                              

Die kon ze gelijk fotograferen, dus hier is chapati 2.
Wat is er veranderd sinds chapati 1?

Ik maak het deegje standaard een dag van tevoren. In deze rusttijd wordt het enzym fytase actief vanwege de combinatie water/meel. Het fytinzuur uit het tarwemeel wordt grotendeels afgebroken; dit maakt dat de vitaminen en mineralen uit de tarwe opneembaar zijn voor ons lichaam. Lees hierover meer in het zeer heldere artikel van professor van Dokkum, fytine deskundige
Een tweede voordeel om het deeg van tevoren te maken: het is veel gemakkelijker uit te rollen.
Zo maak ik tegenwoordig grotere chapati's, ongeveer zo groot als de tawa is.

Verder leest u hieronder hoe de tawa gereinigd kan worden.

chapati in tawa

 

ingrediënten (10 stuks)

 

 

 

werkwijze

- meng meel, zout en water in een kom. Maak hier (met de hand of met een lepel) een soepel deegje van. Kneden hoeft niet; het gaat er alleen maar om dat alles goed gemengd is. Doe een doek over de kom en laat het deeg een nacht - of een dag - rusten. Doe eventueel een klein beetje olie op de bovenkant, zodat het deeg niet gaat korsten (niet dat dat zo erg is.)

-zet de tawa op de gaspit (grote pit, laagste stand). Het duurt bij mij vijf minuten voordat de plaat goed heet is. Pak intussen een plukje deeg, draai dit tot een bolletje, rol dit op een lichtbestrooide plank uit tot iets duns. Gebruik hiervoor een houten rolstokje (doe het zelf zaak); een deegroller is te zwaar. Deponeer de chapati op de ijzeren plaat. U zíet het deeg gaar worden. Draai het na enkele minuten om (gewoon met de vingers oppakken). Nog even wachten tot de onderkant begint te bruinen. Klaar.

-strijk een beetje ghee of roomboter over de warme chapati, vouw deze enigszins op en eet of laat eten.
Supervers is superlekker. Wie eerst een stapeltje wil bakken: bewaar ze tussen een doek.tawa schoonmaken

-klaar met bakken? Pak de tawa gelijk met een pannenlap van het vuur en maak hem schoon onder de hete kraan. Doordat het gietijzer nog gloeiend heet is, droogt de pan heel goed na dit hete stoombad (bedankt voor de schitterende foto's Bertie)

 

 

 

 

linzensoep en chapati's en mangochutney