familieweekendbroden

drie degen

zus

Mijn zus had familieweekend met vriend's familie. Of ik broden wilde bakken die ze mee kon nemen?
Dat wilde ik wel doen, leuk zelfs, weer een soort bakkerijtje spelen, maar dan tussendoor fijn op eigen balkon lezen, rustig tussen de bedrijven door boodschappen doen, de cd uit Barcelona heen en weer draaien van Bea, Stefa en Rocko, Univerzen, luister hun prachtige Crecer hasta brillar. Hier een verslagje van mijn thuisbakdag familieweekendbroden.

 

hoeveel past er in mijn oven?

Vijf driekwart vloerbroden en vijf blikken met brood.
Wat wenst een familie van 22 groten en kleinen zoal te eten?
Krenten/rozijnenbrood gaat er altijd in.
Naturel bruin brood smaakt altijd.
En voor de zadenliefhebbers maak ik lekker vloerbroden met geroosterde sesamzaden en zonnepitten erin.
Ik maak van anderhalve kilo bloem de vruchtenbroden.
En ik maak van twee kilo bloem/bruin meel mengsel de naturel en zaden broden.

 

degenzaden voordat ze geroosterd wordenrijst de pan uit

 

tijdsplanning

De trouwe lezer van wiebaktmee weet, dat krenten en rozijnen al bijtijds moeten weken en wellen, dus begin daar 24-48 uur van tevoren mee: half uurtje in lauw water, afgieten en laten staan. Ze worden lekker droog-stroperig, zogezegd.
Bakdag.
Acht uur. flink gerezen
Twee enorme schalen voor dit soort gelegenheden haal ik uit de kast.
Anderhalve kilo bloem, 30 gram gist, 25 gram zout, 2 eieren in de ene schaal. 150 gram boter even apart houden, die zal ik pas op het allerlaatste door het deeg kneden (als de gluten zich hebben kunnen vormen).
Twee kilo bloem/bruin meel in de andere schaal, 30 gram gist, 30 gram zout.
Dan water. Probeer tussen de 70% en 80% water op de bloem te krijgen; trek daar bij het vruchtendeeg de 2 eieren a 60 gram af.
Voeg schaal voor schaal het water toe, zorg dat alle meel bevochtigd is en laat de schalen een half uurtje staan.
Rooster intussen 125 gram sesamzaad en 125 gram zonnepitten in koekenpan of hele lage oven tot ze beginnen te geuren.
Negen uur.
Kneed schaal voor schaal in ongeveer vijf minuten tot een soepel deeg.
Voeg bij het vruchtendeeg plukje voor plukje de boter toe. Voeg de vruchten toe, probeer ze zo goed mogelijk door het deeg te mengen.
Maak de geroosterde zaden nattig met water. Verdeel het naturel deeg in twee helften; meng de zaden door de ene helft.
Doe doeken over de degen en ga rustig een tijd wat anders doen.
Twaalf uur.
Verdeel het vruchtendeeg in 8 stukken, vorm deze tot ronde broodjes en stop deze per twee in een goed besmeerd bakblik. Garneer 1 brood met halve amandelen (de rest niet, er zijn kleine kinderen in het gezelschap).
Verdeel het zadendeeg in 3 stukken, vorm deze tot rechthoeken en leg ze op bakpapier op de bakplaat.
Verdeel het gewone deeg in 2 stukken, vorm deze tot rechthoeken en leg ze bij de anderen op de bakplaat (zie foto).
Spreid een doek over de deegstukken en ga weer rustig wat anders doen.
Twee uur.
Verwarm de oven voor op 230°. Snijd de vloerbroden in volgens gewenst patroon. Schuif de broden in de oven en plaats een vuurvast bakje water onderin de oven. Baktijd is 30-40 minuten. Bestrijk intussen de vruchtenbroden met losgeklopt ei. Als de vloerbroden gaar zijn, zet de oven terug naar 210° en bak de vruchtenbroden in 35-45 minuten bruin en gaar.
Vier uur.
Alles staat uit te dampen. Zus komt halen. Ik hoop dat ze een voedzaam weekend hebben gehad daar op de Veluwe en dat ik de kouwe kant niet tot schande heb gemaakt.

in het ongeroosterde zaad geroldingebliktalle doeken in gebruik

 

ingrediënten

deeg I: 3 zadenbroden, 3 naturelbroden (alle zes van circa 500 gram gebakken gewicht)

garnering

deeg 2: 4 grote vruchtenbroden (van circa 900 gram gebakken gewicht)

vulling

garnering (eventueel)

flink gerezengerezen krenten/rozijnenbrodenvruchtenbrood is klaar

werkwijze

48 - 24 uur van tevoren

avond van tevorenklaar, deze zaden en naturel

bakdag

08.00 uur 
Vermeng van deeg 1 de melen, zout, gist en water tot alle meel bevochtigd is. Laat dit mengsel een half uur rusten. Vermeng van deeg 2 meel, zout, gist, ei en water tot alle meel bevochtigd is. Laat ook dit mengsel een half uur rusten.

08.45 uur
Kneed deeg 1 tot een soepel deeg (voeg eventueel nog wat water toe); bevochtig de geroosterde zaden met water uit een bloemenspuit en meng deze zaden door de helft van het deeg. Doe beide degen terug in de kom en zet ze weg met een doek er overheen.
Kneed deeg 2 tot een soepel deeg (voeg eventueel nog wat water toe); kneed op het laatst plukje voor plukje de boter door het deeg; voeg de vruchten tot en meng deze zo gelijkmatig mogelijk door het deeg middels knijpbewegingen van de hand en/of met behulp van een krabbertje. Zet ook dit deeg weg in een kom onder een doek.

twee keer tussen 9 en 11 uur:
Sla de lucht uit de gerezen degen; ze rijzen vanzelf weer opnieuw.

12.00 uur
Verdeel het zadendeeg in drie stukken, vorm deze tot rechthoekige broden, rol ze door het water en dan door de ongeroosterde zaden, leg ze op het bakpapier op de bakplaat. Verdeel het naturel deeg in drie stukken, vorm ook deze tot rechthoekige broden en leg ze bij op de bakplaat als het kan. Zo niet, maak een aparte bakplaat of - zoals ik heb gedaan - stop een brood in blik en bak dat later mee met de blikken vruchtenbrood.
Verdeel het vruchtendeeg in 8 stukken; vorm elk stuk tot rond broodje, stop deze in ingevet broodblik per twee. Versier eventueel een brood met halve nootjes (maar denk aan eventuele kinderen).alles staat klaar
Dek alle gevormde broden toe (vandaar nog niet met ei strijken op de vruchtenbroden, dat doen we pas op het laatst).

14.oo uur
Verwarm de oven voor op 230° en zet vast vuurvaste schaal(tjes) water klaar om straks ook in de oven te zetten, gelijk met de broden.

14.30 uur
Snijd de naturel en zadenbroden in en schuif de bakplaat in de oven. Zeg gelijk de vuurvaste bakjes water op de bodem van de oven. Baktijd is ongeveer 30-35 minuten. Is de oven heel fel (heteluchtoven), zet deze dan na 10 minuten terug naar 220° of 210°.
Bestrijk de vruchtenbroden met een losgeklopt ei, zo krijgen ze een mooie glans. Zet de oven terug naar 200° en plaats dan de bakblikken met vruchtenbrood in de oven.  Baktijd is 35-45 minuten.

 

summary

It was a little bakery at my home.
I baked breads for my sister. She had a family weekend with her friends family.
I hope the 22 members ate themselves a way through the breads, baked of 3500 grams of different types of flour.
Well, the raisins and currents might help them have a sweet weekend.