hot cross buns

 

Wie nog niet bij Tea Time in Zuidwolde is geweest, gáán.
Er worden nog steeds lekkere scones en cakes en muffins en hot cross buns gemaakt, ook al is de Graham Summerhayes overleden.
Hij bakte, Bert manage-de.
Bert managet nog steeds en de nieuwe kok bakt met Graham’s recepten.

Het oprichtersduo heeft twee toppagina’s in mijn boek ‘Kleine broodjes van ver & dichtbij’ verzorgd.
De cateraar van de dag – Johnny -  was helemaal verliefd op die verlegen Graham in de fotostudio.

Waarom ik ineens hot cross buns maak?
Omdat het bijna Pasen is.
Omdat de onderbuurvrouw overleden is.
Omdat ik met vriend en broer en zus en aanhang door bosje van broer zal worden rondgeleid.
Drie redenen om hot cross buns te maken en mee te nemen en om die laatste glanzende toets van suikerstroop weg te laten.
Dat geeft maar plakkerige vingers.

deeg met veel zuidvruchten

 

ingrediënten (12-14 stuks)

  • 500 gram bloem
  • 12 gram gist
  • 8 gram zout
  • 300 ml lauwe melk
  • 50 gram boter
  • (100 gram boter mag ook)
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 50 gram suiker
  • 250 gram krenten/rozijnen
  • meelpapje en eistrijksel (geweld, uitgelekt)
  • raspel van ½ sinaasappel of citroen
  •  
  • 1 eetlepel bloem
  • beetje water
  •  
  • 1 losgeklopt ei
  • of
  • 50 gram suiker en 3 eetlepels melk

 

werkwijze

 

de vorige dag

- week de krenten/rozijnen gedurende 30 minuten in lauw water, doe de vruchten over in vergiet, laat uitlekken en wellen

- rasp een ½ sinaasappel of citroen (bio) en voeg dit toe aan de zuidvruchten

 

bakdag

- maak een vloeibaar voordeeg van lauwe melk, gist, suiker en 100 gram bloem; laat dit voordeeg een uur rusten

- meng de rest van de bloem met de kaneel en speculaaskruiden, zout; voeg dit toe aan het voordeeg, meng goed en kneed op het aanrecht een zacht deeg

- doe het terug in de kom en laat het 30 minuten loskomen

- voeg vulling toe aan het deeg

een rek vol kruisbroodjes - laat het gevulde deeg in de kom rusten tot het met de helft vermeerderd is ( 60-90 minuten)

- vorm 12 bolletjes, leg die op de besmeerde bakplaat of op bakpapier; geef narijs van 30-60 minuten

- snijd een kruis in het bolletjes, bestrijk ze met ei, vul het kruis met een bloempapje

- bak de buns in voorverwarmde oven van 220˚ gedurende 20-25 minuten

- (voor de liefhebber)

maak glazuur door suiker/melkmengsel 2 minuten te laten koken; bestrijk de bolletjes twee keer met deze glazuur

 

zin om meer te bakken voor Pasen? Mooie paasfiguren vormen? Of liever het echte Griekse paasbrood, de tsouréki, bakken? Wel eerst ergens mahlep zien te vinden dan.