Italiaans maïskoek met pruimen en walnoten (zonder gist of bakpoeder)

 

 

In Umbrië waren de boeren vroeger te arm om over tarwemeel te beschikken, aldus Ineke en Heleen Lindijer in 'De recepten van Lea'.
Maïsmeel was er genoeg en dus maakten ze Torta di farina di grano turco, een koek van viervijfde maïsmeel en eenvijfde tarwebloem.
Deze platte koek werd op een testo gebakken, een dikke steen, die in het vuur verwarmd werd.pruimen aan de boom
Een koek van honderd procent tarwemeel is nog om te draaien op zo'n steen.
Bij een koek van maïsmeel lukt dit niet, deze is te brokkelig.
Om toch ook de bovenkant gaar te krijgen, werd papier op de torta gelegd en daar bovenop ging een laagje as.
'Tegenwoordig wordt de torta di farina di grano turco zeer zelden bereid, omdat hij bij veel mensen herinneringen oproept aan tijden van voedselschaarste en honger.
De armste boeren maar ook de stadsmensen hielden zich tijdens de crisisjaren en de oorlog met deze torta in leven.'

Zo erg is het hier niet. De pruimenbomen op het erf van mijn geliefde hebben zwaar beladen takken.
In zijn schuur staat nog een mand met walnoten van vorig jaar.
De polenta is gekocht in de Natuurwinkel.
Mijn associatie met maïs is niet armoe, maar: lekkere smaak en prachtige kleur.
Ik wil graag een sober brood maken, zonder rijsmiddel.
Maar hoe zorg je dan dat de binnenkant gaar wordt?

Ik las in genoemd kookboek een manier om het maïsmeel eerst voor te garen - overgieten met kokend water -
en er dan pas een deeg van te maken.
Sober brood is sober brood.
Geen rijsmiddel, maar ook geen ei, geen boter.
Wel een schep honing en wel een scheutje olijfolie, grondstoffen die bij Umbrië passen.mais en kokend water
En verder dus walnoten en pruimen.
In de originele brustengolo - zoete maïskoek - zitten geen pruimen.
Wel rozijnen, pijnboompitten, stukjes appel.
Dus kies maar wat er groeit en bloeit en stop dat in de brustengolo.

 

 

ingrediënten (voor 1 platte koek)

 


werkwijzekoek is uit de oven

Doe polenta en zout in een kom.

Roer dit dooreen met een houten lepel, overgiet het meel met kokend water.

Ontpit de pruimen. Dop de walnoten.

Voeg olijfolie, honing, pruimen en walnoten toe aan de enigszins afgekoelde brij.

Vet een taartvorm of een broodblik in en bestrooi licht met bloem.

Giet/schep de brij in de vorm.

Bak de koek gaar in voorverwarmde oven van 175° - heteluchtoven 160° - gedurende 45-60 minuten
(afhankelijk van de dikte van de koek.)

 

 

 

evaluatiedoorsnee van pruimenkoek

Door het gebruik van verse pruimen bleef de koek hier en daar aan de bodem van het bakblik plakken.
Wie dus een perfecte koek wil bakken met vers fruit, die beklede de bakvorm met bakpapier.
Of die make uit dit recept 10 muffins in kleine papieren vormpjes.

De smaak is voortreffelijk. De kleuren zijn prachtig.
De koek is prima gaar geworden.
Zie hiernaast het laatste stukje koek.

 

 

Voor het Amerikaanse maïsbrood (met bakpoeder), klik hier