kaneelbroodjes

 

Radicaal humaan van Drs P.D. van Dam, gelezen achterin de kerk

"Zo 'leven' wij mensen, zonder te doorgronden wat leven is. Lopend weten wij wat lopen is; typend wat typen is, dansend wat dansen is. Geen paastak 2013reflectie er voor of er na kan deze werkelijkheid omvatten. Dit bedoelt Merleau-Ponty, wanneer hij over het lichaamsubject spreekt: ons lichaam weet beter wie wij zijn dan wijzelf. Ons lichaam handelt feilloos; het behoeft de reflexieve assistentie van ons bewustzijn niet; integendeel, dit werkt alleen maar verwarrend. Het is eerder zo, dat ons denken gedragen wordt door en voortkomt uit ons lichamelijke zijn als uit de bron. Wanneer wij iets doen, moeten wij er niet te veel bij denken. Dit geldt voor ons lopen, dansen, piano spelen, ja zelfs voor ons spreken (en dus ook voor ons denken). Mijn omgaan met de mensen en de dingen is mij steeds vooruit en kan ik ook nooit inhalen. Mijn reflecties missen altijd de trein. Daarom is het existeren alleen aan zichzelf duidelijk."
Mijn geliefde is een echte existentialist. Toen hij zestien was, las hij bovenstaande regels is een boekje van van Dam. Het boekje paste in zijn binnenzak en dat was heel handig, want zo kon hij - achterin de kerk verscholen - dit boekje te voorschijn halen en er rustig in gaan lezen.
Zo wil ik leven, besloot hij toen hij het boekje uit had. Als vrij mens.
Zo heeft hij geleefd en zo is hij vorige week gestorven. Uiterst heldere geest in een uiterst broos lichaam. De zonovergoten woensdag heeft hem opgenomen.
Ik bak kaneelbroodjes. Van mooie witte bloem. Met lekker veel suiker en kaneel als vulling.
Weg met alle oordelen over gezond, ongezond, lokaal graan, nachtbrood en wat al niet.
Heeel lekkere broodjes, dat is alles voor vandaag.
Heeel lekkere broodjes om de geest van mijn geliefde te vieren.
Heeel lekkere broodjes om alvast te oefenen voor volgende week, Pasen.
Heeel lekkere broodjes uit Bread Revolution, het ultieme broodbakboek, van Duncan Glendinning en Patrick Ryan.

 

Bread Revolution

Patrick is Ier, heeft rechten gestudeerd maar de wetboeken verruild voor de koksmessen, prijzen gewonnen, in restaurants met michelinsterren gewerkt.
Duncan komt uit Londen, heeft een Franse moeder, begon als webdesigner maar raakte al snel vooral begeesterd door zijn eigen groentetuin, maakte voor de BBC 'It's not easy being green,' begon brood te bakken en dacht: dit is het. Richtte in 2009 The Thoughtful Bread Company op en strikte Patrick om met hem in de bakkerij te werken.
Even een link zoeken naar hun bakkerij. Hier zijn ze. ingredienten komen op kamertemperatuur
Het boek Bread Revolution is een wonder in vele opzichten. Verrassend ontwerp (wat wil je als 1 van de auteurs dus webdesigner is). Uitstekende broodrecepten (onder uitstekend versta ik: lange rijstijden, pure grondstoffen). Veel niet-geijkte broden (ontworpen door Patrick?). En veel bijgerechten zoals soepjes, salades, dips, mince. Een boek waar het plezier van af straalt, zowel qua ontwerp als qua inhoud. Klasse.

 

luxe deeg

De broodjes worden gemaakt van verrijkt gistdeeg. Bloem. 10% boter. 10% suiker. Melk. En natuurlijk een ei. In de eidooier zit natuurlijke emulgator en deze mengt vet en vocht in het deeg.
Nadat het deeg een tijdlang gerezen heeft, wordt het uitgerold tot rechthoekige plak en bestrooid met een mengsel van 125 gram bruine basterd en 12 gram kaneel.
Eerst de plak goed met water besproeien.
En als de vulling erop gestrooid is, wederom met water besproeien.
Het boek maakte 6 broodjes uit 500 gram bloem.
Bij mij worden het er 12; of eigenlijk 10 en 2 'kontjes.'
Eigen keuze dus, hoe groot de rechthoekige plak uitgerold wordt en dik de rolletjes gesneden worden.

p.s. 1 broodje van de 12 is al een hele 'hap'

 

plak deegrijkelijk bestrooidsnijd maar doorin het gelid

 

tip van de schrijvers voor wie morgenvroeg verse kaneelbroodjes wil

Maak de broodjes tot en met het oprollen, snijden en op de bakplaat zetten.
Doe plastic folie om de broodjes-met-bakplaat en zet deze een nacht in de koeling.
Haal ze de volgende morgen 90 minuten voor het bakken uit de koelkast.

 

paasbroodjes

Er staan al veel paasbroden op wiebaktmee.
Tsoureki, hot cross buns, koelitsj, orthodoxe paaskrans, paashazen, tsoureki 2011, tsoureki 2

 

ingrediëntenaan het rijzen in de maartse zon (achter glas)

 

vulling

 

werkwijze

 

 

summary

The Thoughtful Bread Company has made a very happy book on bread.klaar
I choose their cinnamon breads for Eastern 2013.
Absolutely unhealthy because of the white flour, the great amount of sugar in the filling; the sugar and butter in the dough.
Who cares. Life is not worth living with absolute principles.
My boyfriend HAD to go to church when he was a teenager.
He had a solution: sitting quite behind in the church, read a book.
The book he read was: 'radicaal humaan' , honest to man (1966).
He thought: yes, this is how I want to live.
Thus he did. We became lovers for thirty years and last week he died.
With a free mind and with a sick body.
So these unhealthy happy cinnamonbreads are to celebrate his spirit.
Make the dough the day before; form the little breads and put the whole rack in plastic in the fridge.
Take it out on Eastern morning 90 minutes before you bake them.
Happy Eastern.