lussekats (6) met durummeel en saffraan

 

saffraan

elk jaar

Op de ene of ander manier trekken de lussekats mij meer dan welk ander seizoensbrood ook. Ik vind het zo'n geweldige gewoonte van de Zweden, om met een krans en kaarsjes het midwinter duister te verlichten. Die krans hoeft niet perse een jong meisje te dragen op het hoofd, mag net zo goed een jongen zijn of een oude opa. Die krans hoeft ook niet perse boven op het hoofd door het huis te gaan, met brandende kaarsjes. Die krans kan ook gewoon op de ontbijttafel staan. En dan een stapel lekkere lussekats erbij om op te eten. Dit jaar ga ik ze maken met een deel durummeel. Daar heb ik voor de Bakkerswereld een artikel over geschreven. Het is meel van harde durumtarwe. De kleur is prachtig geel. En - als het deegproces lang genoeg is - dan geeft het ook nog eens een hele lekkere elastische kruim. Want durummeel neemt veel water op en kan dit goed vasthouden. Ook heb ik zin om weer eens saffraan te gebruiken en geen abrikozen. De lussekats ga ik niet meer verder uitleggen, ik begin met link naar vroegere bladzijden op wiebaktmee.

 

link naar vorige lussekats

1. lussekats 1deeg voor lussekats

2. lussekats 2

3. lussekats 3 met abrikoos

4. krans van lussekats 4, ter ere van de tweede druk van Nachtbrood (of welke viering dan ook)

5. lussekats 5, biogist of niet bio?

 

durummeel

Durummeel is meel van durumtarwe, in de volksmond de pastatarwe. Ook in de volksmond: harde tarwe. Dit klopt en dit klopt niet. Durumtarwe is weliswaar een harde tarwesoort. Maar de term 'harde tarwe' betekent: tarwe die in een landklimaat gegroeid is, en die hierdoor gemiddeld meer glutenkwaliteit en een hoger glutengehalte heeft, dan 'zachte tarwe.' De zachte tarwe groeit in een zeeklimaat, zoals wij dat in ons land bijvoorbeeld kennen. Even zoeken of ik een link kan vinden naar het Bakkerswereldartikel over durumtarwe.
Het deeg van de lussekats bevat half durummeel en half tarwebloem. Waarom geen 100% durummeel? Dan is het toch nog mooier geel? Dat is waar. Maar de rijswerking van de durumeiwitten is gemiddeld minder dan die van eiwitten van gewone tarwe. Vandaar dus half half.

 

tot aan het vormen: voordeeg op meerdere manier mogelijktussenfase bij vormen

Zoals ik in de broodbaklessen altijd zeg: tot het vormen kun je van alles doen met het deeg, vanaf het vormen is het deeg leading. Dus dan stomp je niks meer. Dan kijk je af en toe of het al in de oven kan.
Maar tot het vormen kun je dus allerlei werkwijzen volgen om het deeg lekker lang te laten rijzen. Je kunt het hele deeg laten rijzen (zoals bij lussekats 5) en in de koelkast zetten. Je kunt ook een vloeibaar voordeeg maken zoals bij deze lussekats. Er zijn vele voorprocessen denkbaar. Maar vanaf dat je eenmaal de lussekats tot s'jes gevormd hebt, dan bepaalt de narijs wanneer je zult gaan bakken.

 

saffraan oplossen

Ik heb de saffraan in een beetje melk gedaan; deze even aan de kook gebracht en gelijk het vuur uitgezet. De melk moet lauw worden, voordat je deze bij het deeg kunt doen. In die tussentijd - een minuut of vijf - zie je de saffraan zich al enigszins oplossen.
Deze lussekats zijn met behulp van een poolish gemaakt. Poolish doe ik nooit met melk, maar gewoon met water (wat gaat melk in het deeg doen als het zo lang staat?). Maar bij het eigenlijke deeg (poolish plus meel enzovoort) moet toch altijd nog een beetje water, dus daar gebruikte ik de melk voor.

 

lussekats oppiepen

Aangezien ik geen weekmakers (:), vershoud-enzymen of wat dan ook aan het deeg toevoeg, kunnen de broodjes de volgende dag een beetje 'hard' aanvoelen. Piep ze even op in de oven en ze geven zich weer gewonnen als vers. Oppiepen wil zeggen: oven voorverwarmen op broodtemperatuur - circa 230 graden - , de broodjes even met water besprenkelen (of in een flits onder de stromende kraan zich laten bevinden) en in de oven oppiepen gedurende circa 5 minuten. Okay, niet echt energiezuinig, maar toch liever zo, dan beginnen met broodverbeteraar en van dat samendrukbare brood fabriceren.

 

evaluatiesjes

Prachtig geel. Hele lekkere geurige simpele broodjes. Nu, de volgende dag, eet ik ze nog met evenveel smaak zonder dat ik ze oppiep. De buitenkant voelt wel iets harder aan, maar de kruim is nog zijdezacht. Mmmmh, een broodje dat eigenlijk het hele jaar door gemaakt kan worden. Elke keer als er zon nodig is.

 

ingrediënten (voor minstens 16 stuks)

om te bestrijken

werkwijze

poolish maken

van brooddeeg tot en met bakkengebakken lussekats

 

summary
Yes. 13 december, celebrating day of Sainte Lucia in Sweden. In fact de Lussekats are the most favorite of my discoveries during my www.wiebaktmee.nl years. This year I make them with half durumwheat. I wrote an article on this wheat, that is being re-discovered for baking bread (and not only use it for pasta). Saffron is a wonderfull 'herb' to give colour. I cooked milk with the saffron in it, turned off the heat and let the milk become handwarm. Meanwhile you see the saffron 'give itself won.' Here comes the sun again, slowly we get longer days. Let's celebrate it.