lussekats 1

(Zweedse saffraanbroodjes)

 Saffraan komt van de saffraan krokus, een lavendelkleurige bloem waarvan de stempel saffraan wordt/is. Wie bedenkt dat een krokusbolletje maar twee bloemen geeft, en elke bloem maar één stempel, begrijpt waarom saffraan zo duur is. Albert Hein heeft een paar draadjes saffraan te koop voor ongeveer een euro.

In Turkse winkels is saffloer te koop – armeluissaffraan - dieporanje bloemetjes van de saffloer, die ook gele en oranje kleurstoffen afgeven. Hier kost een doosje vol draadjes ongeveer twee euro vijftig.
De saffraan is van Perzië met de Arabieren naar India en naar Spanje gereisd; Spanje is de grootste producent van onze saffraan.
Maar, er zijn meer gebieden waar saffraan groeit, blijkens traditionele recepten. Cornwall kent bijvoorbeeld het Cornish Saffron Bread.

En Zweden kent de saffraanbroodjes die met Sint Lucia gegeten worden.

voordeeg met saffraan Sint Lucia is geboren in Syracuse, Sicilië, ergens in de derde eeuw na Christus. Ze gaf haar verloving op voor een christelijke roeping, werd in 304 terechtgesteld door de heidense keizer Diocletianus.
Lucia betekent Licht. Haar naamdag, 13 december, werd ooit in Zweden gekoppeld aan de terugkeer van het licht. Tot op de dag van vandaag is het een grote feestdag. Een in het wit gekleed meisje gaat als Lucibrud (Luciabruid) getooid met een krans en met brandende kaarsen alle slaapkamers van het huis binnen en brengt iedereen koffie en broodjes. De prachtige Luciabroodjes dus, feestelijk door de boter, suiker, room en ZONNIG door de saffraan.

 

Het recept komt uit ‘Boerenbrood,’ van Linda Collister en Anthony Blake.
Ik heb het recept wat aangepast naar mijn ‘rijs’normen. Het deeg rijst een hele dag of een hele nacht. Het gistpercentage is teruggebracht van 10% naar 2%.

 

ingrediënten  16 stuks

  • 500 gram bloem
  • deeg is geel van de saffraan 10 gram verse gist
  • 8 gram zout
  • ½  theelepel saffraan of saffloer
  • gevormde s-jes op het dressoir 100 gram boter
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 ml room of volle melk
  • circa 50 ml water
  • 50 gram rozijnen, geweekt en geweld
  • 1 ei
  • 1 ei voor strijksel

 

werkwijze

vorige avond

- week de rozijnen gedurende 30 minuten in lauw water, giet ze af

- verkruimel de saffraandraadjes, rooster ze in oven van 180˚ gedurende hooguit 10 minuten tot ze donker zijn maar niet geschroeid

- verwarm op het laatst de room of volle melk tot lauwwarm, roer hier de geroosterde saffraan door, laat de saffraanroom 1 uur trekken (zonder vuur)

- doe de bloem, suiker, zout in een kom, leg de gist in het midden, voeg room, boter, ei toe en vermeng alles, voeg beetje bij beetje water toe tot er een soepel mengsel ontstaat; doe dit  over op het aanrecht, kneed in ongeveer 10 minuten een glad deeg, voeg op het laatst de rozijnen toe 

- doe het deeg terug in de kom en laat dit een nacht staan in de keuken

 

bakdag

vele s broodjes klaar om uit te delen - haal het deeg uit de kom, verdeel het in 16 stukjes; maak van elk stukje een stevige streng van circa 20 centimeter (terwijl u omlaag rolt, duwt u met beide duimen steeds het deeg min of meer dubbel, dit keer op keer totdat de sliert stevig is en lang genoeg), maak hiervan een mooie S; leg de gevormde broodjes op bakpapier op de bakplaten, ruim uit elkaar; dek losjes af met droge theedoek of stuk plastic, laat ze narijzen tot ze zacht aanvoelen (duurde bij mij 90 minuten)

- verwarm de oven voor op 200˚; bestrijk de broodjes voorzichtig met een klein beetje losgeklopt ei

- bak de broodjes in de oven gedurende 12-15 minuten, tot ze goudbruin zijn

- het teveel aan broodjes kan in de diepvries, doe dit zo gauw ze enigszins zijn afgekoeld