lussekats 2

zweedse saffraanbroodjes

 

kerstontbijt met luciabroodjes en nog veel meer Luciapoezen is de letterlijke vertaling van lussekats en nu ik ze voor de tweede keer gebakken heb, begrijp ik het woord. Statig en rustig en rijzig als het silhouet van een poes, zo zien de broodjes er uit. En verder is het natuurlijk de s – vorm vanwege Sverige, misschien ook wel van Sint, misschien ook wel van Syracuse, geboorteplaats van Sint Lucia. Ik heb de broodjes in mijn hart gesloten, evenals mijn kerstgasten. De volwassenen althans, ze lieten zelfs het kerstbrood staan voor de Luciabroodjes. Mijn kleinkinderen blijken een stuk conservatiever, doe hen maar de vertrouwde minicroissants van Albert Hein en een sneetje boerenbruin.

Het brood is prima voor een feestelijk ontbijt. Maak het deeg de vorige avond, sta enkele uren voor het ontbijt op, vorm de lussekats, laat ze narijzen en bak ze.

 

Waarom ik deze tweede versie beschrijf voor de website?
Omdat ik wijzer geworden ben over de saffraan. Vorige keer had ik saffraan van  AH en van de Turkse winkel; van deze laatste dacht ik dat het ‘armeluissaffraan’ was vanwege de hoeveelheid draadjes voor zo weinig geld. Deze keer heb ik ook nog saffraan gekocht bij de natuurvoedingswinkel, 2 gram in een buisje, kosten ongeveer € 2.50, producent (of verpakker) Het Blauwe Huis. En als ik iemand of iets vertrouw, dan is het Het Blauwe Huis in Drenthe, kruidenbedrijf zo lang de natuurvoeding bestaat. Nu ik alles naast elkaar legde, kon ik wel concluderen dat de saffraan van de Turkse winkel toch ook de echte moest zijn, dus bij dezen: allerlei mogelijkheden om aan saffraan te komen.

Ik legde de helft van de 2 gram van Het Blauwe Huis op een bakplaatje, zette deze in lage oven, poetste intussen mijn tanden en toen was het al te laat… Verbrand. Weglaten dus, dat roosteren. Gewoon tussen de vingers fijnmaken, roeren door lauwe melk of lauwe room; dit geheel een uur laten trekken op een warme plek.

Tweede waarschuwing: bak de lussekats in een oven die vooral niet hoger staat dan 200˚. De eerste bakplaat ging bij mij bijna te hard: binnen 10 minuten waren de broodjes al knalbruin. Dus ik heb de oven onmiddellijk lager gezet voor de tweede bakplaat. Die werden mooi goudbruin.
Deze bruinkleuring is een extra risico bij broodjes en koekjes met veel roomboter.
Geen graad hoger dan 200 dus.    

 

alle soorten saffraan in pakjes

ingrediënten  16 stuks

  • 500 gram bloem
  • 10 gram verse gist
  • 8 gram zout
  • 1 gram saffraan
  • meel met saffraanvocht 100 gram boter
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 ml room of volle melk
  • circa 50 ml water
  • 50 gram rozijnen, geweekt en geweld
  • 1 ei
  • 1 ei voor strijksel

 

werkwijze

vorige avond

- week de rozijnen gedurende 30 minuten in lauw water, giet ze af

- verkruimel de saffraandraadjes,verwarm de room of volle melk tot lauwwarm, roer hier de verpulverde saffraan door, laat de saffraanroom 1 uur trekken (zonder vuur) op een warme plek

- doe de bloem, suiker, zout in een kom, leg de gist in het midden, voeg room, boter, ei toe en vermeng alles, voeg beetje bij beetje water toe tot er een soepel mengsel ontstaat; doe dit  over op het aanrecht, kneed in ongeveer 10 minuten een soepel deeg (consistentie: natter dan appeltaartdeeg, droger dan pannenkoekenbeslag, iets daar tussenin), voeg op het laatst de rozijnen toe 

- doe het deeg terug in de kom en laat dit een nacht staan in de keuken

 

bakdag

ontbijt met doorgesneden lussekat en eitje, thee - haal het deeg uit de kom, verdeel het in 16 stukjes; maak van elk stukje een stevige streng van circa 20 centimeter (terwijl u omlaag rolt, duwt u met beide duimen steeds het deeg min of meer dubbel, dit keer op keer totdat de sliert stevig is en lang genoeg), maak hiervan een mooie S; leg de gevormde broodjes op bakpapier op de bakplaten, ruim uit elkaar; dek losjes af met droge theedoek of stuk plastic, laat ze narijzen tot ze zacht aanvoelen (duurde bij mij 90 minuten)

- verwarm de oven voor op HOOGUIT 200˚; bestrijk de broodjes voorzichtig met een klein beetje losgeklopt ei

- bak de broodjes in de oven gedurende 12-15 minuten, tot ze goudbruin zijn

- het teveel aan broodjes kan in de diepvries, doe dit zo gauw ze enigszins zijn afgekoeld