kokosmacronen

(koekjes van de overgebleven eiwitten)

 

deeg voor macronen

eidooier in brooddeeg en geen eiwitten

In luxe brooddeeg gaat vaak een ei. Nog vaker alleen de dooier van het ei, niet het wit.
Waarom?
Die eidooier geeft kleur en smaak en natuurlijke lecithine (zodat vet en vocht 'natuurlijk' mengen.)
Eiwit heeft een uitdrogend effect op het gebakken brood en dat willen we natuurlijk niet.
Dus gebruiken we in brooddeeg alleen de eidooier en dus zitten we vaak met die doorzichtige eiwitten te kijken.

 

overgebleven eiwitten

Vroeger wisten ze wel raad met deze eiwitten.
In 'Wij bakken zelf' - uitgegeven in 1932- van mevrouw R. Lotgering-Hillebrand staan schuimpjes, paddestoeltjes, moccanootjes, polonaise en macarons, allemaal van eiwit gemaakt.
Macarons zijn er weer in de soorten: macarons, cocosmacarons, chocolademacarons en abrikozenmacarons. Wij maken kokosmacaronen.

 

macaron

Macaron, Frans woord, maar wat betekent dat eigenlijk?
Een macaron is een amandelkoekje, een koekje van eiwitten, suiker, gemalen amandelmeel.
Macarons, staat in het oude kookboek. Macronen, zeggen we tegenwoordig in de bakkerij.
We gebruiken kokos in plaats van amandelen.
Het woord kokosmacronen klopt dus eigenlijk helemaal niet.
Dat zouden dan amandelkoekjes met kokos zijn, en niet: koekjes met kokos in de plaats van amandelen.
Kokoskoekjes zou een juiste benaming zijn.
Dit even terzijde over de kokosmacronen.

 

bakken

In oude kookboeken staan nooit temperaturen. Er wordt gesproken van 'matig warme oven.' De macarons gaan in 'zeer matig warme oven.' Het is een toestand die het midden houdt tussen drogen en bakken.
Verder staat er: 'verwarm de gasoven met open ovendeur, anders is de oven te vochtig en wordt het koekje van binnen niet hard, maar taai.'
Het moet tijdens het voorverwarmen dus zo droog mogelijk zijn, daar in die oven.
Tijdens het bakken - MET DICHTE OVEN VANZELF - stond mijn gasoven op 160°. Het leek me te laag, ik zag nog geen enkele verkleuring en dus zette ik de oven hoger. Toen ging het onmiddellijk te hard, dus: 150° tot 160° - afhankelijk van de oven -  gedurende ongeveer 20 minuten.gebakken koekjes

 

 

ingrediënten (voor 1 bakplaat koekjes, 15-25 stuks)

           eventueel ouwels

 

 

werkwijze

- klop de eiwitten stijf met de mixer; meng daar voorzichtig de suiker, kokos en citroenrasp doorheen
- bekleed het bakblik met bakpapier, bestrooi het heel losjes met een zweem bloem of gebruik ouwels
- dompel twee lepels in koud water, pak steeds plukjes deeg, deponeer deze op ouwel of bakblik;
   druk ze een beetje aan met de achterkant van de lepel
- bak de koekjes in voorverwarmde oven van 160° gaar in ongeveer 20 minutenschaaltje met koekjes
- laat ze een klein beetje afkoelen, haal dan de koekjes los van het bakpapier
   (of pak ze met ouwel en al van de bakplaat, breek het overtollige aan ouwel af)