Prosenik, Bulgaars maïsbroodomslag timelife

 

tweedehands


Ergens gaat iemand dood en in de maanden daarna halen de kinderen het huis leeg.
In de boekenkast staat de hele Time Life serie 'Praktisch koken, gemaakt in de beginjaren van 1980.
Wat moeten we daar nu mee, denken de kinderen.
Zo komt de hele serie bij Het Goed terecht.
1,50 per boek.
Alleen al voor de eerste binnenpagina zou ik de boeken kopen.
Deegrollers in 'Koek en gebak.'
Uitstekers met ribbels en met handvat in 'Allerhande koekjes.'
Meelscheppen voorin 'Broodvariëteiten.'
Ik heb ook 'Conserveren' gekocht voor mijn schoonzusje.
En 'Zoete lekkernijen,' en 'Meelspijzen en peulvruchten.'

Het mooie aan de Time Life serie van begin jaren tachtig (vorige eeuw), is de eenvoud.
Een ieder kookte toen nog elke dag. Een ieder kookte toen nog met wat er was.
Niks geen hippe muffinvormpjes. Niks geen glutenpoeder. Niks geen bakpapier.
Niks geen siliconenbroodbakblikken.

de smaak van maïs


Ik wil mijn bezoek van vanmiddag graag maïs in brood laten proeven.
Time Life heeft genoeg keuze: Spider Corncake uit New England, Prosenik uit Bulgarije,
Kerkelek uit Vratza, Bulgarije, Pizza di polenta, Lombarijse maïsbroodjes,
Srpska proja, Servisch maïsbrood.
'Dit brood wordt altijd warm als voorgerecht gegeten bij zachte kaas- of zuurkoolgerechten.'
De Bulgaarse Prosenik 'wordt meestal gegeten met yoghurt, zachte witte kaas of gebakken witte bonen.'broden liggen te rijzen

Zo ben ik waar ik wezen wil: een mens kookt met wat hij/zij in de tuin heeft of op het land.
Time Life uit 1980 tekent dit soort recepten op. Ik houd van deze boeken.

Bulgaars maïsbrood dus. In het recept wordt geen rijsmiddel gebruikt.
Ik doe dit wel. Ik voeg 1% gist toe en laat het deeg een nacht staan.
Aangezien maïs geen gluten bevat, wordt dit brood platter dan een brood van 100% tarwemeel.
Eet dit brood bij bonensoep of bij een bonengerecht.
Maïs en bonen zijn een klassieke combinatie.

granen EN bonen


In landstreken, waar het dieet voornamelijk bestond uit maïs, kwam veel pellagra voor.
Dit heeft te maken met een gebrek aan niacine, een B-vitamine die essentieel is voor vrijwel iedere
biochemische stap in het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten ten behoeve van de energievoorziening.
Dit niacine tekort is weer op te heffen door de maïs in kalkwater te koken, dit is traditie in veel streken in Mexico.
Andere manier: peulvruchten bij de maïs eten. De eiwitten uit de peulvruchten vullen die uit de maïs aan.
Deze combinatie is ook heel traditioneel.maisbrood op stenen vloer
Alsof de mensheid dit intuitief al wist.
Niet alleen in Mexico, ook in Bulgarije.

 

ingrediënten (2 ronde broden)

 

werkwijze

(vorige avond)

- meng alle ingrediënten in een kom; laat dit mengsel een half uur rusten; kneed dan een soepel deeg;doorsnee maisbrood
doe dit deeg terug in de kom en laat het staan ergens in huis

(volgende ochtend)

- vorm 2 ronde broden van het deeg; leg deze tussen/op bestrooide doeken; laat 30-60 minuten narijzen

- leg de tegels op het ovenrooster en verwarm de oven gedurende 30 minuten voor bij 200°

- 'trek' aan het doek, leg het deegstuk in de kom van uw hand en leg het op de tegels; doe hetzelfde met de tweede

- laat het maïsbrood gedurende minstens 30 minuten in de oven; zet de oven na ongeveer 10 minuten eventueel iets lager
(als de korst al bruin aan het worden is)

 

nb Dit brood is ietsje platter geworden dan de bedoeling was. Het had gewoon een kortere narijs moeten hebben.

nb 2 Witte bonenschotel zelf maken? Klik hier; vervang de sneetjes bruin brood door eigengebakken prosenik. De vegetariër late het ontbijtspek achterwege.