vijgen-walnotenkoek

 

Mijn schoonzoon kreeg voor sinterklaas 2007 een abonnement op Elle Wonen. (ssst, van mij.) Hij is meubelspuiter van beroep, dus hij was best blij met Elle Wonen. Elle Eten zit er zes keer per jaar bijgevoegd en dat hoefde hij niet, dat kreeg ik dan weer van hem. Ik kreeg trouwens ook nog een dekbedhoes van schitterende kwaliteit als welkoms cadeau, dus heb ik nu al met al meer gekregen dan gegeven?

In het augustus/september nummer staat een recept, geheten ‘slome vijgenkoekjes,’ uit het Slow Food dessert boek dat bij Mets en Schilt is uitgegeven. Het leek me wel iets: vijgen koken, met meel vermengen, walnoten toevoegen, koekjes van bakken. Geen suiker, geen boter, dat moet toch een gezonde koek worden. Bovendien een prachtig voorbeeld van wat de ‘localo’ maakt die zowel vijgen als walnoten in overvloed heeft.

Zo kookte ik de vijgen – zes stuks – in hun dubbele gewicht aan water, voegde daar bloem aan toe en merkte al gelijk: hier klopt iets niet, veel teveel vocht. Maar enfin, ik kon dat water er niet meer uithalen. Wat nu? Ik zat met een soort gekookte vijgen blubber. Nou, dacht ik, dan maak ik hier maar een plaatkoek van. Dus nog iets meer bloem toegevoegd zodat ik een soort dik pannenkoekenbeslag had; de gekraakte walnoten toegevoegd; dit geheel een nacht laten staan om te rijpen. (door het een nacht te laten rijpen ontstaat toch enige werking in het deeg, dit leek me nodig omdat er geen gist of bakpoeder gebruikt wordt). De volgende dag heb ik het deeg op een – met bakpapier beklede – bakplaat gedrapeerd en vervolgens op lage temperatuur - 160˚ - gedurende een uur gaar gebakken.

Best te eten, als vervanger van brood. De gekookte vijgen trekken door de hele koek, geven het een geurige smaak en een roodachtige kleur.

Het originele recept luidt ongetwijfeld: kook de vijgen in water in de verhouding: 1 liter water op 1 kilo vijgen. Wie dan bloem toevoegt en walnoten kan vast een mooi rolletje maken waar je weer plakjes van kunt snijden die elk dan een echt vijgenkoekje gaan worden.

Dat bewaar ik voor een andere keer, nu dan de mislukte vijgen-walnoten plaatkoek

vijgen met - dus - teveel water

 

ingrediënten

  • 600 gram vijgen
  • 1200 ml water
  • 600 gram bloem (of meer of minder)
  • 6 gram zout
  • 500 gram walnoten (of meer)blubberdeeg

 

 

 

werkwijze

- kook de vijgen een half uur in het water

- laat afkoelen, voeg dan zout en bloem toe, roer tot een dik pannekoekenbeslag

- roer de walnoten door het beslag

- laat dit beslag een nacht staan om te rijpenheerlijke vijgenkoeken

- bekleed een bakplaat met bakpapier, doe hier het beslag op

- bak de koek in voorverwarmde oven van 160˚ gedurende minstens een uur

- laat de koek vijf minuten afkoelen, keer deze om op een plank, pel het bakpapier los

- snijd repen van de koek als deze nog warm is, leg de repen op een rek om te laten drogen