MOOTJES VRUCHTENBROOD(JES)
picknick time
Pasen is voorbij (bijna).
Het mooie weer is nog niet voorbij.
Zomaar een eindje rondfietsen is een prettig genoegen.
En voor halverwege hebben we:
mootjes rozijnen/abrikozen brood(jes.)
lange rijstijd
Geef het deeg een lange rijstijd.
Dit kan in de vorm van een vloeibaar voordeeg.
Dit voordeeg staat dan een nacht (of dag) te rijzen.
Wat ook kan: direct het deeg maken en dit een nacht (of dag) laten rijzen.
Er zijn vele wegen naar goed brood.
vloeibaar voordeeg
Vloeibaar voordeeg wil zeggen:
neem alle vocht, de helft van de bloem (het meel) en de helft van de gist.
Klop dit tot een nat beslag en laat dit - ergens in huis - staan in de kom.
Dek de kom toe met een stukje plastic of met een doek.
Na een nacht (of na minstens 8 uren) kneed u van dit voordeeg plus de rest van de ingrediënten een soepel deeg.
Dit krijgt een nieuwe voorrijs; na het vormen volgt de narijs.
Drie etappes dus van deeg tot oven.
directe methode
Bij de directe methode maken we het hele deeg af.
Dit deeg staat een nacht (of minstens 8 uur) te rijzen.
Dan krijgt het deeg een vorm. Een narijs.
In twee etappes dus van deeg naar oven.
(Wie een mooi rond vloerbrood zou willen maken van dit 'directe'deeg:
geef na de lange voorrijs een doorslag (deeg terugstompen) en daarna een tweede korte voorrijs.)
Bij deze mootjes is dit niet nodig: dit deeg rijst als dikke plak op de plaat.
De mootjes hebben steun van elkaar.
mootjes vruchtenbrood(jes): deegplak op de plaat
Het is een gemakkelijke manier om veel broodjes te maken:
rol het deeg na de voorrijs uit tot een plak ter grootte van de bakplaat.
Snijd de mootjes met een deegkrabber voor.
Laat de plaat met deegstukjes narijzen; bak ze.
De mootjes zijn tegen elkaar aan gerezen, maar ze zijn zo weer los te 'breken.'
Resultaat: de hele buurt kan mee op fietstocht.
ingrediënten (voor 30 mootjes, bakplaat bij mij 50 x 40 cm)
- 500 gram bloem (of bruin meel)
- 10 gram gist
- 7,5 gram zout
- 300 ml lauwe melk of water (of meer; het moet een soepel deeg worden)
- 75 gram boter (meer mag ook, dan worden de broodjes minder luchtig)
- 2 eidooiers (eiwit mag ook, maar werkt enigszins uitdrogend)
- 2 eetlepels honing of suiker
vulling
- 250-400 gram zuidvruchten (krenten, rozijnen, stukjes abrikoos)
(eventueel geweekt en geweld) - eventueel raspel van sinaasappel of citroen (vinden kinderen vaak niet lekker)
werkwijze (directe methode)
- vorige avond of minstens 8 uur voordat het deeg op de plaat gaat:
doe alles in de kom behalve de vulling; leg de gist in het midden; los deze op met een beetje lauwe melk (of lauw water); voeg langzaam meer vocht toe en meng intussen; zorg dat alle meel bevochtigd is; geef eventueel een mengrust - kieper het mengsel op het aanrecht; kneed een soepel deeg; voeg eventueel meer vocht toe; kneed tot het meel zich tot glutendraadjes heeft gevormd; het zal plakkerig aanvoelen door de boter en door het vochtige deeg; meng de geweekte gewelde zuidvruchten door het deeg (wie niet geweekte gebruikt: voeg nog iets vocht toe aan de 'droge' zuidvruchten); doe het deeg terug in de kom, leg een doek of stuk plastic op de kom en laat het deeg een nacht of minstens 8 uur rijzen bij kamertemperatuur
- maak een plak van het deeg, rol dit uit tot het ongeveer op de - ingesmeerde - bakplaat past; maak vierkanten met een deegkrabber en garneer elk vierkantje eventueel met een amandel, een nootje of een halve abrikoos; geef het deeg 60-90 minuten narijs (zoek een warmere plek op in huis; is die er niet, geef dan het deeg genoeg tijd om na te rijzen); besproei de bovenkant enkele keren met water
- bak de vruchtenmootjes in voorverwarmde oven van 220° (hetelucht oven 10% lager in temperatuur); zet de oven na 10 minuten terug naar 200°; afhankelijk van de dikte zijn de mootjes klaar in 25-45 minuten
- probeer de plak van de bakplaat op een rooster te krijgen, zodat de onderkant ook uit kan dampen; wacht een half uur voordat u de mootjes losmaakt van elkaar; snijd eventueel bij met een mes
zie ook: krentenvierkanten, buns, veel rozijnenbrood
summary
Nice way to take pieces of fruitbread with you for a picknick or a walk: form a tablet of all the dough, as huge as your baking tray is. Divide the tablet in squares. Decorate every square with a nut or half an apricot. The squares rise against each other, giving eachother support to go 'up.'
The pieces of fruitbread are in this recipe make with a moist dough (as moist as possible), 2 % of fresh yeast added; the whole dough giving a long fermentation (a whole night, or at least 8 hours); this gives tasty elastic bread. You have so much pieces, that you can invite the whole neighbourhood for a walk.