MOOTJES VRUCHTENBROOD(JES)

 

picknick timeei ei ei ei ei

Pasen is voorbij (bijna).
Het mooie weer is nog niet voorbij.
Zomaar een eindje rondfietsen is een prettig genoegen.
En voor halverwege hebben we:
mootjes rozijnen/abrikozen brood(jes.)

 

lange rijstijd

Geef het deeg een lange rijstijd.
Dit kan in de vorm van een vloeibaar voordeeg.
Dit voordeeg staat dan een nacht (of dag) te rijzen.
Wat ook kan: direct het deeg maken en dit een nacht (of dag) laten rijzen.
Er zijn vele wegen naar goed brood.

 

vloeibaar voordeeg

Vloeibaar voordeeg wil zeggen:
neem alle vocht, de helft van de bloem (het meel) en de helft van de gist.
Klop dit tot een nat beslag en laat dit - ergens in huis - staan in de kom.
Dek de kom toe met een stukje plastic of met een doek.
Na een nacht (of na minstens 8 uren) kneed u van dit voordeeg plus de rest van de ingrediënten een soepel deeg.deeg is gerezen
Dit krijgt een nieuwe voorrijs; na het vormen volgt de narijs.
Drie etappes dus van deeg tot oven. 

 

directe methode

Bij de directe methode maken we het hele deeg af.
Dit deeg staat een nacht (of minstens 8 uur) te rijzen.
Dan krijgt het deeg een vorm. Een narijs.
In twee etappes dus van deeg naar oven.
(Wie een mooi rond vloerbrood zou willen maken van dit 'directe'deeg:
geef na de lange voorrijs een doorslag (deeg terugstompen) en daarna een tweede korte voorrijs.)
Bij deze mootjes is dit niet nodig: dit deeg rijst als dikke plak op de plaat.
De mootjes hebben steun van elkaar.

 

mootjes vruchtenbrood(jes): deegplak op de plaat

Het is een gemakkelijke manier om veel broodjes te maken:
rol het deeg na de voorrijs uit tot een plak ter grootte van de bakplaat.
Snijd de mootjes met een deegkrabber voor.
Laat de plaat met deegstukjes narijzen; bak ze.
De mootjes zijn tegen elkaar aan gerezen, maar ze zijn zo weer los te 'breken.'daar liggen ze dan
Resultaat: de hele buurt kan mee op fietstocht.

 

ingrediënten (voor 30 mootjes, bakplaat  bij mij 50 x 40 cm)

vulling

 

werkwijze (directe methode)

 

zie ook: krentenvierkanten, buns, veel rozijnenbrood

summary

Nice way to take pieces of fruitbread with you for a picknick or a walk: form a tablet of all the dough, as huge as your baking tray is. Divide the tablet in squares. Decorate every square with a nut or half an apricot. The squares rise against each other, giving eachother support to go 'up.'
The pieces of fruitbread are in this recipe make with a moist dough (as moist as possible), 2 % of fresh yeast added; the whole dough giving a long fermentation (a whole night, or at least 8 hours); this gives tasty elastic bread. You have so much pieces, that you can invite the whole neighbourhood for a walk.