7 granen brood uit de broodbakmachine

 

Nachtbroodbrood met gaten

Onderstaande tekst en foto's hadden we klaar voor het boek Nachtbrood.
Maar eigenlijk paste het niet zo goed tussen al deze vloerbroden, al deze oerbroden.
Dus daarom besloten we om het hier op wiebaktmee te plaatsen.
De foto's zijn van Ton Bloetes.

 

Broodbakmachine

Een broodbakmachine is een mooi apparaat. Je bepaalt zelf wat in je brood gaat. Het is een kneedmachientje, een rijskastje en een oven ineen.
Wie er één heeft en er naar tevredenheid mee werkt; sla deze bladzij maar over. Wie nog niet tevreden is: leer de machine naar eigen hand te zetten.
Wie nog een machientje wil gaan kopen: een kijkglas in de deksel is handig. En de mogelijkheid om een programma te hebben, waarbij uzelf voor elk onderdeel de tijd kunt instellen. Bij mijn ‘Princes’ heet dit programma  ‘home made’.
Hoe meer u snapt van broodbakken, hoe beter het brood uit de broodbakmachine komt.
Mijn eerste baksels waren weliswaar eetbaar,  maar absoluut ontoonbaar. Er zat altijd een grote krater bovenin. Deze fout komt, volgens de handleiding, door ‘te nat deeg’. Ja, maar dat wil ik nu juist. Toen kwam ik er achter dat ik een programma ‘home made’ had. Aha.
Dus nu laat ik alles even opwarmen, stel de kneedtijd in op 20 minuten; 1e rijs op 45 minuten, 2de rijs op 30 minuten en 3de rijs op 30 minuten; baktijd 60 minuten; warmhoudtijd 0 minuten. Tussen de 3 rijstijden geeft de machine een doorslag aan het deeg van 5 kneedslagen.
En mocht het op het eind toch een te hoog brood worden – hiervoor is een kijkglaasje een must - en is  3de rijs nog niet afgelopen, dan til ik het deksel op (waarmee het programma opnieuw begint) en stel ik gauw alle stappen op 0 behalve de stap bakken. Die blijft op 60 minuten staan. En, daar gaat mijn Princess vorstelijk verder met het bakken.
Wie een paar keer oefent, leert de machine zodanig in te stellen, dat er een goed brood uit komt. vers uit eigen oven

 

 

Om lekker (nacht)brood te maken met minder gist, of met zuurdesem of met diverse zaden/vlokken: gebruik de techniek van autolyse. Meng meel of vlokken/zaden met water; laat dit 1 – 4 uur staan in een kom en voeg dit pas toe als het programma gaat beginnen. Of laat dit proces zich direct afspelen in de broodbakmachine,  door de timer functie te gebruiken. Voeg tussen autolyse en start van het programma gist, zout en eventueel extra water toe.

 

 

ingrediënten (voor 1 groot brood)

 

werkwijze

elastische binnenkant

 

summary

This bread was meant for the book Nachtbrood. But, when editing the book, we thought: it might dissonate.
So we decided to place it here.
What I say is: you can make nice bread in the machine, when doing a phase before: make an autolyse dough of flour/flakes and water.
It can absorb water and, more over, there can start a fermentation in the autolyse dough, which makes the bread at last tastier, more elastic.
So here is the child that wasn't allowed to be part of the book.