oppiepen van oud (stok)brood

 

 

brood voor een week
Wie het brood op de goede manier bakt, kan wel een week doen met dit brood.
Zo gebeurde het in de tijd van mijn moeder. Op zaterdag werd brood gebakken voor de hele week.kromgetrokken van ouderdom
Een ieder was heeeel blij dat het weer zaterdag was.
Niet alleen vanwege het verse brood trouwens, ook vanwege het melkbrood voor de zondag.
Op de foto het stokbrood van vijf dagen oud, kromgetrokken als een oud mensje.

 

 

invriezen
Wie tegenwoordig brood bakt voor een hele week, die hoeft geen oud brood meer te eten.
Ten eerste kan brood prima in de vriezer.
Laat het een uurtje uitdampen, stop het in een plastic zak in de vriezer.
Haal 's avonds uit de vriezer wat je de volgende dag nodig hebt.
Op de bakkersschool zei de leraar: 'Wie goed invriest, hoeft niet te zeggen:
"Het is maaaar uit de vriezer."'
Essentieel is: zo snel mogelijk na het bakken invriezen.
Dus niet eerst een hele dag in de keuken laten staan.

 

 

oppiepen
Tweede hulpmiddel om oud brood vers te maken: oppiepen.stokbrood als nieuw
Verwarm de oven voor op 230° gedurende 10 minuten.
Houd het (stok)brood onder de kraan, laat het water rondom langs de korst gaan.
Stop het in de oven en laat het daar gedurende ongeveer 7 minuten.
Haal het uit de oven.
De binnenkant is weer als vers.
Eet dit brood wel dezelfde dag op.
Het droogt namelijk na het oppiepen sneller uit dan vers brood.
(Dit geldt trouwens ook voor ontdooid brood.)

 

 

wentelteefjes, broodpap of soppen...
En verder waren er vroeger natuurlijk geweldige recepten voor oud brood.
Wentelteefjes in alle vormen en soorten, dobbelsteentjes voor in de soep.
En een oud ziekenkostje: stukjes brood in warme melk, eventueel met wat suiker.
Enne... wie zelf een stukje oud brood op zit te peuzelen begrijpt iets:
dat er vroeger rustig gesopt werd, in de koffie, in de thee.

zachte binnenkant

 

als nieuw
Mijn opgepiepte stokbrood (van vijf dagen oud) smaakte goed bij de komkommer, tomaat,
basilicum, olijfolie. Het bord heb ik mooi schoongeveegd met het laatste sneetje.