paaskrans, Russisch orthodox
Orthodox Pasen
Onze paasdagen zijn voorbij.
De orthodoxe christenen hebben het nog tegoed, 15 en 16 april.
Dus het kan nog net: een paasbrood, afkomstig uit Rusland.
De koelitsj kennen we al; die hebben we vorig jaar gebakken in wiebaktmee.
Het Griekse paasbrood: tsouréki is twee jaar geleden al in het archief beland.
En, o ja, er is ook nog een paashaas met drie oren.
Het idee voor dit paasbrood komt uit Allerhande, van Fleur Duif.
Zij heeft het weer van haar Russische oma.
Het recept viel me op, omdat ze schrijft: 'Echt feestelijk, dankzij de kardemon.'
Ik ben zelf ook helemaal fan van het kruid kardemon.
Het geeft een subtiele geur aan het brooddeeg.
Dus bedankt Allerhande, bedankt Fleur Duif, voor dit mooie idee van een paaskrans.
Zie hier de link naar het Allerhande recept.
Ik heb het recept op een aantal punten aangepast.
gisting zonder suiker, maar met langere tijdsduur
De suiker als gistvoedsel heb ik achterwege gelaten. Wie een gistdeeg de tijd geeft, krijgt voldoende gisting.
De suiker in het deeg zelf heb ik eveneens achterwege gelaten. De amandelspijs is al zoet genoeg.
garnering: gesmolten boter in plaats van poedersuiker
De broodkrans wordt met glazuur gegarneerd.
Dit glazuur heb ik achterwege gelaten.
In plaats hiervan heb ik de krans met gesmolten boter besmeerd, zo gauw hij (zij) uit de oven kwam.
Zo wordt ook wel met de kerststol gedaan: het geeft glans en het voorkomt uitdrogen van het brood.
kardemon
Voor mijn lofzang op kardemon: ga naar vaktermen en scroll omlaag.
Hoe gebruik je kardemon?
Je kunt de kardemonpeulen even in water koken; dit kookwater gebruiken om het brooddeeg mee te kneden.
Je kunt ook de peulen kneuzen, de zwarte zaadjes vervolgens pletten.
Je kunt ook simpelweg - zoals in het Allerhande recept - kardemonpoeder gebruiken.
krans
Hoe maakt je van 12 stukjes deeg een krans?
Men neme een bakplaat met bakpapier, men legge 1 stukje in het midden, 5 daar omheen en 6 weer daar omheen?
Of - zoals Fleur Duif het doet - een springvorm gebruiken: 1 in het midden, 11 daar omheen.
evaluatie
Ai, wat een machtig broodje. En wat wordt de onderkant snel donkerbruin.
Het komt allebei door de grote hoeveelheid amandelspijs. Ik zou de volgende keer de helft gebruiken, dus 150 gram.
Nu overheerst de spijs zozeer, dat je de kardemon nauwelijks ruikt, de sinaasappelrasp maar vaag proeft. De pistachenootjes verdwijnen helemaal in het niet. Dus volgende keer: minder spijs en misschien meer rozijnen en nootjes, bijvoorbeeld 100 gram van allebei.
ingrediënten (voor 1 krans à 12 paasbroodjes)
- 250 gram bruin meel of bloem
- 5 gram verse gist of 2,5 gram droge gist
- 4 gram zout
- 20 kardemonpeulen of kardemonpoeder
- circa 100 ml lauw (kardemon)water
- 40 gram boter
- 1 ei
- raspel van 1 sinaasappel
- 50 gram pistachenootjes, gepeld
- 50 gram rozijnen, geweekt en geweld
- 300 gram amandelspijs, afgeslapt met 1 ei
- boter om te bestrijken
werkwijze
- (zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn)
- kook de kardemonpeulen een minuut in 100 ml water; laat het kruidenwater afkoelen tot het lauw is; zeef de peulen eruit
meng meel, gist, zout dooreen, voeg 1 ei toe en circa 100 ml kardemonwater (of 100 ml water en kardemonpoeder) en kneed een soepel deeg; kneed op het laatst de 40 gram boter door het deeg; laat dit deeg in een kom staan gedurende 2-4 uren- maak intussen een soepel mengsel van amandelspijs en 1 ei; zorg dat alle harde stukjes soepel zijn (was mij niet helemaal gelukt, zoals u op de foto kunt zien)
- vorm het deeg losjes tot een pakje; rol dit uit tot een rechthoekige lap van circa 20x40 cm; bedek de lap met spijs; bestrooi dan met sinaasappelraspel, rozijnen, pistachenootjes: rol de plak op vanaf de brede kant; snijd de rol - met een nat broodmes - in 12 stukken; zet deze rechtop op het bakpapier of op een ingevette bakplaat; er moet enige ruimte tussen de stukjes zijn want ze gaan nog rijzen; de ruimte moet ook weer niet te veel zijn, want ze moeten wel tegen elkaar aan gaan rijzen/bakken
- bedek de deegstukjes met een stuk plastic; laat het baksel minstens 1 uur narijzen
- bak de paaskrans lichtbruin en gaar in voorverwarmde oven van 200° (25-30 minuten); smelt 20 gram boter; haal de krans uit de oven en bestrijk deze met de gesmolten boter
- laat de paaskrans uitdampen op een rek en ... Благословенный Пасхи (als ik mijn online vertaler mag geloven)
summary
Inspiration for Eastern breads: see the Russian koelitsj or the Greek tsouréki 1, tsouréki 2. Or make the tasty funny Eastern bunny.
I got my inspiration from Fleur Duif, who showed in Allerhande the Eastern Bread of her grandmother.
Just in time for the Orthodox Eastern, which will take place next weekend.
The bread is made of luxury dough (flour, butter, egg, kardemon), which is rolled out, covered with MUCH almond paste, grated orange peel, raisins, pistache nuts. Roll the dough; cut the roll in 12 slices; put the slices straigh on baking paper. Right when you take the bread out of the oven, you brush it with melted butter. Благословенный Пасхи