Paasbroden 2015 van 1500 gram bloem

 

 

cadeau'spaastak

Soms wil je iets teruggeven, als je iemand hebt mogen interviewen, zijn tijd gekregen hebt.
Vandaag ging Liesbeth Sluiter Mikhail Katsnelson fotograferen op de Nijmeegse Universiteit en ik was daarbij.
Hier de site van fotograaf Liesbeth.
Hier nog weer eens de link naar de mooie gedichten van Katsnelson.
Enfin. Zo zijn twee tsoureki's en twee krentenbroden nu elders.
Het had eigenlijk natuurlijk koelitsj moeten worden, Russisch paasbrood. Maar Grieks paasbrood en Hollands krentenbrood is een goede mix.
Van allebei zit er nog een brood in mijn broodtrommel, komt wel op de komende dagen.
Cadeau betekent, dat mag wel een beetje luxe. Dus op anderhalve kilo bloem zit 200 gram bio roomboter.

 

 

ritme

Donderdagavond had ik de grondstoffen klaargezet. En de krenten en rozijnen geweekt en uit laten lekken.
Vrijdagmorgen rond 8 uur had ik het deeg gekneed, en eenderde vermengd met krenten/rozijnen.
Vrijdag einde van de middag rond 17 uur heb ik de broden gevormd. Tegen 19 uur konden de tsoureki's gebakken worden; daarna de krentenbroden.mahlep, mastica en kardemon

 

 

vloeibaar voordeeg of lange rijs van het hele deeg?

De koelitsj uit het archief heb ik met vloeibaar voordeeg gemaakt. De tsoureki's uit het archief vast ook, even kijken. Inderdaad, hier tsoureki 1 en hier variant tsoureki 2. (U kunt aan de slag voor Pasen).
De broden van gisteren had ik al als geheel gekneed, zodat ik aan het einde van de middag gelijk kon gaan vormen. (bij vloeibaar voordeeg moet je eerst dan nog weer het deeg maken; weer wachten; dan vormen).
Omdat het deeg dus minstens 8 uur staat, heb ik 2% verse gist = eenderde hiervan aan droge gist is 10 gram droge bio gist gebruikt. Dit is de inhoud van 1 zakje (9 gram) plus nog een klein beetje uit een ander zakje.
Of je nu vloeibaar voordeeg of lange rijs van het hele deeg 'toepast'; beiden geven een heerlijke 'gerijpte' smaak aan het brood, evenals een zachte elastische kruim. Vloeibaar voordeeg is wel kampioen, maar 'lange rijs van hele deeg' is een zeer goede tweede.

 

degen zijn voorgerezenvorm eerst een bol, dan een stokvlecht

invriezen

Wie niet weggeeft, kan de broden prima invriezen tot het echt Pasen is. Laat ze een uur afkoelen, stop ze in een plastic zak in de vriezer.

 

 

paashaasjes of ander paasbrood?

Nog paasfiguren maken met de kinderen? Zie paashaas met drie oren.
Of maak het paasbrood van Niemeijer, met spijs.
Of de orthodoxe paaskrans.

vlecht rondmakenvruchtenbroden inblikkenmet ei bestrijken

 

ingrediënten (voor 3 tsoureki's en 3 krentenbroden voor halve blikjes)

garnering

 

werkwijze

avond van tevoren

 

bakdag

 

doorgesneden tsouriki en vruchtenbrood

summary

Eastern is not that far away. So start baking for excercise (and have nice coffees with these breads).
I wanted to give present to a Russian man, Mikhail Katsnelson, because the time he gave me for an interview.
I also wanted to give a present to Liesbeth Sluiter, photographer; we went to the university yesterday to make the pictures.
So I made a mix of the tsoureki from my book Nightbread and some fruitbreads, every one likes these breads filled with currents and raisins, soaked and dried a day before putting them in the dough. Just started with 1500 grams of wheat flour, 1000 destinated for the tsoureki's and 500 destinated for the fruitbreads.
In Nightbread I use a poolish. This time I gave the whole dough a rest of 8 hours - 2% of fresh yeast, thirth of this amount when using dry yeast - before shaping them. I could bake one and a half hour later; apparently there is gathered a lot of CO2 inside the dough; it grew beautifull in the oven.
I suppose Mikhail and Liesbeth and their relatives had this sundaymorning breakfast with Eastern bread. As I had.
Nice Eastern, С днем Пасхи! of Καλό Πασχά!

 

Het echte Russische paasbrood is onovertroffen. Zie hier met de X van Christus en de B van opgestaan. Ik ga ze proberen te maken voordat het Pasen is in 2015. De foto is van Lena Kovalyova.

paasbroden van Lena en familie