paasbrood 2015 van nacht(lang) gerezen luxe deeg

 

Zo'n mooi versierd paasbroodingepakt

Nee, daarvoor moet je toch wel zo ongeveer in Rusland geboren zijn, om dat te kunnen.En misschien moet je ook wel niet zo'n sobere protestantse zandboerendochter zijn, die al gauw denkt: laat maar zitten, doe mij maar puur. Maar...  ik heb de supermarkt afgeholpen van een dokter Oetker gebaksglazuur, heb het zakje vijf minuten in warm water gelegd, een punt uit het zakje geknipt en de X en de B van glazuur voorzien. Staat toch inderdaad wel gelijk een stuk feestelijker.

 

nachtbrooddeeg

Luxe degen maak ik meestal met poolish. Deze keer heb ik uitgeprobeerd om het hele deeg - compleet met boter en ei en vulling; gistpercentage 2% - een nacht te laten staan. Zaterdag rond 21.00 uur het deeg gekneed. Zondagochtend rond 08.00 uur de broden gevormd. Zondagochtend rond 10.00 uur de broden gebakken. Lekker brood geworden; brioche achtig, geel van de boter en van de eieren.

 

broden ter gelegenheid van pasen, uit het archief van wiebaktmee

meer paasbroden:tsourekia 1 en tsourekia 2, hot cross buns, paasfiguren, boterlammetjes of het paasbrood van 2010. Of de koelitsj of de paaskrans of de paasbroden 2015.

 

ingeknipt

ingrediënten (voor 5 broden in springvorm van 16 cm doorsnee)

deeg

vulling

 

garnering

bakpapier onderinbakpapier hooggebakken

N.B. MAILTJE VAN LEZER: Beste mevrouw Berenschot, In de Russische winkels (in de meeste grote steden)  kunt u prachtige papieren Russische ronde paasbroodbakvormen krijgen. BEDANKT, AGNES.

 

werkwijze

minstens 8 uur of langer voordat je het deeg maakt: zuidvruchten voorbereiden

minstens 6-12 uur voordat je het brood gaat vormen: deeg maken

vormen en bakkenversierd en op paaskleedje

 

summary

Eastern. Eggs enough and fresh butter (well, no, not in this cold weather in Holland these days), luxury flour and the sense of oranges and kardemon. Easternbreads. Made it this time of dough, that I let rise as whole dough for a night. Nightbread Eastern Bread. The only 'non natural' is the glaze, haha, from doctor Oetker. Yet it looks very nice. Nice Eastern, С днем Пасхи! of Καλό Πασχά!