paasbrood 2015 van nacht(lang) gerezen luxe deeg
Zo'n mooi versierd paasbrood
Nee, daarvoor moet je toch wel zo ongeveer in Rusland geboren zijn, om dat te kunnen.En misschien moet je ook wel niet zo'n sobere protestantse zandboerendochter zijn, die al gauw denkt: laat maar zitten, doe mij maar puur. Maar... ik heb de supermarkt afgeholpen van een dokter Oetker gebaksglazuur, heb het zakje vijf minuten in warm water gelegd, een punt uit het zakje geknipt en de X en de B van glazuur voorzien. Staat toch inderdaad wel gelijk een stuk feestelijker.
nachtbrooddeeg
Luxe degen maak ik meestal met poolish. Deze keer heb ik uitgeprobeerd om het hele deeg - compleet met boter en ei en vulling; gistpercentage 2% - een nacht te laten staan. Zaterdag rond 21.00 uur het deeg gekneed. Zondagochtend rond 08.00 uur de broden gevormd. Zondagochtend rond 10.00 uur de broden gebakken. Lekker brood geworden; brioche achtig, geel van de boter en van de eieren.
broden ter gelegenheid van pasen, uit het archief van wiebaktmee
meer paasbroden:tsourekia 1 en tsourekia 2, hot cross buns, paasfiguren, boterlammetjes of het paasbrood van 2010. Of de koelitsj of de paaskrans of de paasbroden 2015.
ingrediënten (voor 5 broden in springvorm van 16 cm doorsnee)
deeg
- 1000 gram bloem of gebuild meel
- 20 gram gist (2%)
- 15 gram zout (1,5%)
- 300 - 400 ml water (afhankelijk van eigrootte)
- 4 eieren
- 200 gram boter (20%)
vulling
- raspel van 1 biocitroen en 1 biosinaasappel
- 500 gram rozijnen/abrikozen (geweekt, geweld) en eventueel amandelen
- een snuf kardemon (teveel overheerst snel) of 20 kardemonpeulen
garnering
- ei
- zakje dokter Oetker glazuur (of maak het zelf)
N.B. MAILTJE VAN LEZER: Beste mevrouw Berenschot, In de Russische winkels (in de meeste grote steden) kunt u prachtige papieren Russische ronde paasbroodbakvormen krijgen. BEDANKT, AGNES.
werkwijze
minstens 8 uur of langer voordat je het deeg maakt: zuidvruchten voorbereiden
- Week de zuidvruchten 30 minuten in lauw water, giet ze af. Snijd de abrikozen in stukjes. Voeg citroen- en sinaasappelraspel toe. Laat het geheel minstens 8 uur tot maximaal 48 uur staan (kamertemperatuur).
minstens 6-12 uur voordat je het brood gaat vormen: deeg maken
- Kardemon: gebruik ofwel een half theelepeltje gemalen kant en klare kardemon OF kook 20 peulen even in water en gebruik dit water in het deeg OF haal de grijze zaadjes uit de peulen en maak deze fijn in de vijzel (lekkerste versie).
- Vermeng bloem, gist, zout, kardemon(water) eieren en een deel van het water; voeg meer water toe tot het een consistentie tussen stevig en soepel heeft; kneedt dit goed dooreen. Als er enige samenhang is (na circa 10 minuten handmatig kneden), voeg dan de plukjes boter toe en kneed deze ook door het deeg.
- Meng de vulling van zuidvruchten door het deeg.
- Doe een doek over de kom en laat het deeg een nacht staan (of 6-12 uur).
vormen en bakken
- Gebruik panettone vormen of improviseer zelf een vorm, bijvoorbeeld als volgt: bekleed de onderkant van de springvorm met een rondje, dat juist iets groter is dan de bodem (anders bakt het brood later hier tussendoor naar buiten). Zet hierop een rand van bakpapier.
- Verdeel het deeg in 5 stukken (of 4, voor wie grotere wil).
- Vorm elk deegstuk tot een bol; leg deze onderin de - met bakpapier beklede - springvorm.
- Leg een doek over de broden, eventueel een stuk plastic en laat het rustig narijzen gedurende 90-120 minuten, afhankelijk van de kamertemperatuur. Het brood moet flink gerezen zijn.
- Bestrijk de bovenkanten met ei. Snijd (of knip) de letters X en B in de bovenkant, knip eventueel de randen in ter versiering.
- Bak de broden in voorverwarmde oven van 230 graden. Zet een vuurvast bakje water onderin de oven. Zet na 10 minuten de oven terug naar circa 200 graden. Als de bovenkanten aardig bruin zijn (bij mij na 30 minuten), haal dan de broden uit de oven, maak ze los uit springvorm en bakpapier en zet ze los op de bakplaat tot de buitenkant ook mooi bruin is (bij mij 10 minuten). Totale baktijd was bij mij 40 minuten. BAK LIEVER in oven met iets te lage temperatuur (en laat het er dan iets langer instaan) dan in oven van te hoge temperatuur. Dan heb je kans dat de buitenkant bruin is en de binnenkant nog niet gaar.
- Wie nog wil glazuren: wees creatief. Hier is een filmpje van Oekraiense vrouwen in Canada, ter inspiratie. Zij maken een soort vlechtpaasbroden, lijkt meer op de tsoureki. Mooie paasdagen, С днем Пасхи! of Καλό Πασχά!
summary
Eastern. Eggs enough and fresh butter (well, no, not in this cold weather in Holland these days), luxury flour and the sense of oranges and kardemon. Easternbreads. Made it this time of dough, that I let rise as whole dough for a night. Nightbread Eastern Bread. The only 'non natural' is the glaze, haha, from doctor Oetker. Yet it looks very nice. Nice Eastern, С днем Пасхи! of Καλό Πασχά!