Paasbrood van Niemeijer/van Dalen

 

paasbrood van de bakkerpaastak

Hele kerststolwedstrijden, oliebollenwedstrijden, worstebroodjes wedstrijden zijn er onder de bakkers. Super leuk. Bas en Joep Gommans hebben meerdere jaren prijzen in de wacht gesleept voor hun kerststollen. Logisch dat vakbroeders hartstikke goed in het nieuwe boek Nachtbrood kijken, hoe de andere bakker dat nu doet. Bijvoorbeeld: hoe krijgt bakkerij Gebroeders Niemeijer zulke lekkere kerst- of paasbroden? De spijs maken ze zelf. Kan nog net voor de Pasen, hoewel: eigenlijk moet de spijs 2 weken staan. De vruchtenpotpourrie staat een paar dagen te wellen en te trekken. Het voordeeg staat weer een paar dagen en zo worden dat wel superlekkere broden. Daar kunnen wij - uitgevers, schrijver en fotograaf - van meepraten. Overigens, Tim en Issa waren de eersten die op de foto moesten, want Tim ging een jaar op reis. Even zoeken of ik zijn blog vind, yes, gevonden: Tim van Dalen en ook nog hier met foto's.
In mijn oude Kuch bakkerij maakten we de spijs ook altijd zelf. Het malen van de biologische amandelen lieten we ergens anders doen; we hadden geen amandelwrijfmachine. Op de bakkersschool heb ik voor het eerst zo'n machine gezien. Het komt heel secuur; als je de walsen op het laatst iets te smal afstelt, dan krijg je olie en geen mooie gemalen amandelen. In de bakkerij ging er ei bij, citroenrasp en citroensap en honing. Mmmmh, wat lekker. Dat stond dan allemaal fijn te trekken in van die emmers-met-deksel.

 

paasbrood voor de thuisbakker

Een thuisbakker is geen professionele bakker. Een thuisbakker gaat niet voor een paar paasbroden veertien dagen van tevoren beginnen (wacht maar, tot we thuisbakwedstrijden gaan organiseren; dan wordt het een ander verhaal...). Evengoed, wie het wel wil doen, zie bladzijde 92 en 93 van Nachtbrood. Voor de andere thuisbakkers heb ik een eenvoudige versie gemaakt. Een soort kruising tussen Niemeijer/van Dalen en Nachtbrood luxe, op bladzijde 130.
We beginnen met een poolish. Als vulling heb ik rozijnen en abrikozen gekozen. En de spijs heb ik gekocht in de natuurvoedingswinkel. Althans, daar heb ik marsepein gekocht en deze thuis (iets te veel) afgeslapt met ei en citroensap.

 

poolishdeeg is klaarvulling

vulling: vruchten en amandelen

Krenten, rozijnen en vijgen, geweekt in rum. Dat is de vulling van de Niemeijer paasstol.
Ik heb rozijnen en abrikozen gebruikt. Een dag van tevoren deze even geweekt in water (half uur), toen afgegoten en laten wellen. Wie een nette paasstol wil, die snijdt de abrikozen in stukjes. Ik koos ervoor om ze heel te laten.
De Niemeijer stol heeft amandelen (geroosterd) door het brooddeeg.
Ik heb de amandelen gebruikt om het brood te versieren. Ongeroosterd dus, anders zouden ze verbranden.


spijs

baktemperatuur van gevuld deeg

Degen waar veel vulling in zit - zoals hier: 100% van het meelgewicht - moeten gebakken worden bij lagere temperatuur en gedurende langere tijd, dan ongevuld brood. Het brood moet namelijk tot in de kern gaar worden. Wie dit gevulde brood zou bakken bij gewone broodtemperatuur, die krijgt een donkere buitenkant en een ongare binnenkant. De buitenkant kleurt nog extra snel, omdat er boter in het deeg zit.
Elke oven is verschillend. Ik heb de paasbroodjes gebakken bij 200° en na 30 minuten (begon te kleuren) de oven terug gedraaid naar 180°.

 

ingrediënten (voor 1 grote stol met spijs en en 1 klein paasbroodje zonder spijs)

spijspilgevormde brodenversier ze

 

vulling

 

 

garnering

 

werkwijze

vorige dag

bakdag

 

 

sudoorgesnedenmmary

Eastern is coming.
In my book Nachtbrood there's a beautifull Eastern bread of bakery Gebroeders Niemeijer in Amsterdam.
Their baker Tim van Dalen is now travelling on another continent, here he is.
The eastern bread in Nachtbrood should start with making the almond paste two weeks before, so we're already too late.
Well, the real professional bakers have made it and have standing it somewhere in the bakery to rest.
For us, home bakers, I've changed the recipe a bit. You start the evening before, soaking the fruitfilling and making the poolish.
My bread is in the fridge, waiting for Eastern. If you also want to put the bread in the fridge: let it cool for an hour and than put it in a plastic bag in the fridge. So, as soon as about cooled.
Wish all the home bakers a very nice peacefull and tastefull Eastern.