panettone 3

 

Soms wordt een mens beloond voor zomaar leven, zomaar zonder agenda, zomaar voordeeg van brood te kunnen laten staan.

Ik word vandaag beloond met de zonnigste dag van de week, prachtige dag om de panettone te gaan maken, die ik eigenlijk twee dagen geleden al wilde maken, alleen toen kwam ineens mijn familie pannenkoeken eten; gisteren kon helemaal niet, toen ging de dag op aan werken en vergaderen.

Vandaag is roostervrij en … de zon schijnt warm naar binnen, mooi kasje hier om het panettone deeg te laten rijzen, om alle vulling op temperatuur te laten komen, nog wat walnoten te kraken, een paar dadels in stukjes te snijden, sinaasappelschilletjes in suikerwater te koken en deze gezamenlijke potpourri halverwege de dag door het deeg te werken.

De sinaasappel is een Tarocco, best een koning(in) onder de sinaasappels.

Achteraf speet het me dat ik de stukjes niet in honing of moutstroop ingekookt had, dit in het kader van mijn streven naar een echte zuivere panettone.

Zo blijft er dus nog wat te verbeteren.

Het deeg staat nu in de vorm te rijzen. Het voelt nog wat koud en stevig aan, dit ondanks het zonnetje. Ik besluit om wat warmte toe te dienen, zet de panettone in de buurt van de verwarming, maak een kruis bovenin het deeg, drapeer een doek om de vorm. Zo, rijs maar lekker verder.

knallende sinaasappelrasp

ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • deeg met lekker veel fleurige vulling circa 120 ml lauw water
  • 5 gram zout
  • 6 gram verse gist of 2 gram droge gist
  • 1 ei
  • 50 gram boter
  • 200 gram rozijnen en krenten
  • (naar wens walnoten, dadels)
  • 2 eetlepels snippers van bio sinaasappel
  • 50 ml suiker of honing of moutstroop
  • theelepel gemalen vanille
  • beetje boter om te bestrijken

 

werkwijze

vorm geimproviseerd door bakpapier in bloempotschaal - 2 etmalen van tevoren: week de rozijnen en krenten een half uur in lauw water, giet ze af, laat de zuidvruchten in een kom staan, ergens in huis

- 2 etmalen van tevoren: maak een papje van 100 gram water en een deel van de bloem, laat dit (autolyse)voordeeg ergens in huis staan (in mijn geval stond het dus 4 etmalen, ik had op mijn koude balkon gezet)

- avond van tevoren: zet alle ingrediënten klaar, zodat ze op kamertemperatuur zijn (geeft niet dat de verwarming uit is in de nacht)

- kneed een soepel deeg van voordeeg, ei, boter, gist, zout, rest van de bloem en lauw water, zoveel als nodig is

- laat dit deeg enkele uren in de kom rusten oftewel loskomen

- vul de gewelde rozijnen en krenten eventueel aan met stukjes walnoot, dadel

- schil een stukje bio sinaasappel, snijd deze schil in smalle snippers, kook deze in 100 ml water en 50 ml suiker of ander zoetmiddel gedurende 5 minuten of tot alle stroop opgenomen is, schep de snippers uit de pan met een schuimspaan, voeg ze toe aan de potpourri

- werk de potpourri door het deeg, doe het deeg terug in de kom, laat één tot enkele uren rijzen

- maak een panettone vorm; bijvoorbeeld zoals de mijne vandaag: aardewerken bloempot schotel eerst bekleden met bakpapier inclusief opstaand randje; strook bakpapier hier omheen rechtop zetten, smalle strook daar weer omheen te draperen en deze met nietje vast te maken

- maak losjes een bol van het deeg, leg deze in de panettone vorm

- laat het deeg enkele uren rijzen, knip tussendoor het bakpapier af net iets boven het deeg; snijd een kruis in het deeg

- als het deeg mooi zacht aanvoelt kan de panettone in voorverwarmde oven van 180˚ gebakken worden gedurende 40-50 minuten

- bestrijk het brood met gesmolten boter als het uit de oven komt

 ANDERE VERSIES: ZIE PANETTONE 1  EN PANETTONE 2

panettone met goudkleurige gedroogde sinaasappelsnippers nawoord

De oven was aan de felle kant, na een kwartiertje begon de bovenkant al te kleuren; ik heb toen snel de oven een slag lager gezet. Beter NET IETS LAGER dan 180˚beginnen dus.

kerstbrood op kerstkleed Verder begon het brood tussen onderste en rechtopstaande bakpapier naar buiten te komen en bakte het brood dus iets scheef. Dus: ZORG DAT HET BAKPAPIER van de onderste cirkel ruim binnen het rechtopstaande bakpapier valt, zodat er geen deeg naar buiten kan kieren.

Bij de Estafette winkel zag ik vandaag prachtige sinaasappelsnippers liggen, bio, van de Nieuwe Band. Gezoet in maïs moutstroop. Dus wie ze niet zelf wil maken: op naar de natuurvoedingswinkel.

Het deeg was ook iets steviger dan panettone nummer 2. Dat deeg was wel echt glibberig, maar dat wordt wel het lekkerste brood. Dus: MAAK HET DEEG ZO NAT MOGELIJK.

Wie een beetje gek wordt van al die rusttijden: keep quiet. Met  autolyse voordeeg kan helemaal niks gebeuren. Met gistdeeg waar maar 2% gist in zit, kan ook niks gebeuren. Er gebeurt wel iets trouwens: de smaak neemt toe. En: de bereiding van de panettone kan worden ingepast in het dagritme van de maker.