pannenkoekentaart met wortel, taugé en tahin
Het is meer iets voor een bouwvakker of een postbode dan voor een kantoormens.
Het is eerder een taart voor na het werken in de tuin, dan een taart als onderdeel voor het kerstdiner.
Het is meer een boerse taart dan een taart die de talrijke koks van het Beylerbeyi-paleis hun baas, sultan Abdül Aziz zouden serveren.
Het is een voedzame, mooie en supergezonde taart, die ik gehaald heb uit het boekje 'Vegetarische heerlijkheden,' van Elaine Bastable.
Uitgeverij van het boek is Octopus Books Ltd/Hennerwood Publications Ltd.
In 1987 is het vertaald door Uitgeverij M & P, te Weert.
De combinatie van graan (tarwemeel) met bonen (mung boontjes voor taugé) maakt het tot een ideale eiwittenleverancier voor vegetariërs.
Wie zelf taugé wil laten kiemen, zie deze site van Eader.
Het is een oerhollandse variant op alle pita's en pizza's en flapjes die de Middellandse Zee landen kennen.
Mijn bezoek en ik merkten, dat eenzesde punt toch wel een hele hap was.
De volgende keer maakt ik een taart van vier lagen pannenkoek-en-vulling.
Deze taart is van acht pannenkoeken en dus zeven lagen vulling gemaakt.
We hebben een ommetje gemaakt om 'het een beetje te laten zakken.'
Zo konden we daarna vrolijk verder aan de koffie-met-bonbons.
ingrediënten
pannenkoeken, 8-10 stuks
- 50 gram boekweitmeel
- 150 gram tarwebloem
- snuf zout
- 2 eieren
- circa 400 ml melk
- olijfolie
vulling
- 400 gram geraspte wortel
- 100 gram taugé
- 50 gram cashewnoten
- 1 eetlepel citroensap
- 4 eetlepels tahin (wit of bruin)
- versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- olijfolie
werkwijze
- maak een dun beslag van de beide meelsoorten, snuf zout, twee eieren en de melk; bak de pannenkoeken in olijfolie; bewaar ze op een bord
- rooster de noten licht in de oven of in een koekenpan; houd ze apart
- doe wat olie in de pan; bak de geraspte wortelen eerst; voeg na een paar minuten de taugé toe; dan de cashewnoten, het zout, de peper, het citroensap, de tahin, de peterselie (wie goed kijkt op de foto; de peterselie heb ik helaas vergeten): laat alles even goed dooreen warmen en dooreen mengen
- vet een vuurvaste schaal in met olijfolie; leg een pannenkoek op de bodem, schep wat vulling op, tweede pannenkoek enz; maak op deze manier 1 hoge taart of 2 minder hoge taarten (zie hierboven); bestrijk de bovenste pannekoek(en) met wat extra olie
- snijd de taart alvast in de gewenste punten (zie middelste foto)
- bak de taart in voorverwarmde oven van 200° gedurende circa 20 minuten (dek eventueel af met folie als de bovenste pannenkoek te bruin wordt
OF (wie de taart pas de volgende dag wil serveren)
- laat de ongebakken taart afkoelen; bewaar deze in de koelkast gedurende maximaal twee dagen; bak hem dan iets langer in de oven; dit omdat de taart natuurlijk in-koud is geworden
nb
Er zijn vast vele varianten mogelijk; de tahin vervangen door kwark; de wortelen vervangen door andere groente.
Laat de taugé in de taart; dit is nu net de mooie combinatie met de granen van de pannenkoeken.
nb 2
De vulling kan ook in een opgerolde pannenkoek; leg de rolletjes in de ovenschaal, bestrijk ze met olie en zet ze zo in de oven