Pepernotenbrood, panettone en kerststol

 

intocht

Nijmegen is vergeven van bakfietsen, fietsen met kinderzitjes, kinderfietsjes. Sinterklaas komt aan. Met Pieten. De kinderpietjes die ik in de bakfietsen, zitjes en op fietsjes gezien heb, hoeven niet af te schminken vanavond. En hun snuitjes zagen er niet minder verwachtingsvol uit, moet ik zeggen. (Ai, het begint te regenen. Balen voor de kindertjes op de Waalkade). Hoe dan ook, de decembermaand staat voor de deur en met het proefbakken kan een mens niet vroeg genoeg beginnen. Vandaag ga ik drie broden uitproberen: een pepernotenbroodje, een kerststolletje en een panettone.

 

pepernotenbrood

Blijft een pepernoot heel als ik die in een broodje meebak? Verbrand een verdwaalde pepernoot die uit het brooddeeg steekt? Hoeveel gram pepernoten passen er in een broodje van 250 gram meel? Dat soort dingen wil ik uitproberen.

 

panettone en kerststol

Hoe groot wordt een halve kerststol? Bij de komende broodbakles in Oud-Zevenaar - 30 november - hebben we beschikking over twee oventjes voor 3 hele broden per keer of 6 halve. Krijgen we 6 halve kerststollen op de bakplaat? Lijkt dit nog wel op een behoorlijke stol?
Andere vraag: ik deed altijd het meelgewicht aan vulling in de stol. Zie in het archief, kerst 2013. Daarmee blijft het vanzelf tamelijk 'compact'. Wordt het net zo lekker (nou ja, ietsje minder lekker) en veel mooier als ik iets minder vulling doorwerk? Deze stol probeer ik uit met 3/4 van het meelgewicht aan krenten/rozijnen.
Vraag bij de panettone: is een 'sober' luxe deeg van 20% boter, een eidooier, echte Bourbon vanille, 3/4 krenten en rozijnen lekker genoeg? Zal ik deze versie maken voor de broodbakles thuis, van 7 december? Dan kan iedereen thuis nog andere vullingen toevoegen, zoals sucade, noten, andere vruchten.
Tweede vraag: ik kreeg de papieren vorm altijd zo slecht los. Wordt dat gemakkelijker als ik die vorm eerst invet? (gelukkig voor de intocht, het regent niet meer).

 

zelfde basisdeeg

Voor de verschillende broden, heb ik hetzelfde basisdeeg genomen; een deeg voor luxe brood. Gemaakt van gebuild meel (ik had net iets te weinig in huis, dus 150 gram durumvolkorenmeel en 550 gram gebuild tarwemeel). De gemiddelde thuisbakker zal bloem gebruiken in plaats van gebuild meel, maar ik bak graag mijn luxe broden van gebuild meel. Alles kan.
Mijn boterpercentage is 20%. Dit kan minder (10%), maar het kan ook veel meer (tot zelfs 50% in sommige brioche degen). Dus dat is aan een ieder zelf.
Gistpercentage is iets hoger dan mijn gewone gistpercentage. Ik gebruik in luxe deeg 2% (van het meelgewicht) aan verse gist. Wie een heel lang rijsproces toepast zou met minder gist toe kunnen. Ik houd 2% aan, omdat het ook toepasbaar moet zijn in een broodbakles van 4 uur (waarbij ik een voordeeg van poolish meebreng, dat een half etmaal heeft kunnen rijpen).

 

poolish

Poolish is een krachtige vorm van voordeeg. In het natte mengsel vindt veel fermentatie plaats.

 

panettone, de echte

Om een idee te geven wat allemaal in de panettone kan, zie dit recept. Zoals je kunt zien: een lange rijs. En veel lekkere dingen in de vulling. De gesuikerde stukjes sinaasappelschil, die ga ik ook maken voor de broodbakles. Zodat mensen die naar keuze kunnen toevoegen. Evenals amandelen, misschien cranberries. Het echte lekkere van de panettone zit em in 1. de lange rijstijd en 2. de beste grondstoffen en de lekkerste toevoegingen. Overigens: dat op de kop hangen vanwege inzak gevaar, dat doe ik niet. Het zakt niet in als je 2% gist gebruikt. Het zakt misschien in als je 10% gist zou gebruiken.

 

ingrediënten

pepernotenbroodje

kleine kerststol
 
 
 
 
panettone

werkwijze (waarbij we alle drie broden in 1keer maken)

1 of 2 dagen van tevoren

vorige avond

bakdag

summary

Peppernutbread. The peppernuts are a tradition in Holland. Sinterklaas and his knights 'Piet' give these sweet 'half balls' to the children, they threw it through the building when they come a.s.o. So why not make a 'pepernotenbread'. Of luxury dough, with 20% butter and with vanille. And of course, with the 'pepernoten.' Funny bread. Funny slices. If you want to make your child eat bread, make 'pepernotenbread', whether it is Sinterklaas or not.