pizza 1deeg van twee soorten meel

(deeg van zachte en harde tarwe)

 

 

Nieuw huis, nieuwe oven, zomer, pizza

pizza
Het woord pizza komt waarschijnlijk van het semitische 'pitah,' waarmee ongerezen brood wordt aangeduid. (Aart Heering, de Gelderlander 1995). Een soortement platte koek , die pizza. En vóór 1800 ook nog wel een geheel blanke platte koek van meel en water; eventueel verrijkt met olijfolie, knoflook, oregano. Dergelijke platte broden waren het armeluis eten in het hele Middellandse-Zeegebied. Tarwe was immers genoeg voorhanden; een houtoven had iedereen in de achtertuin of iets verderop, midden in het dorp.

met tomaat
Vanaf 1800 begon de tomatenopmars in Italië: pastasauzen en pizzabekleding. De nieuwe 'oerpizza' werd een soortement oranje discus door de toevoeging van tomatensaus of van verse tomaten. Pizza Marinara, heette deze oerpizza; ontbijt voor de vissers die hongerig en wel in de vroege morgen arriveerden in de haven van Napels. En dus grote trek hadden...

zestiger jaren pizzana acht uur rijstijd
Mijn eigen pizza's hebben ook een ontwikkeling doorgemaakt.
De eersten maakten we in de Kuch bakkerij op maandag; mijn dag om te koken voor een hele club.
We bewaarden vier stukken brooddeeg (900 gram per stuk); rolden deze uit, bekleedden een bakplaat hiermee.
De natuurvoedingswinkel zat in het pand bij de bakkerij, dus prei en tomaat en puree en kaas waren zo gekocht.
Zou ik de pizza een naam geven, dan zou ik zeggen: broodpizza.
Dikke laag volkoren desem deeg, veel groente. Supervoedzaam. Handig voor een eetclub van zes tot tien man.
Echt het eten van de hippies die we toen waren.

lekker deeg, sobere vulling
Helemaal fout, heb ik later geleerd van Renato Juliano.
Bij pizza gaat het om lekker deeg met daarop heel weinig olijfolie, saus, groene kruiden, kaas.
Onder lekker deeg wordt verstaan: bloem van harde en zachte tarwe, water, 1% gist, 1% zout.
Het deeg staat zes tot acht uur te rijzen, plus nog eens 30 minuten nadat het deeg verdeeld is.

dik of dun, groot of klein
De deegstukken in Italië hebben een gewicht van 180-200 gram per pizza.
Wie zelf pizza maakt, bepaalt zelf hoe groot/klein de deegstukken worden en hoe dik/dun deze uitgerold worden.
Bovengenoemde broodpizza's zijn handig om veel mensen te voeden.
In de echte pizzastalletjes is het deeg dun en is de pizza in een mum gaar.
Dit geeft de lekkerste pizza's.

bloem van harde tarwebesprenkel met olijfolie
De combinatie van harde en zachte tarwe zorgt voor een stevige 'beet' van het deeg.
Gebruik dus naast gewone bloem een deel bloem van harde tarwe: durum of kamut (natuurvoedingswinkels of molens ) of smida, ook wel vertaald met griesmeel (buitenlandse winkels).
Harde tarwe voelt 'grieziger' aan.
Zit er harde tarwe in het deeg, dan bijt je in íets in plaats van in níets.

pizza in Marokkaanse oven
Dit wordt pizza 1. Pizza 2 zal op de stenen vloer gebakken worden. Eerst de nieuwe oven uitproberen.
Dacht ik dus. De oven stond aan,  begon warm te worden en floep, aardlekschakelaar naar nul.
Daar stonden mijn pizza's dan op de plaatjes, klaar om gebakken te worden.
Gelukkig, in de schuur heb ik nog een Marokkaans oventje, kleine ronde elektrische oven.
Zo zijn er dan toch nog drie mooie pizza's gebakken. Met een heerlijke stevige beet...

volgende pizza's
Hopenlijk is de volgende keer het elektriciteitsprobleem verholpen, doet de oven het opperbest en kan ik gaan experimenteren met tegels op het rooster (pizza 2)
Pizza 3 staat in het teken van de lange rijstijd, waarom, hoe, hoe en waar het deeg zolang te bewaren enz
Pizza 4 worden de kinderpizza's.

 

 

ingrediënten (voor drie pizza's van 24 cm doorsnee)pizza bakken in marokkaanse oven

vulling

eventueel

 

 

werkwijzemmmmhhhh

 

 

 

kamut
(harde tarwesoort)

In het voorjaar heb ik kamutkorrels van Lima (natuurvoedingswinkel) gezaaid.
De kamut groeit schitterend.
Let op de buigingen juist onder de aar. kamut aar
Dit verschijnsel heb ik nog nooit bij andere granen gezien.
Het heeft iets super wendbaars.

 

 

 

 

 

 

meer over kamut: kamut brood