polentabrood (gistbrood van polenta en tarwebloem)

 

 

In het oude huis had ik een ordinaire gasoven.
In dit nieuwe huis prijkt een breed Bosch fornuis op electra.de nieuwe oven
Wat een luxe, maar niet heus. Om te beginnen sloegen de stoppen door zo gauw ik de oven aanzette.
Dat probleem is verholpen, sinds de stekker in het wasmachine-stopcontact gaat.

Maar hiermee is mijn gezeur nog niet afgelopen.
Jesses, wat duurt het een eeuwigheid voordat de oven op temperatuur is.
En dan is die op temperatuur, maar wat een rare warmte.
Geen vlam, geen pit, geen door-en-door hitte.
Het liefst bracht ik de oven terug naar Osnabrugge.
En haalde ik mijn oude trouwe lelijke bruine gasoven weer op bij Robbert.

Zal ik ooit leren bakken in mijn nieuwe Bosch?
De groentetaart van deze week deed het ergste vrezen
Zwarte puntjes op alle groentestukjes die maar ergens een punt hadden.
En midden onderin bladerdeeg, dat amper gaar geworden was.

Het polentabrood wordt de testcase.
Wordt dit brood (in blik) tot binnenin gaar?

Oef. Gelukt. Mooi geel gaar brood.
Maar waarschijnlijk wel een energierekening van hier tot Tokio aan het eind van het jaar.deeg na de voorrijs
Alweer: wat lang duurt het voordat de oven op temperatuur is.
Wat lang duurt het voordat het brood gaar is.
Wel lijkt het erop dat de oven vervolgens lang de warmte vasthoudt.
In de echte bakkerij werden de cakes en de koekjes op de nawarmte gebakken.
Maar daar begin je thuis toch niet aan.

'Dertig-zeventig,' zeg ik tegen mijn geliefde.
Dertig procent kans dat de oven terug moet.
Zeventig procent kans dat ik ermee leer bakken.
Een hele vooruitgang, wie een week geleden nog zei: 'negentig-tien.'

 

 

ingrediëntenmaisbrood in broodblik

 

 

werkwijze

(half etmaal van tevoren)

MENGEN
Meng de meelsoorten met het zout, met de gist; voeg zoveel water toe dat een nattig deeg ontstaat (de polenta neemt veel vocht op); geef dit deeg een mengrust van dertig minuten.
KNEDEN
Kneed daarna dit nattige deeg tot een redelijk samenhangend geheel.
Dit kneden kan gewoon in de kom: flink het deeg tegen de zijkanten duwen.
Door de mengrust - Franse methode - zijn er al gluten ontstaan. Dat voel je, als je na de mengrust gaat kneden. Feitelijk hoef je alleen nog maar het meel/water mengsel nog beter te verdelen, nog beter 'in elkaar te drukken,' dat is alles.
VOORRIJS
Doe een doek over de kom, laat het deeg zo een 8 tot 10 uur staan.doorgesneden brood

(circa twee uur voordat je gaat bakken)

VORMEN
Stop het nattige, Allinsonachtige deeg in een geölied bakblik.
NARIJS
Geef het deeg een narijs tot het bijna is verdubbeld in volume.
BAKKEN
Bak in voorverwarmde oven van 220° gedurende 35 minuten (oude vertrouwde gasoven)
of 50 minuten (nieuwe electrische oven zonder hetelucht functie).

 

 

 

 

het is helemaal goed gekomen met de Bosch oven, zie het volgende vloerbrood