pruimencake (Slivkovy kolac, Slowakije)

 

Aan Tafelweken en wellen

Janny de Moor heeft heel Europa afgereisd om eten te proeven en de recepten voor ons op te schrijven.
Prachtige prettige verhaaltjes voor elke streek; gedegen geschiedschrijving, heldere recepten oftewel:
waarom vind ik 'Aan Tafel' - uit 2007 - in de tweedehands zaak voor slechts 4 euro?
Toch bedankt, wie dat boek heeft 'weg gedaan.'
Mijn verjaardagsgasten hebben gesmuld van de rechthoekjes zachte pruimencake met royaal slagroom.
25 stukjes uit één plaatcake; de meeste gasten lusten wel twee stukjes, dus reken maar uit hoeveel platen u gaat maken.

 

pruimencake uit Slowakije

Slivkovy kolac (met een accent aigu op de y en een v'tje boven de c) wordt in Slowakije gemaakt bij het jaarlijkse oogstfeest:
Obzinky oldomas. Slivovika hoort erbij; een scheutje hiervan wordt over de onderkant van het stukje cake gegoten.
Slivovika is pruimenbrandenwijn 'waarmee de Slowaken - naast brood en zout - thuis hun vrienden verwelkomen.'
Het recept is een wonder van eenvoud: 200 gram boter, 200 gram bloem, 200 gram suiker, 200 gram vruchten.
Wat de cake zo speciaal maakt, zijn de specerijen die toegevoegd worden aan het beslag: kruidnagel, kaneel, nootmuskaat.
Dit geeft een subtiel accent aan de vruchten.
Het maakt de cake onmiddellijk totaal anders dan de 'gewone' cake.


abrikozen, dadels of noten; eventueel bruin meel in plaats van bloem

Behalve met pruimen had ik een plaatcake met dadelstukjes gemaakt; eentje met abrikozen en eentje met walnoten.
Heel gemakkelijk. Het basisrecept is hetzelfde; de 200 gram pruimen vervangt u gewoon door ander fruit.
Verder heb ik de bloem vervangen door bruin meel, een meelsoort tussen bloem en volkoren in.
Dit bruine meel past heel goed bij vruchten en kruiden.

 


ingrediëntenplaat vol beslag

 

 

werkwijze

enkele uren van tevoren, of de vorige dag:
zet de pruimen een half uurtje onder water; giet het water af en laat de vruchten uitlekken;
hoe langer dit uitlekken gebeurt, hoe mooier 'droogstroperig' de vruchten worden

- verwarm de oven voor op 175°

- vermeng bloem of bruin meel met het bakpoeder, de specerijen, snuf zout en vanillevijf keer vijf min een

- kluts met de mixer de boter en suiker; voeg de twee eieren toe; schep het bloemmengsel door boter/suiker/eimengsel; voeg onderwijl de zure room toe; snijd de pruimen in stukjes, spatel deze stukjes door het deeg

- bekleed een bakplaat van 23 bij 30 centimeter met bakpapier; schep hier het mengsel op; strijk zo goed mogelijk uit; schuif in de oven

- bak de pruimencake gedurende 35 minuten op de onderste richel

- laat even afkoelen in de vorm (haal cake plus bakpapier het liefst uit de bakplaat en deponeer deze op een rek; zo condenseert de onderkant minder);

- snijd in gewenste vierkanten of rechthoeken; leg deze eerst even op de kop, zodat de onderkant ook vocht kwijt kan; leg dan de stukjes op schoon bakpapier of op een schaal

- serveer met een dot slagroom en/of met een scheutje slivovitsj over de onderkant

 

 

 

plaatkrentenbrood

ps

voor zwager Martien Klootwijk nog even een plaatje van de krentenvierkantjes, die ik ook had gemaakt voor mijn verjaardag. Rol gewoon een stuk deeg voor krentenbollen plat, leg de plak op de bakplaat, laat het daar lekker narijzen, maak vast inkepingen (bv met een deegkrabbertje) in het deeg en bak gedurende circa 20 minuten bij een oven van hooguit 200°

 

 

 

summary

Whether for sun- or birthday; to treat your colleagues or to treat the whole neighbourhood; one plate of prunecake makes 25 pieces, two plates make ... This prunecake is a traditional in Slovakia; made at harvest party. As if one piece is not delicious enough, they sprinkle some slivovitsj on the cake so it is eating and drinking in one. I rahter put a dot of clotted cream on the cake.
I found this prune cake in 'Aan Tafel', written by Janny de Moor. She travelled through every region of 'new' old European countries.
The recipe is a miracle of simplicity: 200 gram flour, 200 gram sugar, 200 gram butter, 200 gram prunes (soaked and than dried and than cut in pieces), 2 eggs, and than some baking soda, nutmeg, cinnamon, cloves (all in the form of powder). These spices make the cake so special.

The last picture on this page is made of the raisinbread-in-squares, right before baking. I also made this for my birthday visitors. Easy to treat, easy to eat, no butter needed.