pide voor suikerfeest 2012 (met nigella en sesamzaad)
Ramadan 2012
'Wanneer is het suikerfeest dit jaar?'
'Zondag,' zei de eigenaar van de Turkse winkel waar ik bloem kocht en gist en nigella zaadjes en sesamzaad.
'We vieren het op dezelfde dag als het land als in Turkije.'
O, dus elke moslim in Nederland viert het op een verschillende dag?
Daar moest ik meer van weten.
Ibrahim
Ik vroeg het aan Ibrahim, vakantiewerker bij PostNL.
'Wanneer is het suikerfeest?'
'Zondag,' zei hij gisteren. Van een flesje water wilde hij niks weten.
Blijmoedig pakte hij alle post en alle reclame in de fietstassen.
'Het tijdstip wordt in Saoedi Arabië bepaald,' zei hij.
'Daar zitten ze met de kijker de hemel af te turen. Zien ze de nieuwe maansikkel, dan geven ze het sein.
Vanaf dat moment is voor alle moslims de Ramadan afgelopen.
Zien ze die niet, dan is het na dertig dagen. Vandaag is het de dertigste dag.'
Wat niet in de fietstassen ging,
sjorde hij onder de snelbinders en daar ging hij.
Breed glimlachend. Geen spoortje van vermoeidheid al was het buiten dertig graden.
En dan had hij nog een tweede wijk weg te brengen...
bakkerij Bereket
De pide heb ik geleerd van Ahmed Bereket, eigenaar van de gelijknamige bakkerij in Nijmegen.
Tien jaar geleden kwam ik onverwachts zijn bakkerswinkel binnen, toen nog op de Willemsweg, nu op de Daalseweg.
Of hij mee wilde doen met mijn boek 'Brood van ver & dichtbij.'
Dat wilde hij wel en bovendien was hij nog zo gastvrij om mij gelijk de bakkerij te laten zien.
Een bakkerij naar mijn hart: een langzame kneder, veel rijskarren met houten planken en een oven met stenen vloer.
Een pidedeeg bevat veel water, wordt met de hand opgemaakt, rijst na op planken en wordt op de vloer van de oven gebakken.
(Mijn pide maak ik met behulp van vloeibaar voordeeg & bak ik op bakpapier, geen stenen ovenvloer in dit huis.)
Tijdens de Ramadan heeft de bakkerij ineens een heel ander ritme.
Dan wil iedereen tegen de avond een verse pide, dus Bereket is tot zonsondergang open.
En.. hij versiert de pides extra feestelijk.
çörek otu
Çörek otu is zaad van de prachtige bloemen 'juffertjes in het groen', officieel Nigella Sativa geheten.
Tijdens de Ramadan worden de zwarte zaadjes samen met sesamzaad op de deegstukken gestrooid.
De zaadjes hebben een intense geur en smaak: bloemachtig, citroenachtig, oregano achtig.
In Nederland wordt het ook wel 'zwart zaad' genoemd of 'zwarte komijn.'
Ín de kruidengeneeskunde is Nigella Sativa al eeuwenlang bekend, lees maar wat Info Nu erover zegt.
hoe vorm je een pide?
Allereerst laat je het brooddeeg rijzen (voorrijs.)
Dan maak je een bol (meerdere bollen) van het deeg; laat deze even loskomen.
Je maakt van de bollen een ovaal en dan komt het echte werk:
sla de ovaal plat; maak een rand door je vingers rondom in het deeg te planten, tot op 'het aanrecht.'
Maak hierbinnen een ruitpatroon.
Waarvoor dient die rand? Waarom maak je niet gewoon ruiten over het hele deeg?
Omdat daarna de pide op de vloer van de oven gebakken wordt.
De rand rondom het deeg vormt een soort buffer tussen binnenkant en ovenvloer.
De zaadjes en het eistrijksel komen zo niet op de stenen vloer terecht.
Gelukkig maar. Dat zou namelijk enorm gaan ruiken en bovendien: krijg die verbrande zaadjes maar weer eens van de vloer.
Mijn stelling over de vorm van de pide is dus dat de ovalen buitenrand een baktechnische reden heeft.
En die ruiten in de binnenkant? Die zijn zeer gemakkelijk los te breken en te veroberen.
Wat waren de mensen slim vroeger.
poolish en boomschaduw
Ik ben tamelijk verslaafd aan poolish, het vloeibare voordeeg dat aan het uiteindelijk brood zo'n elastisch textuur geeft.
Dus hup, ook deze pide maak ik met poolish.
Zaterdagavond doe ik de helft van de bloem, alle gist en alle water in een grote schaal, klop het met de garde tot een egale pap, dek de schaal af met een handdoek die ik bij mijn geliefde in de linnenkast vind (zie foto).
Zondagmorgen blijven we superlui in bed maar tussendoor sta ik rechtop in de keuken om: het deeg te kneden, foto's te nemen, de bollen te vormen, de pides te vormen en tenslotte ze te bakken. Dan ben ik inmiddels al buiten beland. Op de ligstoel onder de boom. Zevenendertig graden wordt het vandaag; gelukkig staat er een verfrissende zuidenwind.
Ik wens Ibrahim en alle suikerfeest vierders een enorme boom toe om onder te picknicken en te luieren.
ingrediënten (voor 1 grote pide of 2 kleine pides)
deeg
- 600 gram bloem
- 9 gram verse gist
- 9 gram zout
- circa 400 ml water
garnering
- 1 ei
- 1 eetlepel nigella zaad
- 1 eetlepel sesamzaad
werkwijze
de vorige avond
- weeg 600 gram meel af; weeg zout en gist af; doe dan ongeveer de helft van het meel in een ruime kom, leg hier de gist in, voeg alle water toe en klop met de garde alles tot een egale pap; doe een doek over de kom en laat deze een nacht staan
de volgende morgen
- voeg de rest van het meel plus het zout toe aan het voordeeg, meng alles in de kom, kieper het deeg op het aanrecht en kneed in tien minuten een soepel deeg (eventueel wat water of meel toevoegen); doe het deeg terug in de kom, dek deze af met een doek en laat het deeg minstens een uur voorrijzen
of - wie niet met voordeeg werkt -
kneed een soepel deeg van alle meel, zout, gist en water - vorm een bol (of twee bollen) van het deeg, laat deze bol een kwartier tot rust komen en maak dan een ovaal van de bol; vorm de pide als volgt:
duw de ovaal plat; zet de vingers tot aan het aanrecht in het deeg en vorm een ovalen buitenring; maak dan binnen deze ring ruiten door de vingers wederom tot op het aanrecht in het deeg te duwen (kijk een keer in een Turkse bakkerij om te zien hoe vliegensvlug de bakker dit kan); breng het deegstuk over op een besmeerde bakplaat of op bakpapier (voor wie geen stenen vloer in de oven heeft) of leg het deegstuk op een bebloemde houten plank;
bestrijk de Ramadan pide met eistrijksel; bestrooi met nigella zaadjes en met sesamzaad en geef een uur narijs - bak de pide(s) in voorverwarmde oven van 220° gedurende 20- 25 minuten
- laat het brood uitdampen op een rek
summary
When is the end of the Ramadan?
Well, no fresh new moon to be seen on friday in Saudi Arabia, so Ramadan will end after 30 days.
That happens to be today, sunday august 19th. A real sunny day in Holland, 37 degrees Celcius.
I wish the muslims huge trees with lots of shadow to go celebrate
Id-al-Fitr.
Me, I baked a Turkish pide, decorated with the black seeds of the Nigella Sativa and with sesamseeds.
Using poolish makes the inside of the pide nice to chew; elastic.
The nigella seeds smell and taste like flowers, like lemon, like oregano.
And... they make the pide look like a real party pide.