ritme van desembrood

 

precies

Hoe doe je dat nu precies? Wat neem je waar van af?
Hoeveel meel en water doe je erbij? Hoeveel desem, hoe nat, hoe droog doe je bij het deeg?
Dit soort vragen krijg ik van de dappere desembroodthuisbakkers.
Dus deze keer: ritme van desembrood.
Er staat nu een mooi brood in de oven, dat gistermiddag begonnen is.

moederdeeg uit koelkastmoederdeeg voeden met meelroeren

 

 

het begindesem is gerijpt

In de koelkast staat een klein appelmoespotje van AH; daarin bewaar ik mijn desem.
De hoeveelheid?
Zo ongeveer iets met de inhoud van een stuiter.
Dit haal ik gistermiddag te voorschijn. Uit de koelkast op de keukentafel.
Ik voed het moederdeeg met twee lepels meel en voldoende water om een papje te krijgen.
Zo. Genoeg desem voor 1 brood. Het desem staat rustig te rijpen in de keuken, vanaf 15.00 uur tot 21.00 uur.

 

 

deeg mengen en kneden; een beetje desem op de bodem achterhouden

500 gram bruin meel (van de Witte Molen, van hun schap: ZT dat wil zeggen: Zonder Toevoegingen), 7,5 gram zeezout en daar doe ik het meeste desem uit het appelmoes potje bij. Ik laat een restant achter op de bodem/tegen de wanden van het glas. ingredienten
Om te beginnen ontferm ik me over mijn moederdeegje: ik voed het met een kleine lepel meel, roer door het glas. Het nattige desem tezamen met deze lepel meel wordt een droog mengsel. Goed. Ik haal met een andere lepel de ene lepel uit het moederdeeg, onderwijl dit eraf schrapend. Zo. Dit kan weer rijpen. (Iets natter mag ook, heel nat mag ook, alles mag.)
Tijd voor mijn brooddeeg. Langzaam giet ik het water erbij, meng meel en desem en zout en water dooreen. Als alle water op is - 350 ml - merk ik dat het deeg nog iets te droog is naar m'n zin. Ik meet nog 50 ml water af; doe dit erbij. Zo. Mijn mengsel is klaar. Dit laat ik minstens 30 minuten zo staan (mengrust, dan hoef je hierna niet zoveel te kneden.)
Na 30 minuten kneed ik het deeg in de kom (mag ook op het aanrecht, maar in de kom kan ook; druk het goed tegen bodem en wanden). Feitelijk hebben zich al veel gluten gevormd tijdens de mengrust. Na 5 minuten duw werk (kneden) ziet het deeg er sterk uit, één en al glutendraden.
Brooddeeg in kom plus moederdeeg in glazen appelmoespotje zet ik gezusterlijk naast elkaar onder een witte doek. Zo. Ga maar lekker fermenteren vannacht.

 

 

meng alles dooreengekneed in vijf minutenvoed restant met meel

 

goeiemorgen

Goeiemorgen deegjes. Het is 07.00 uur; ik til de doek op. Mooi gerezen. Even denken wat mijn activiteiten zijn vandaag. Van 10-12 ben ik weg, dus dan kan ik niet bakken. Goed. Dan laat ik het deeg nog even rustig in de kom zitten en dan ga ik pas vlak voor vertrek vormen.
Het moederdeeg in het jampotje vertoont enkele mooie luchtgaatjes; genoeg gerijpt om in de koelkast te zetten. Ik doe een stukje plastic losjes over het potje, met een elastiekje. Dag moederdeeg, rust maar verder in de koelkast tot de volgende keer bakken of tot de volgende keer voeden (het kan minstens een week zo in de koelkast staan, zonder er iets aan te doen.)

goeiemorgenmooi gerezen deegpotje desem, rijp voor de koelkast

 

vormen

Om 09.30 uur vorm ik het deeg tot een bol; leg deze op de kop in een mandje-met-bebloemde-doek. Zo. Doek dichtvouwen. Mandje staat rustig op de keukentafel.
Als ik om 12.00 uur thuis kom kijk ik onder de doek. Mm, gaat, voelt nog elastisch genoeg aan, kan nog wel even verder rijzen.

mandjerond brood op de kop in een mandjedoeken dichtmooi gerezen

 

oven

Om 12.30 uur haal ik de tegels onder de oven vandaan; beleg het ovenrooster ermee; verwarm de oven voor op 230°.
Om 13.00 uur leg ik een kartelmes klaar en leg ik de plantenspuit klaar.
Ik trek het ovenrooster naar voren; leg voorzichtig het ronde brood op de tegels; maak met het kartelmes sneden in de bovenkant; sproei water op deegstuk plus in de oven en doe snel de ovendeur dicht.
Het is in mijn oven een beetje goochelen met boven- en onderwarmte en combinatie van die twee. Bak ik namelijk alleen op de combinatiestand, dan wordt de bovenkant veel te donker en is de onderkant licht. Dus ik begin met de onderwarmte stand, zodat de tegels goed heet zullen worden. Pas na 15 minuten zet ik de combinatiestand aan. Maar dit is dus in elke oven verschillend!
Na 35 minuten ziet het brood er prachtig bruin uit. Genoeg.
Ik haal het er uit; klop op de onderkant, superhol, goed zo. Uitdampen maar. Foto's maken en straks nog even doorsnijden voor de binnenkant.

oven voorverwarmengenoeg gerezen?insnijden, sproeien en snel dicht die ovendeur

 

desem vloerbrood van volkorenmeel of bruin meel of wit meel

Het valt niet mee om van volkorenmeel een goed vloerbrood te maken (lukte vroeger in de bakkerij prima, dus ik zeg niet dat het niet mogelijk is).
Zelf werk ik bijna altijd met gebuild meel of bruin meel, ongeveer 80% van de tarwekorrel. Hier valt prima vloerbrood van te maken.
Met bloem gaat het nog gemakkelijker. Mooi rond bol brood.
Algemeen: vaste degen geven weliswaar een rond bol brood, maar ook een drogere binnenkant.
Een soepel nattig deeg geeft soms een iets uitgezakter brood, maar wel met een mooie elastische binnenkant.
Algemeen 2: hoe langer je wacht met bakken, hoe meer kans op een uitgezakt brood, maar wel: hoe lekkerder.
Het is dus kiezen of delen.
Persoonlijk, als ik in de winkel een vloerbrood koop, heb ik liever een iets weggezakt brood, want dan weet ik dat er genoeg vocht in zit en dan weet ik ook dat het brood lang gerezen heeft.

 

grote onregelmatige gatenmooi gerezen brood

Hoe zit het dan met die grote onregelmatige gaten, die zo mooi zijn in Frans boerenbrood, ciabatta enz.
Punt 1: dat lukt vooral met sterke bloem, dus bloem uit Frankrijk of Amerika. Of bloem met toegevoegde gluten.
Punt 2: dat lukt vooral als je een lange voorrijs geeft, dan het brood 'losjes' opmaakt en dan een korte narijs geeft.
In mijn desembrood van vandaag - gemaakt van Nederlands gebuild molenmeel - zullen dus wel gaatjes te zien zijn, vanwege de desemgisting, maar niet van die onregelmatige en grote gaten. Gewoon een mooie elastische 'volkorenachtige' binnenkant, dan ben ik al heel blij.

 

ingrediënten

 

werkwijze

dag 1

dag 2

volgende keer desembrood bakken: begin de dag daarvoor weer met (zie hierboven)

 

summary

How you make your sourdoughbread exactly? What part of the dough is sourdough, how you come to that, from what 'chef' etc.
The rithm of sourdoughbread.
I begin one and a half day before: take the 'chef' from the fridge, feed this with enough flour and water to get enough sourdough.
In the evening of the day before, I mix flour, salt, sourdough (leave a bit on the bottem of the glass); add water slowly, mix with your hand and than let it for half an hour rest (mixrest).soepele kruim
During this rest, the gluten already form, so less kneading needed after this half hour.
In the meantime: take the glass with the rest of the 'chef' and add a spoon of flour, mix this to a stiff or normal dough; try to remove the spoon (I do it with another spoon).
Than mix the sourdough during 5 minutes, whether on the table or in the bowl where it is already in.
Than leave dough and sourdough(chef) for the night to ferment. Put a cloth on the bowl and the glass.
Next morning, see the sourdough in your glass with bubbles. Good enough fermented to rest further in the fridge (it can be left here for a week; than feed it or make another bread).
See the dough risen in the bowl. Form a bread. Put this bread in a basket-with-cloth.
Fold the cloth over the dough, let it rest for another 2 or 3 hours.
Pre heat the oven, put the tiles in it, time to pre heat is about half an hour.
Put the bread on the tiles, curve the bread with a knife, put some water in the oven; close the oven as soon as possible.
Let the bread bake for 35 minutes. Knock on the bottem, hollow, okay.
There are many ways to make your first sourdough and to keep the chef. Find your way and be happy to always have your own ferment for bake a bread.