sinaasappelsnippers in agavestroop; kerst 2015

 

sinaasappelsnippers in agavestroop geconfijt

Elk jaar wordt het weer kerst. Dit jaar verzorg ik twee kerstbroodlessen. Een bij Molen de Hoop, Oud Zevenaar. Daar maken we kerststollen (okay, met ons twaalven in twee oventjes; dat worden dus kleine kerststollen, ongeveer de helft van een gewone stol) en pepernotenbrood. sinaasappels bio
Bij mij thuis is een panettone les. Bij mij thuis is het vol. Bij de molen waarschijnlijk ook al een heel eind.
Niet getreurd: hier komen de recepten.
Het 'nieuwe' van dit jaar zijn de geconfijte sinaasappelschil stukjes. Als zoetmiddel gebruik ik agavestroop. Het had ook rijstemoutstroop of maismoutstroop of gerstemoutstroop of een lekkere honing kunnen zijn. Maar deze agavestroop had ik in huis vanwege het Veldkeuken Kookboek. De pompoenquiche uit dit super kookboek bevat pompoenstukjes, die om te beginnen in de oven gegaard zijn in olie, salie en agavestroop.
En verder maak ik al het feestbrood dit jaar met behulp van een poolish, 'sur poolish' zoals de Franse bakkers zeggen. Zo doe ik het vaak bij gevuld brood: een voordeeg van poolish. Het geeft veel smaak en het geeft veel rijswerking aan het deeg. En dat is weer nodig, omdat er zoveel vulling in zit.

 

kerstbroden in het archief

Wiebaktmee heeft al vele kerstjaren meegemaakt. Kijk voor vorige versies van kerstbrood naar:
panettone 1
panettone 2
panettone 3
panettone met bio gist
kerststolsnippers van de schil
kerst 2013, panettone 4 en kerststol 2
pepernotenbrood, panettone en kerststol

 

 

 


Ingrediënten
( voor 1 grote kerststol of 2 kleinere . Of voor 1 panettone in een papieren vorm van 13 cm doorsnee en 10 cm hoog. Of voor 2 kleinere panettones in een geïmproviseerde vorm)

Poolish

 

Brooddeeginkoken

 

Vulling

 

Garneringingekookte sinassnippers

Materiaal

 

Werkwijze

weken

voordeeg maken

geconfijte sinassnippers makenvoeg het bij de potpourri

kneden en vulling doorheen mengen

voorrijs

verdelen

vormenuitproberen voor de broodbakles

Panettone en kerststol gaan hier een eigen weg. Ik begin met de panettone

Panettone

narijs

bakvoorbereidingen en bakken

afkoelen en ontpellen en versieren
Kerststol

papier deels los

 

ervaringen van afgelopen jaren

* Spijs kan met suiker gemaakt zijn, maar ook met honing. Probeer uit met welke honing; de smaak van de spijs zal verschillend zijn. Wie zelf spijs wil maken, zoek op internet of kijk in mijn boek Nachtbrood bij het kerstbrood van Tim van Dalen en Issa Niemeijer (bladzijde 92,93). Of kijk op eerstkoken. blogspot.nl, mooi stukje over spijs en marsepein.

* Spijs, die te vast is, verdeel je in kleine stukjes en mengt het met eidooier en citroensap; meng net zolang tot de spijs een soepel en glad is.

* Maak echt een soepel deeg. Hoe meer vocht het deeg bevat, hoe lekkerder het brood wordt. Bedenk wel, dat op het einde de boterstukjes nog door het deeg gekneed moeten worden. Maar deze boter voegt nauwelijks vocht aan het deeg toe.
Overigens, ook nadat de boter door het deeg gekneed is, kan dit deeg nog met water 'bijgewassen' worden. Kneed net zolang, tot alle water goed verdeel is.

* Elke oven is verschillend. Daarbij: het brood is zwaargevuld, dus het moet wel tot binnenin gaar kunnen worden, vandaar: lagere temperatuur dan bij gewoon ongevuld brood. Bovendien bevat het deeg boter; de melksuikers kleuren sneller, dus ook om deze reden: liever bij iets lagere temperatuur iets langer bakken, dan bij te hoge temperatuur een donkerbruin ongaar brood verkrijgen.

* Bij een zelfgemaakte panettonevorm begon het brood tussen onderste en rechtopstaande bakpapier naar buiten te komen en bakte het brood dus iets scheef. Dus: ZORG DAT HET BAKPAPIER van de onderste cirkel ruim binnen het rechtopstaande bakpapier valt, zodat er geen deeg naar buiten kan kieren. zonnige parten

* Bij de Estafette winkel zag ik vandaag prachtige sinaasappelsnippers liggen, bio, van de Nieuwe Band. Gezoet in maïs moutstroop. Dus wie ze niet zelf wil maken: op naar de natuurvoedingswinkel.

* Biologische rozijnen zijn onbehandeld Zie hier meer informatie over bio en niet bio, wit en rood. (met dank aan streeketers.nl) Voor de panettone hiernaast heb ik verschillende soorten rozijnen gebruikt. Vanwege de mooie kleuren.

* For sure: met deze agavesinaasappelsnippers lijkt het alsof je een stukje kerstbrood eet met ingebakken marmelade, sterker nog, met ingebakken sinaasappellikeur terwijl er geen alcohol aan te pas is gekomen. Ontzettend geurig en smakelijk.

 

 

summary
Christmas 2015.
Make a bread with home made pieces of peeled oranges, cooked in 2 parts water and 1 part of agavesyrop, maplesyrup, mais of ricesyrup or whatever nice and sweet. The smell and the taste of the bread. Heavenly.
I wish you all nice and light christmas preparing.

I choose for good and simple.