Smaakmakend brood met zomerfruit

 

Nijmegen, 1 augustus 2011

 

beste Anneke Ammerlaansmaakmakend

 

sinds jij hoofdredacteur bent van Smaakmakend, is het een aanlokkelijk tijdschrift geworden.
Het is duidelijk dat je houdt van biologische grondstoffen.
Het is duidelijk dat je houdt van het in elkaar zetten van recepten.
Het is duidelijk dat jij - trendwatcher, bio liefhebber van het eerste uur - een groot netwerk hebt van geestverwanten.

Je hebt meegedaan met mijn eerste boek 'Brood van ver en dichtbij.'
Het luie huisvrouwenbrood, daar kwam je mee.
Brood, gebakken van deeg dat dagen in de koelkast had gelegen, dat je rustig liet bijkomen, vormde en dan bakte.
Zeer smakelijk door de lange fermentatietijd.
En - natuurlijk - gebakken van volkorenmeel van de molen.

In de nieuwste Smaakmakend kunnen we kennismaken met Ulrika Gustafsson, foodstyliste.
Haar naam heb ik al vaak gelezen; leuk om haar over Zweden te horen: de lange tafels onder de bomen, de nieuwe aardappeltjes in de schil met zure room, de dille, de damesweektaarten. Elk jaar wil ze de hele zomervakantie dáár zijn, thuis zijn.
Het trof mij, dat in het brood met zomerfruit ook kardemon ging.
Ik ken het kruid van het Griekse paasbrood. Ongelofelijk lekker van geur, deze kardemon.nachtbrood
Zweden heeft dus ook iets met dit kruid.
'Zoet kardemonbrood met zomerfruit,' heet de creatie van Ulrika Gustafsson.
Het mooie is die overhangende rand van gebakken brooddeeg en dan die vruchten in het midden.
Een dessert. 'Lekker met poedersuiker en licht opgeklopte slagroom.'

Het deeg van Ulrika is gemaakt met melk. Ook worden twee eetlepels suiker toegevoegd.
Ik heb mijn eigen versie gemaakt, Anneke. 
Geen melk en geen suiker in het deeg; wel een nachtlange rijs voor het hele deeg.
Net als jouw luie huisvrouwendeeg in mijn broodboek: voor een hele lekkere smaak.
In plaats van bloem heb ik bruin meel (gebuild meel) gebruikt.

Hier mijn versie dus, en heel veel plezier met de volgende Smaakmakend-en,

groet, Ineke

 

ingrediënten (voor 1 grote bakvorm- 21 cm - en 1 kleine -17 cm)deegbakjes

deeg

 

vulling

400 gram pruimen, abrikozen of fruit naar keuze

1 ei om het deeg mee te bestrijkenbakjes met vulling

 

werkwijze

evaluatiedampend

De combinatie van het brioche achtige zachte elastische deeg - vaag geurend naar kardemon - met de gebakken pruimenhelften, abrikozenhelften, en dan alles nog half warm....
Dit recept is een ontdekking.

 

 

 

 

 

kardemonbread with summerfruitdoorgesneden

Smaakmakend is a Dutch two monthly 'glossy' for the biological scene. Anneke Ammerlaan is chief editor. She introduces in july 2011 Ulrika Gustafsson, foodstylist, born in Sweden. Waaw, the summerbread she learns to us. Just a luxury breaddough - with sugar, butter, milk - rolled out and in the middle covered with this summerfruit: berries, apricots, prunes, whatever. The left dough is rising like a great grandmother around the colourfull fruit.
Funny is, that Sweden knows kardemon (Elettaria cardamomum) as the Greece know it, specially in their Eastern Bread. You can use the crushed seeds; me myself I prefer to boil some 'peas' (that are around the seeds) in a bit water, than use the strained water.
Instead of using milk and sugar, I made tasty dough by giving it a overnight proof. Just adding a little bit butter (20 gram at 300 gram flour of 80%) and an egg.
The taste of - in the meantime - three pieces of the baked bread is surprising: brioche like, smell of kardemon, taste of baked plain fruit. Mmmh.