Spijspil voor in de kerststol, hoe maak je die van een pakje amandelspijs?
amandelspijs
Het Bakkerijmuseum heeft op haar site een prachtig overzicht gemaakt van amandelspijs. Hier is de link naar de pagina van het Bakkerijmuseum, duidelijk gemaakt door (bakkers)kenners.
Wie een pakje amandelspijs koopt, koopt dus een soort grof gemalen spijs (marsepein is fijngemalen). Het is een harde bonk, zoals we kunnen lezen, omdat de fabrikant nooit ei toevoegt. Dit zou de houdbaarheid ernstig verkorten.
afslappen
Om een mooie spijspil te kunnen maken, moet de spijs worden afgeslapt. Op de 200 gram amandelspijs van dr Oetker heb ik een half losgeklopt ei gebruikt, plus een beetje rasp van de citroenschil.
Om dit goed dooreen te krijgen, moet je beginnen met het zachter maken, stukje voor stukje, van het bonkje spijs. Dan doe je een beetje losgeklopt ei er doorheen plus wat citroenraspel. Kneed het met de handen goed dooreen, dat er geen harde stukjes meer in zitten. Verdeel het dan in stukken en maak een rol van de spijspil. Ook hierbij merk je, hoe belangrijk het is dat alles egaal dooreen is gemengd. Anders kun je geen mooie spijspil rollen.
Op een foto hieronder is te zien, dat ik het nog niet egaal genoeg had gemengd. Zie de 'breuk' in de spijspil. Dit is niet de bedoeling. Volgend jaar beter.
hoeveel spijs?
Ik had 100 gram amandelspijs in een stol van 150 gram bloem. Zo. Dit wilde ik nog even kwijt voor de kerst.