stenen vloer pizzaatjes van gebuild meel en grofgemalen maïsmeel

 

elektrische oven met terra cotta tegelssimpele ingredienten op stukje deeg

Hulde aan de Bosch oven.
Aan de Bosch Solitaire, moet ik zeggen.
Die heeft me nu toch weer prachtige minipiza's opgeleverd.
Gebakken op - een half uur voorverwarmde - terracotta tegels.
Twee bij twee pasten de pizza's er op.

deeg met stevige beet

Het deeg had ik deze keer van gebuild meel plus polenta gemaakt.
Tweederde gebuild tarwemeel, eenderde polenta dus.
Zoals al eerder gezegd: u kunt ook een deel harde tarwe toevoegen.
Tarwe voor pasta of 'smida,' zoals de Marokkaanse mensen zeggen.
Of gewoon de kamut, te koop bij molens, natuurvoedingswinkels.
Wie een deel harde tarwe of maïs toevoegt, krijgt een pizza met een lekkere beet.

Maak het deeg een half etmaal voordat u gaat bakken.
In dit deeg ontwikkelen zich veel aromastoffen en dat proef je in de pizza.in oven schuiven

pizzaschep

Een pizzaschep bezit ik nog niet.
Het was wat behelpen, maar het lukte dus ook met een springvormplaatje.
Deze dun met bloem bestrooien, daarop de pizza leggen.
Boven de tegels de pizza er af laten glijden.

beleggen, behalve de buitenste rand

Eet de pizza lekker op, zo gauw hij klaar is.
En rol intussen de volgenden uit, beleg ze met een beetje tomatensaus,
een tomaatje, stukjes olijf, beetje geraspte kaas.
Zorg dat de buitenste rand onbedekt blijft.
Het wordt namelijk een zootje op die tegels, als daar van alles op valt.

 

 

ingrediënten

 

beleg

 

werkwijze

- 's morgens

Meng alle ingredienten, laat alles een half uur rusten, kneed een iets steviger deeg dan voor brood (gemakkelijker bij het uitrollen); doe een doek over de kom en laat deze ergens in huis staan.

- half uurtje voor het bakken

Leg de tegels op het onderste rek; verwarm de oven gedurende een half uur voor op 220°

Verdeel het deeg in gewenste stukken (pizzaatjes van de foto's zijn van ongeveer 50 gram meel gemaakt); rol ze uit, beleg ze met een beetje tomatensaus, stukjes tomaat, stukjes olijf, geraspte kaas of stukjes fêta, mozzarella; leg de gevulde pizza op een schep (of ander bebloemd dun ding) en schuif de pizza op de hete plaat. Hoe dunner het deeg, hoe mooier de pizza en hoe sneller deze gaar en bruin is (5 minuten in mijn oven.) Geef de pizza's te eten zo gauw ze klaar zijn en maak intussen de volgenden.
NET ECHT.

Zie ook pizza 1 voor allerlei wetenswaardigheden.
En ook voor de vergelijking: hoe ik toen nog niet aan de nieuwe oven gewend was en nu wel.restantje deeg wordt bolletje

 

 

 

ps

Hiernaast is het bolletje te zien dat gemaakt werd van het pizzabolletje toen niemand meer pizza hoefde. 
Ik bedoel maar: zo weinig deeg is nodig.