stenen-vloer brood in nieuwe Bosch electrische oven

 

 

De nieuwe Bosch is een prima oven.deeg na een half etmaal rijs
De vuurdoop was voor mij als fanatieke broodbakker was:
krijg ik mijn vloerbrood gaar als ik ze op terracotta tegels bak?
Het is gelukt. Heerlijk brood, mooie korst.
(ik neem even een sneetje).
Bravo Bosch, bravo Witte Molen voor het gebuilde meel.

Ik had het rek met tegels op de onderste richel gezet.
De oven is een half uur voorverwarmd (onder- en bovenwarmte.)
De broden gingen van de plank via mijn handen op de tegels.
En ikzelf ging voor de ruit zitten: wat gebeurt er?
Moest ik de bovenwarmte snel uitzetten?
Niets van dat alles.
Drie kwartier op ruim 200°; stand: boven- en onderwarmte.

Elke oven is anders, elke oven bakt anders.
In een nieuwe oven moet je leren bakken.twee broodjes op bebloemde plank
Dat is alles.

 

 

 

ingrediënten (voor 2 kleine vloerbroden)

 

zes terracottategels à 15x15 cmzes terracottategels

 

 

 

werkwijze

 

(8-12 uur van tevoren)


 MENGEN EN KNEDEN EN VOORRIJS

- doe het meel in een kom, meng zout er doorheen, leg klontje gist middenin; laat hierop langzaam het lauwe water terechtkomen; meng alles tot een nattig deeg ontstaat en laat dit zo een half uurtje staan (mengrust); kneed een soepel deeg van het mengsel (wie mengrust toepast, hoeft nog slechts vijf minuten te kneden; zelf doe ik dit gewoon in de kom: het deeg flink tegen de wand aanduwen);
doe een doek over de kom en zet hem ergens in huis weg.

 

(circa 2 uur voordat je gaat bakken)

VORMEN

- verdeel het mengsel in twee stukken; vorm deze tot een soort paddestoelhoedjes en leg ze op een bebloemde plank (of omgekeerd in een bebloemd rijsmandje)

NARIJS

-geef de deegstukken een narijs van circa 2 uren, of tot ze zacht aanvoelendoorsnee brood

VOORVERWARMEN

- leg de tegels op het ovenrek en verwarm de oven voor op 200° gedurende 30 minuten

BAKKEN

- snijd de broden in met een mes of maak knipjes met de schaar; breng de broden over op de tegels; bak de broden in 40-50 minuten rustig gaar (wie de oven op 220° zet: dit gaat sneller.)

 

 

 

 

voor de vorige Bosch-aflevering van www.wiebaktmee, zie polentabrood
voor de volgende aflevering van de Bosch oven, zie steenovenpizza, NET ECHT