Volmaakt Stokbrood -5- voor Marjoleine de Vos

deeg staat op balkon

 

 

eenvoud
Zijn er altijd omzwervingen nodig om tot eenvoud te komen?
Bij dit Volmaakte Stokbrood blijkbaar wel.
Vandaag is het er dan: VOLMAAKT STOKBROOD met hoofdletters.
Simpel te maken voor Marjoleine de Vos en voor iedere thuisbakker.

 

men neme
Men neme een pond patentbloem, 5 gram gist, 7 gram zout, 350-400 ml water.
Men knede hiervan een soepel deeg.
Men zette dit deeg met kom en al - omgeven door plastic zak - buiten.
(In de winter binnen op een koele plek.)deeg na een nacht rijzen
Men hale de volgende morgen de kom naar binnen en men late het deeg bijkomen van de koele nacht.
Men vorme drie stokbroden.
Men late deze 60-120 minuten narijzen.
Men bakke deze stokken op hete oventegels.
Men bekome drie schitterende stokbroden, elastische glazige binnenkant, grote en kleine gaten, kortom:
Volmaakt Stokbrood.

 

hele deeg laten rijzen
Niks geen gedoe met voordeeg, vloeibaar of vast.
Gewoon het hele deeg laten rijzen: hele lange deegrijs:
12 uur buiten plus 3 uur kamertemeratuur;
en korte narijs: 60-120 minuten.
Simpeler kan het niet.
Had ik hier nu niet eerder op kunnen komen?deeg bij laten komen in de kamer

 

patentbloem
Er is een kleine 'maar' aan.
Deze keer heb ik met patentbloem gebakken.
Of dit ook zo simpel gaat met gewone bloem?
Of zouden de stokbroden dan compleet wegzakken tijdens de narijs?

 

 

ingrediënten stokbrood 4   (voor 3 baguettes )

 

 

werkwijzedrie stokbroden gevormd

- de vorige avond: doe meel en zout in de kom, meng dit dooreen; leg gist middenin; los met een beetje water de gist alvast op; voeg dan meer water toe tot een nattig deeg ontstaat; kieper het mengsel op het aanrecht en kneed in circa 10 minuten een soepel deeg
(zie weinig-kneden-deeg voor een alternatieve methode);
doe het deeg terug in de kom, doe hier een plastic zak omheen en zet de kom buiten

- haal de kom binnen zo gauw u wakker bent; laat het deeg op kamertemperatuur komen

- verdeel het deeg in drie stukken; bestrooi het aanrecht met bloem; leg een deegstuk hier in het lang op, vouw het in de lengte dubbel, draai dit linksom 180 graden, vouw het opnieuw dubbel; herhaal deze handeling nog een keer;
vorm de stok door het deeg om de duim van de linkerhand te rollen, verplaats deze duim naar links, rol de stok dan uit tot een baguette;
leg stokken tussen bebloemde doeken

- geef de deegstukken een narijs van minstens 60 -120 minuten; er moet nog enige spanning in zitten, maar niet teveel, dan nog even wachten

- verwarm oven met terracotta tegels voor op 230° (eventueel iets minder bij hete lucht oven)

- breng het eerste deegstuk van de doek over op een lang plankje en via dit plankje op de ovenvloer;
herhaal dit met de twee andere stokken; snijd ze snel in en doe de ovendeur dicht

- bak de stokbroden gaar in ongeveer 20 -25 minuten

 

 

evaluatie

Simply the best - het lijkt wel een slogan van Philips - dit stokbrood. Ei van Columbus. Niks geen gedoe met: neem de helft van het meel, eenderde van de gist, enzovoort. Gewoon het hele deeg een lange rijs geven. Dit geeft van alle vijf varianten tot nog toe het beste stokbrood. Toen ik het open sneed, zag ik het: glazig, elastisch, grote en kleine gaten. Perfekt Marjoleine....

op terracotta tegels gebakken

doorsnee stokbrood

 

 

 

 

 

 


 

 

 

OPPIEPEN VAN OUD STOKBROOD? Lees hier.
En verder: ik ben er een paar weken niet, er moet even verhuisd worden.
Tot over een week of drie, oefen maar fijn met dit heerlijke stokbrood.