pruimencake, abrikozencake en krenten/rozijnenbrood; alles op de bakplaat

 

jarigvruchten verdelen met deegkrabber

Wie jarig wordt en wie werkende vrouw is en wie toch van alles zelf wil bakken en koken:
bak alles op een dag dat het uit komt en stop het in de vriezer.
Zo heeft deze zestigjarige het vorige week aangepakt.
En zo hoefde ze de dag voor de verjaardag alleen nog maar:
groentensoep en linzensoep te maken en een schaal tsatziki.
De slagroom alvast geklopt, de volgende ochtend cakestukjes en broodvierkanten uit de vriezer...
gelukkig; de stukjes pruimencake en de stukjes abrikoos/walnotencake kwamen prima tot ontdooien.
Ze behielden de vorm. De vruchten werden niet papperig of zoiets.

 

plaatcake

De pruimencake van vorig jaar was een groot succes.
Daarnaast had ik een plaat abrikozen/walnoten cake gemaakt, ook heerlijk.
Het Slowaakse recept, opgetekend door Janny de Moor, is een wonder van eenvoud.
200 gram meel - gebuild of bloem - ; 200 gram suiker, 200 gram boter, 200 gram vruchten, 2 eieren.
Plus wat bakpoeder, zout en kruiden.
Bak alles, snijd in vierkanten en zet deze dakpansgewijs op de bakplaat (zodat de onderkant niet condenseert).
Doe de vierkanten binnen een uur na het bakken in de vriezer, verpakt in plastic zakken.
Haal de plastic zakken er op de verjaardag uit - minstens vier uren voor gebruik - open ze en snuif de geur op:
als vers.gerezen deeg

 

krenten/rozijnen vierkanten; hoeveel meel voor een plaat vol?? (30 bij 50 cm)

De meelhoeveelheid kan variëren van 500 gram tot 700 gram.
500 gram geeft plattere vierkanten; 700 gram geeft meer bolle vierkanten.
Voor deze keer heb ik 700 gram meel gebruikt.

 

welk meel?

Zelf bak ik heel graag met een tussensoort meel: gebuild meel.
Lichter dan volkoren; bruiner dan bloem.
Ik vind dat dit meel een lekkerdere smaak geeft aan het brood.
De pruimencake heb ik overigens van hetzelfde meel gebakken.

 

vullingin twee delen uitgerold

Als vuistregel in de bakkerij hadden we: zelfde gewicht aan vulling als het meelgewicht is.
Dus in een rozijnenbrood van 500 gram meel gaat 500 gram vulling (geweekt en geweld.)
En in een rozijnenbrood van 700 gram dus 700 gram vulling (geweekt en geweld.
Voor het weken en wellen reken maar 15% water, dus de droge vulling is 85%.
Weken en wellen - valt onder vaktermen te lezen - gebeurt als volgt:
10 minuten weken in lauw water, afgieten en minstens 24 uur laten wellen bij kamertemperatuur.

 

vloeibaar voordeeg

Bij brood dat veel vulling te dragen heeft, pas ik altijd de methode van vloeibaar voordeeg of poolish toe.
Dit betekent: alle water, helft van het meel, helft van de gist tot papje roeren en een nacht laten staan.
Daarna het deeg kneden van de rest van het meel, de rest van de gist, het zout, (en eventueel boter en ei).

 

 

ingrediënten voor circa 30 stuks rozijnenvierkanten (bakplaat 30 bij 50 cm)lekker warm op krant en boek en radiator

 

 

werkwijze

was de krenten en rozijnen; week ze 10 minuten in lauw water; giet het water af en laat ze bij kamertemperatuur wellen gedurende 24 uren (korter kan ook; maar hoe langer, hoe lekkerder 'droogstroperig' de vruchten worden, ze smaken net als snoepjes in het uiteindelijke brood)

weeg meel en gist af; doe ongeveer de helft van dit meel en deze gist in een aparte kom; voeg 400 ml lauw water toe en roer alles dooreen tot een natte pap (poolish); laat dit een nacht - minstens 8 uur - staan op kamertemperatuurklaar

maak het uiteindelijke deeg van het voordeeg plus de rest van het meel, de rest van de gist, het zout, het ei, de boter; voeg eventueel nog wat lauw water toe; er moet een heel soepel deeg ontstaan; werk na het kneden de vruchten door het deeg middels knijpbewegingen of met behulp van een krabbertje: het deeg steeds half doorsteken, ene helft op andere helft, weer half door steken enz

doe het deeg terug in de kom en geef het een voorrijs van 2-4 uur

rol het deeg uit - ik heb het in twee stukken gedaan - en bekleed de bakplaat hiermee; geef het een narijs van 1-2 uur of tot het duidelijk gerezen is en zacht aanvoelt; ik heb de bakplaat op de radiator gezet, maar niet direct: eerst een krant, toen twee boeken en daarop de bakplaat

maak met een steker vierkanten in het deeg; bestrijk alles met losgeklopt ei

bak in voorverwarmde oven van 200° C tot het brood mooi lichtbruin van kleur is (20-25 minuten)

snijdt de vierkanten goed los van elkaar met een mes; zet de broodjes dakpansgewijs op de bakplaat zodat ze uit kunnen dampen

wie wil invriezen: doe dit zodra ze afgekoeld zijn (ongeveer na een uur)

 

om in te bijten

 

summary

Baking for a birthday and having a full time job?
Bake before on a day with plenty of time; bake fruitcake and current/raisinbread; 3 ovenshelves full; cut cakes and bread in squares; put them in the fridge within an hour after the baking is done. Take it out the fridge at least 4 hours before using. Both bread and cakes came out smelling like fresh and looking like fresh; the pieces of fruit firm as they were when going in the fridge.