vete bröd

kardemon peulen in vijzel

vete bröd

Vete is tarwe.
Bröd is brood.
Vete bröd is dus tarwebrood.
Tarwemeel was in Zweden vroeger waarschijnlijk een luxe; het dagelijkse brood werd van roggemeel gebakken. Er gaat boter in, er gaat ei in.
Bovendien heeft vete bröd als ingrediënt kardemon en als er één stofje is dat onmiddellijk terugvoert naar vroeger, dan lijkt dat kardemon te zijn.
Lees de lyrische beschrijvingen en de reacties op dit blog.

 

kardemon

Zelf kende ik kardemon niet.
De eerste van wie ik kardemonbrood leerde, was Eleni Zianglou, 'mama brood' van restaurant Kreta in Ede.
De tweede die lyrisch was over kardemon is Byron Papageorgio, Griekse collega van mij bij Post.NL.
Het Griekse paasbrood tsourékia wordt gebakken met een kruidenmengsel van mahlep, masticha en kardemon.
Elke keer als hij zijn vaderland bezoekt, brengt Byron kruiden voor mij mee.
Later leerde ik dat het Russische paasbrood - kulich - ook kardemon bevat.
En... het Zweedse zomerbrood, alles te vinden in het archief van wiebaktmee.
Kardemon was voor mij een ontdekking.
De geur die vrijkomt als je de omhulsels kapot maakt in de vijzel.
De geur die de hele dag in de keuken blijft hangen.
De geuren, als een kardemonbrood in de oven staat.
Sterk en toch heel subtiel. Inderdaad, zoals hieronder staat: bloemachtig en citrusachtig.
stamp stamp stamp
Botanie: Kardemom zijn de gedroogde vruchtjes van de plant Elettaria cardamonum. De vruchtjes worden geplukt als ze bijna rijp zijn. De plant komt van oorsprong uit Zuid-India en Sri Lanka en is in de tijd van de ontdekkingsreizen onze kant op gekomen. Kardemom is verre familie van paradijszaad.

Soorten: In de handel zijn globaa1 twee soorten kardemom te krijgen, namelijk groene en witte. De groene is meestal afkomstig van de Mysore-variëteit en de witte van de Malabar-variëteit. Deze laatste heeft over het algemeen het meest verfijnde aroma. Er zijn ook nog een aantal surrogaatsoorten verkrijgbaar. Deze zijn afkomstig van planten van het geslacht Amonum of Aframonum en worden aangeduid als 'Valse kardemom'. Deze kardemom is groter en donkerder van kleur dan "Echte kardemom".

Inhoudstoffen: Kardemom bevat tot 10% vluchtige olie en deze olie bestaat vooral uit de stoffen 1 ,8-cineool en alpha-terpinylacetaat. De eerste stof zorgt voor een beetje een bloemachtig (parfum) aroma en de tweede voor een citrusachtig aroma.
(met dank aan de Belgische brouwerssite Scarlet)

Zie ook de prachtige pagina over kardemon van de Kruidenkorf.

 

vete bröd in Zweden

Vete bröd is een feestbrood. Gemaakt van boter en ei en bloem van tarwe.
Een mooie vorm - vlecht - die zowel los op de plaat als in een blik gebakken kan worden.
Vete bröd is een luxe brood, dat, blijkens de reacties op het blog van Jane Maynard (zie link hierboven) door Zweedse moeders en grootmoeders bij elke feestelijke gelegenheid gebakken werd.
De oorspronkelijke versie heeft een topping van glazuur; net als de Russische kulich.
Zelf houd ik liever van de sobere versie: beetje boter in het deeg, een ei, kardemonzaadjes en dat is het.

 

poolishboter en ei erbijhoe blijft een aanrecht achter?gerezen

 

poolish

Lange rijsprocessen bevorderen de smaak van het brood.
Er zijn diverse methoden om een lang rijsproces toe te passen: autolyse, poolish, lange deegrijs.
Autolyse: mengsel van meel en water dat twaalf uur staat.
Poolish: helft van het meel, alle gist en alle water tot papje mengen en twaalf uur laten staan.
Rijs van het hele deeg: maak het deeg en laat dit een nacht of een dag staan alvorens het te vormen.
Verder zijn combinaties mogelijk; is het mogelijk om een deel van het deeg op bovenstaande manier te maken enz.
Oftewel: er zijn vele wegen naar goed brood.
Zoals ik vorige keer al aankondigde: ik geef ook de 'snelle' variant. (zie werkwijze)

 

drie stukkenlosjes opgeroldlosjes vlechten

 

ingrediënten

 

werkwijze

vorige avond

bakdagklaar

 

summarysneetje vol gaten en gaatjes

Who is not yet lyric about cardemon; try it. Buy some whole seeds - green or white - and crash the boxes to find some black seeds inside.
The only pleasure of the smell.
Try and taste. Fresh. Flowerish.
Okay, now knead a luxury dough of white flour, butter, an egg.
Add the seeds.
Let the dough rise.
Divide the dough in 3 parts, roll them 'loose' (to get holes in the bread when baking) and form them to a braid.
Bake on baking paper or bake in a tin.
Decorate the baked bread with sugarglaze or do not decorate; brush instead with egg before baking.
Than find a Swedish neighbour/friend/ aquaintance, give him/her some slices and see the tears rolling over their face for remember mother, grandmother baking a vete bröd.