vijgen-dadelbroodje

naar recept van Hartog’s Volkoren Bakkerij en Maalderij

 

Aagje Dekker uit het Aartswoud, Westfriesland, bakte haar eigen brood.
Dit brood viel zeer in de smaak bij de visite uit Amsterdam.
Steeds weer zeiden ze: ‘Kom toch naar de stad.’
Zo geschiedde het in 1896. Op drie hoog in de Jordaan ontstond bakkerij Hartog.
Al meer dan een eeuw maalt bakkerij Hartog het eigen graan en bakt hier volkorenbroden van.

Fred Tiggelman is de huidige eigenaar van het familiebedrijf.  
Hij heef een mooi boekje gemaakt: volkorenbrood.nl

Fred heeft een praktische manier bedacht voor de thuisbakkers om kleine broodjes te maken.
rol broodjes Eerst kneden en vulling door het deeg werken; heel gewoon nog.
Dan maakt hij van dit deeg een rol, rolt deze in een warme natte theedoek voor de eerste rijs.
Van deze rol worden plakken gesneden; deze komen op de bakplaat te liggen.
Voordeel: geen korstend deeg (door de natte theedoek), geen noodzaak om bolletjes te draaien.
Last but not least: de broodjes worden mooi gaar in de oven omdat ze platter van vorm zijn.
(belangrijk omdat volkoren deeg altijd compacter blijft dan deeg van bloem.)

De vijg middenin het deegstukje wordt vrolijk meegebakken.
Verbrandt die dan niet?
Nee, de oventemperatuur is niet hoger dan 180˚.
Bovendien had ik uit voorzorg de vijgen nog eens extra met water besprenkeld.

vijgenrol snijden Vijgen en dadels leken me al lekker genoeg; de gember en pijnboompitten heb ik achterwege gelaten.

Verder heb ik het gistgehalte uit het recept verminderd, van 8% naar 2%.
Dit heb ik gecompenseerd door met een voordeeg te werken.

Voilà, een sobere versie van vijgen-dadelbroodje uit volkoren.nl

 

 

ingrediënten (10 stuks)

  • 200 gram volkoren meel
  • 50 gram bloem
  • 5 gram verse gist of 2 gram droge gist
  • 4 gram zout
  • 140-160 ml lauw water
  • 100 gram vijgen (in stukjes)
  • 10 hele vijgen
  • 100 gram dadels (in stukjes)

 

werkwijze

- vorige avond

  meng de beide meelsoorten; neem de helft hiervan plus de helft van de gist; meng dit met 140 ml lauw water tot een voordeeg; laat dit een nacht staan

- kneed een deeg van voordeeg, rest van meel en rest van gist, zout; voeg eventueel nog wat water toe

- meng de stukjes vijg en dadel door het deeg

- maak een rol van 25 cm van het deeg; rol deze losjes in natgemaakte warme theedoek, laat minstens 60 minuten rijzen of tot volume 1/3 groter is

- snijd 10 plakken deeg van de rol; leg deze op de bakplaat; duw een vijg midden op elk broodje

- dek de broodjes af met een vochtige warme theedoek; laat ze narijzen gedurende minstens 45 minuten

- besprenkel alle vijgen nog een keer extra met water

- bak de broodjes in voorverwarmde oven van 180˚ gedurende 15 – 17 minuten

vijgenbroodje

 

 

gebakken broodjes